5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialLaura Codruţa Kovesi a semnat revocarea lui Doru Ţuluş şi a Mihaelei...

Laura Codruţa Kovesi a semnat revocarea lui Doru Ţuluş şi a Mihaelei Moraru Iorga din DNA. Cei doi procurori susțin că vor ataca decizia în instanță. Unde își vor continua activitatea

UPDATE 20.32: CSM a decis: Încă un procuror pleacă de la Direcția Națională Anticorupție

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, miercuri, încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru Amaryl Sabău, începând cu 1 august. Astfel, procurorul urmează să își continue activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

 

20.25: Mai mulți judecători din țară, revoltați de decizia CSM de a-i revoca pe procurorii Doru Țuluș și Mihaela Iorga, la solicitarea Laurei Codruța Kovesi

17.44: Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, miercuri, ca procurorul Doru Țuluș să își încheie activitatea la DNA și să continue la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar Mihaiela Moraru Iorga să revină la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, informează Agerpres.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea activității la Direcția Națională Anticorupție — nivel central, a procurorului Doru Florin Țuluș, începând cu data de 5 iulie, ca urmare a revocării sale din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție și revenirea acestuia la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (unitate de parchet de la care provine), începând cu aceeași dată", potrivit deciziei Secției pentru procurori.

Tot miercuri, Secția a decis încetarea activității la Direcția Națională Anticorupție — nivel central, a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, începând cu data de 5 iulie, ca urmare a revocării sale din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție și revenirea acesteia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău — unitate de parchet de la care provine, începând cu aceeași dată.

17.25: Mihaela Iorga, revocată, miercuri, din funcţia de procuror DNA, a declarat, la Inspecţia Judiciară, că va contesta în instanţă decizia de revocare.

„Ordinul are o cale legală şi com urma calea legală. Bineînţeles că voi contesta la instanţă. Voi merge acolo unde va dispune CSM. Nu am nicio cerere expresă. Nu m-am născut procuror şi nu vreau neapărat să ies la pensie procuror. Am făcut un demers pentru justiţie, un demers pe care l-am considerat legitim şi corect", a spus Mihaela Iorga.

Întrebată dacă se aştepta ca procurorii CSM să avizeze revocarea din funcţie, Iorga a răspuns? „Sincer, nu, pentru că am considerat întotdeauna că dreptul la apărare trebuie să fie asigurat oricărei persoane. Este un drept constituţional, prevăzut de CEDO."

„Nu ştiu cum mă privesc colegii, ar trebui să-i întrebaţi pe ei. Nu am determinat eu acest scandal, nu am făcut eu primul pas. A fost doar un act legitim şi susţin în continuare că a fost un demers corect. Eu l-am făcut instituţional. Nu ne-am simţit în niciun fel marginalizaţi. Nu ştiu dacă se solidarizează sau nu", a mai spus magistratul.

Potrivit Mediafax, și procurorul Doru Ţuluş, a fost audiat la Inspecţia Judiciară. La finalul şedinţei, el a spus că va ataca decizia de revocare de la DNA, hotărâre luată de procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi.

Întrebat dacă va ataca decizia de revocare, Doru Ţuluş a răspuns: „Da. Absolut. Cât de repede. Cred că la Parchetul General".


Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a semnat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, care marţi au fost audiaţi în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, informează News.ro.

Decizia de revocare a fost semnată miercuri, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai DNA. Secţia pentru procurori a CSM a avizat marţi revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

Decizia a fost luată după audierea celor în şedinţă secretă, la care au participat şi Laura Codruţa Kovesi şi procurorul general Augustin Lazăr. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşoară normal.

Ea a mai spus că nu îşi dă „nicio demisie", pentru că nu are motive. Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiată la Secţia pentru procurori în cazul cererii se revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că tensiunea dintre ea şi procurorul şef a părut din cauza faptului că ar fi refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, însă ea ar fi impus măsura controlului judicar.

La rândul său, procurorul Doru Ţuluş a spus că Laura Kovesi nu l-a iubit niciodată, că „epurările din DNA se fac pe criterii subiective" şi că în ultimul an Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o „caricatură".

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu ar fi înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că ar fi soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea „raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.


Citește și: VIDEO. Scandal în DNA. CSM, aviz favorabil pentru revocarea procurorilor Țuluș și Moraru, la cererea lui Kovesi. Țuluș acuză ”epurări pe criterii subiective”, iar Moraru – ”un război al unei persoane pentru putere”. LIVE UPDATE

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta, în ședința de marți, cererea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, privind revocarea din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, dar și solicitările de încetare a activității formulate de anchetatorii Adrian Țîrlea și Doru Văcaru.


 

De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA. Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor.

„Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (…) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie", arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM. Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA.


Citește și:  România Curată. Reacția procurorului Doru Țuluș, după ce șefa DNA a cerut revocarea sa din funcție: Nu am făcut eu înregistrările şi nu aş face aşa ceva!

Unul dintre procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru care Laura Codruța Kovesi a cerut revocarea din funcție, susține că i s-ar fi reproșat că ar fi responsabil pentru înregistrările în care procurorul-șef al instituției ar vorbi despre mai multe dosare.


 

Cele mai citite

Theo Rose, momente critice în relația cu Anghel Damian: „Ai repostat-o pe fata aia?”

Theo Rose și Anghel Damian sunt un cuplu deosebit de solid din showbiz, iar povestea lor de iubire pare desprinsă din filme. https://www.youtube.com/watch?v=RpGzizNNlVc Cei doi s-au...

Președintele României a promulgat legea pentru achiziția a 32 de avioane F-35, în valoare de 6,5 miliarde de dolari

Președintele României a semnat legea privind achiziția a 32 de avioane F-35, un contract evaluat la 6,5 miliarde de dolari, la care se adaugă...

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei avertizează asupra riscului de revenire a inflației globale ridicate

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei (RBI), Shaktikanta Das, a atras atenția asupra riscurilor economice persistente, în ciuda succesului politicilor monetare globale de a evita...
Ultima oră
Pe aceeași temă