4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialLanțul de farmacii Sensiblu, implicat în scandalul Panama Papers (Rise Project)

Lanțul de farmacii Sensiblu, implicat în scandalul Panama Papers (Rise Project)

Noi date apar în scandalul „Panama Papers”. Șefii lanțului de farmacii Sensiblu sunt acuzați că ar fi ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale. 

Rise Project a publicat joi o anchetă care dezvăluie cum  Walid Abboud, Roger El Akoury, Michel Charles Eid şi Ludovic Robert Charles Simon, ar fi executat la indigo, în 2005, o serie de contracte de împrumut în valoare totală de 280 de milioane de euro, iar Sensiblu ar fi doar partea vizibilă a afacerilor. 

„Reţeaua de farmacii este doar partea vizibilă a afacerii. În paralel, vânzările angro către spitale, prin divizia de distribuţie Mediplus Exim, contabilizează un flux bănesc de sute de milioane de euro, bani publici. Structura grupului a fost încă de la începuturi, la finele anilor ‘90, netransparentă, incluzînd firme de tip offshore din Olanda, Cipru sau Insulele Virgine Britanice”, scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Cei patru ar fi deschis, în vara anului 2002, în Insulele Virgine Britanice patru offshore-uri, câte unul pentru fiecare. După trei ani de la fondare,ar fi fost folosite în tranzacţii secrete de peste un sfert de miliard de euro.

„Celor patru firme din 2002 li s-au adăugat ulterior altele, înfiinţate tot în insulele din Caraibe. Patronii Sensiblu au ales nume pline de optimism pentru entităţile offshore între care aveau să curgă milioanele de euro: Suntoucher, Dream Catcher, Future Sun, Smooth Winds. Am identificat în baza de date a Mossack Fonseca nouă companii care au fost folosite de cei patru în tranzacţii ascunse”, mai scriu jurnaliştii.

Conform Rise Project, pe 19 decembrie 2005, Roger El Akoury  ar fi  împrumutat firma Wynding Investments din Insulele Virgine Britanice (IVB) cu 70 de milioane de euro pentru ca această companie „să-şi îndeplinească obligaţiile financiare”. Contractul menţionează că împrumutul va fi acordat nu mai târziu de sfârşitul lunii iunie 2006. Cu toate acestea, din documente din PanamaPapers reiese că Akoury era beneficiar al Wynding.

La 21 decembrie 2005, Wynding ar fi cumpărat pentru 70 de milioane de euro 100% din acţiunile altei firme offshore, Consound Limited, tot din IVB. De altfel, şi consound i-ar aparţine tot lui Akoury.

În 2006, „Mediplus Exim, compania de distribuţie a medicamentelor, şi, respectiv, Sensiblu, lanţul de farmacii, au fost împachetate într-o nouă structură corporativă ce avea la capătul ei compania A&D Pharma BV, înregistrată în Antilele Olandeze în mai 2006. Unele dintre firmele offshore menţionate mai sus au deţinut acţiuni în A&D Pharma BV”,

Patronii ar fi colectat atunci 136 de milioane de euro de la alţi investitori, punând la bătaie o treime din acţiuni.

Cele mai citite

Titlurile de stat Fidelis de iarnă, subscrieri de 130 milioane în prima zi

Programul Fidelis de iarnă, lansat de Ministerul Finanțelor pe 9 decembrie și activ până pe 18 decembrie 2024, a înregistrat în prima zi subscrieri...

Campionul mondial la box Mihai Leu salvat de profesorul Irinel Popescu

Fostul campion mondial de box Mihai Leu a transmis, luni, că îşi continuă recuperarea la Institutul Clinic Fundeni, unde a fost internat în urmă...

Topul băncilor pe piața titlurilor de stat: CEC Bank își consolidează poziția de lider

CEC Bank, instituție de credit deținută de statul român, continuă să domine clasamentul dealerilor primari pe piața titlurilor de stat, menținându-se pe primul loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă