EXCLUSIV. Judecătoarea Viorica Costiniu riscă excluderea din magistratură

de Ondine Ghergut , 07 septembrie 2014 - stire actualizata la ora 07:27, 08 septembrie 2014

Caz unic în istoria justiției din România: în absența procurorului de ședință și a avocaților apărării, judecătoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel București, fără a ține cont de prevederile Codului de Procedură Penală, a judecat și respins o contestație a DNA prin care se solicita emiterea unui mandat internațional de arestare pe numele lui Nicușor Constantinescu, baron PSD de Constanța. Ulterior, o altă instanță de judecată a constatat nulitatea absolută a hotărârii magistratului Viorica Costiniu și a emis mandatul de arestare solicitat de DNA, în baza căruia Nicușor Constantinescu urmează a fi extrădat din SUA.

(Încheierea de ședință, în facsimil, în galeria foto)

Judecătoarea de la Curtea de Apel, Viorica Costiniu, a respins pe 30 iulie o contestație formulată de procurorii DNA la o decizie a Tribunalului București, din 25 iulie, care îl viza pe președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Cons­tantinescu.

Problema majoră în acest caz o reprezintă încălcarea normelor în vigoare tocmai de către magistratul Costiniu, întrucât ședința s-a desfășurat fără participarea procurorului și a părților. De altfel, acest detaliu a fost consemnat și în încheierea ședinței din camera de consiliu, condusă de doamna Costiniu, al cărei soț, tot magistrat, a fost condamnat în dosarul fostului senator PSD, Cătălin Voicu.

Ce spune legea

Judecarea unei căi de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare în absența procurorului de ședință și a avocatului apărării inculpatului este sancționată de Codul de Procedură Penală, articolul 205, aliniatele 8 și 9. Spre exemplu, potrivit aliniatului 9 “participarea procurorului este obligatorie”, iar potrivit aliniatului 8 “este obligatorie acordarea asistenței juridice pentru inculpat de către un avocat ales sau de un avocat din oficiu”. Cu alte cuvinte, doamna judecător Viorica Costiniu a încălcat procedura obligatorie.

De ce a făcut-o?

Deocamdată nu știm pentru că nu ne-a răspuns la telefon. Dar cad ipoteze precum aceea că doamna judecător ar fi confundat procedurile, crezând de exemplu că judecă o cerere inițială a DNA de eliberare a unui mandat de arestare și nu o contestație la o decizie a unei instanțe inferioare, respectiv a Tribunalului București.

Pentru că doamna Costiniu a judecat, așa cum singură consemnează în încheierea ședinței, “soluționarea contestației formulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - împotriva încheierii din Camera de Consiliu din 25.07 2014 a Tribunalului București - secția I Penală”.

Cu alte cuvinte, a judecat o cale de atac la care era obligatorie prezența părților, adică a procurorului de ședință și a avocaților inculpatului.

Ce sancțiuni riscă Viorica Costiniu

Pentru greșeala de a nu respecta procedurile obligatorii referitoare la măsurile preventive, un judecător riscă eliminarea din magistratură, spun specialiștii. Astfel de greșeli comit, destul de rar, judecătorii începători, de la judecătorii. Însă doamna Costiniu este judecător de Curte de Apel, instanță superioară care, potrivit noilor reglementări penale, emite decizii definitive și executorii. La un astfel de nivel nu sunt permise greșeli atât de grave, adaugă specialiștii consultați de RL.

În astfel de situații, în mod normal ar trebui ca și CSM, și Inspecția Judiciară să se autosesizeze. Președintele CSM, judecătorul de Înaltă Curte, Adrian Bordea, nu ne-a răspuns la telefon, nici șeful Inspecției, doamna Rica Vasiliu.

Potrivit Legii 317 din 2004, care reglementează, între altele atribuțiile CSM, se precizează la articolul 30, aliniat 3 că “CSM asigură respectarea legii și a criteriilor de competență și etică profesională în desfășurarea carierei profesionale a judecătorilor și procurorilor”. Inspecția Judiciară, care este independentă, ar trebui, potrivit legii, să declanșeze verificări pentru a stabili împrejurările și motivele pentru care doamna judecător Viorica Costiniu nu a respectat procedura penală, spun specialiștii. (O.G.)

Magistratul și eliberarea controversată a lui Vântu și Puiu Popoviciu

Prestigiul judecătoarei Viorica Costiniu, fost președinte al Asociației Magistraților din România (AMR), a avut de suferit considerabil în momentul în care soțul acesteia, Florin Costiniu, judecător la Curtea Supremă, a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție în care a fost implicat alături de fostul senator PSD Cătălin Voicu. Ulterior, Florin Costiniu a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare în acest dosar.

După trimiterea în judecată de către DNA a soțului ei, procurorii anticorupție au solicitat CSM să analizeze activitatea Vioricăi Costiniu, considerând că aceasta ar putea fi subiectivă în soluționarea dosarelor întocmite de DNA. CSM a respins cererea.

