Primarul Sibiului, Klaus Iohannis a câştigat sute de mii de euro din chirii, după ce a reuşit să pună mâna pe mai multe case din centrul Sibiului. Tribunalul Braşov a hotărât luna trecută că Iohannis nu are niciun drept asupra uneia dintre clădirile de care s-a folosit pentru a încasa chirii colosale, informează B1TV care citează Evenimentul zilei.
Cele două imobile din stada Gheorghe Magheru şi Nicolae Bălcescu, de care s-a folosit şeful PNL, Klaus Iohannis, pentru a îşi spori averea, au aparţinut soţilor Ghenea, arată jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.
Aceştia şi-r fi pierdut dreptul asupra proprietăţilor în 1964, când au fost naţionalizate de comunişti. Singurul moştenitor legal al soţilor, Paraschiva Micu a decedat. Potrivit legii, proprietăţile trebuiau să aparţină statului.
Însă în 1998, secretarul comunei Porumbacul de Jos, Liviu Munteanu a emis o adeverinţă falsă prin care Nicolae Baştea ar fi fost moştenitorul familie Ghenea. Procurorii au dovedit că documentul era un fals, iar Munteanu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, mai arată EVZ.
Cu toate că falsului a fost dovedit, Nicolae Baştea a putut lasă prin testament Imobilul Magheru lui Carmen Iohannis, soţia şefului PNL şi altor două persoane.
Jumătate din cea de-a doua proprietate de pe strada Nicolae Bălcescu a fost obţinută de soţii Iohannis după ce unul dintre presupuşii moştenitori i-a vândut-o cu 5.000 de lei.
Iohannis a pierdut proprietatea din Magheru în 2005, după ce s-a judecat cu oamenii care locuiau în casă. Magistraţii Tribunalului Braşov au hotărât că actele de moştenire sunt nule şi statul român este proprietarul de drept.
Nici pentru cea de-a doua proprietate edilul Sibiului nu a primit veşti bune. Luna trecută, Tribunalul Braşov a anulat contractul de vânzare cumpărare.
„Cauza ilicită izvorâtă din fraudarea legii ce a invalidat certificatul de moștenitor se extinde și asupra contractului de vânzare-cumpărare subsecvent, pârâtul Klaus Werner Iohannis nefiind apărat de prezumția de bună credință, față de amploarea operațiunii ilicite rezultată din hotărârile judecătorești definitive pronunțate”, se arată în decizia Tribunalului Brașov.
Până la decizia instanţei, Klaus Iohannis a reuşit să strângă suma de aproximativ 200.000 de dolari din chirie, susţin jurnaliştii Evenimentul Zilei. Hotărârea poate fi atacată de edil la Curtea de Apel Braşov.
Klaus Iohannis a spus la un post de televiziune că averea sa a fost construită după un ”model extrem de simplu”. ”Din, relativ, puţini bani şi din ce am avut totuşi, am pornit împreună cu soţia de la un apartament de patru camere pe care ni l-am cumpărat din banii de nuntă. Din acei bani, şi bani adunaţi, din meditaţii, din salarii, am făcut următoarea achiziţie, am închiriat-o, am adunat banii, am mai făcut una”, a spus Iohannis.
Conform declaraţiei de avere, Klaus Iohannis deţine trei apartamente şi trei case. Șeful PNL a fost, profesor de fizică, inspector şcolar şi apoi primar al Sibiului.