DNA nu era la prima sesizare de acest fel. Procurorii anticorupție au reclamat-o pe Viorica Costiniu la CSM pentru „rea-voinţă”, întrucât a insistat şase luni să primească dosarul „Poşta”, înainte ca ancheta să fie finalizată, sub pretextul că trebuie să soluţioneze plângerea făcută de unul dintre învinuiţi împotriva urmăririi penale, deşi, potrivit unei decizii de îndrumare a instanţei supreme, o astfel de plângere trebuie respinsă ca inadmisibilă.

Dar asupra deciziilor luate de judecătoare, opinia publică a avut de mai multe ori suspiciuni. Astfel s-a întâmplat în cazul eliberării din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu sau al refuzului de a-i aresta pe omul de afaceri Puiu Popoviciu și șefii serviciilor de informații DGIPI și DGA, Ilie Șerban Cornel și Petru Pitcovici, reținuți în 2009 de DNA. Această din urmă decizie de eliberare a fost cu atât mai uimitoare cu cât la dosarul DNA erau și stenogramele unor interceptări, potrivit Hotnews. Costiniu a apreciat că “veridicitatea afirmațiilor este greu de asumat” din economia dosarului. Ca preşedinte al AMR, magistrata le-a luat apărarea colegilor săi care l-au pus în libertate pe Serghei Gorbunov, autorul unui dublu asasinat la Braşov. (R.C.)

Dosarele lui Nicușor Constantinescu și plecarea sa în SUA

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a primit o decizie de arestare preventivă la începutul lunii august, la solicitarea DNA, care a constatat că acesta nu s-a întors din SUA, unde susținea că ar face un tratament pentru cancer de prostată. Mai mult, președintele suspendat al CJ a fost filmat cum se plimbă prin New York și fumează la o terasă, deși în același timp trimisese în țară mai multe scrisori în care arăta că este grav bolnav și nu poate călători. El ceruse procurorilor să fie lăsat să plece peste ocean tocmai pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale complicate. Presa a relatat, în urmă cu două zile, că politicianul a fost din nou fotografiat plimbându-se relaxat într-un mall.

Aducerea în țară a fost impusă de judecători, deoarece Nicușor Constantinescu este cercetat în patru dosare penale. În primul caz, alesul local este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri. Al patrulea dosar îl vizează pe președintele CJ Constanța pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de
9 milimetri.

Nicușor Constantinescu nu doar că nu are de gând să revină în România, ci a transmis opiniei publice, prin intermediul CJ Constanța, că se consideră victima unui abuz și că a reclamat statul român Departamentului de Stat al SUA. “Motivația «zdrobitoare» (pentru arestarea preventivă – n.r.) o reprezintă afirmația «verbală» a procurorului DNA privind existența unui filmuleț de 10 secunde «în mediul virtual». Așa-zisa probă invocată verbal de către procurorii DNA și nedepusă la dosarul judecării mandatului de arestare preventivă a fost anterior declarată inadmisibilă”, afirmă președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța. Acesta insistă asupra faptului că este foarte bolnav, suferind de “cancer de prostată, complicații post-operatorii”. (R.C.)

Comentarii

 • Raneti Tudor Andrei

  07 iulie 2015 19:46

  viorica costiniu e o bolnava mintal careia i-am facut dosar penal httpswww.scribd.comdoc237052069Dosar-Penal-1-Psihopata-Criminala-Viorica-Costiniunu va lasati pacaliti de alienatii mintali, teroristi cu legitimitate de la statul roman

  raspunde comentariului
 • Iapa Comunista !

  09 septembrie 2014 0:57

  La Jilava cu Iapa Securista din clanul Comunistilor PSD !

  raspunde comentariului
 • Ion_Roaita

  08 septembrie 2014 21:10

  Este interesant cum s-a nimerit exact Viorica sa judece acest caz. Reteaua lui Voicu inca functioneaza, nu? Roberte, ce faci ba baiatule? Nu te sesesizezi? Am uitat, sangele apa nu se face...

  raspunde comentariului
 • Pandele

  08 septembrie 2014 12:12

  Ce familie de pungasi! Jigodia de sot, condamnat la 4 ani cu suspendare, iar cotoroanta asta batrana , lacoma vocifera la Antene ca e Basescu de vina! Asa e, Basescu a pus-o sa incalce legea si le-a bagat spagile cu sila in papornite.Sa -si piarda pensiile nesimtite ca sunt prea nesimtiti

  raspunde comentariului
 • Bucuresteanul

  08 septembrie 2014 10:27

  Dar de ce sa fie numai exclusa ,pucaria nu este si pentru sotii costiniu?Si cum ramane cu averea imensa acumulata din aceste practici ale lor,ca nu au facut ei aceste fapte din dragoste ,fara motivatie financiara ,fata de borfasii din PSD.Oare Nicolae Iorga marele filozof si ganditor ,care a absolvit Sorbona primind cununa de lauri la numai 17 ani,el facea cate 2 si 3 ani intrunul,a fost singurul astfel de caz,nu avea dreptate cand in anii 20 afirmaprefer sa ma intalnesc noaptea cu un talhar la drumul mare decat cu un avocat,judecator ori magistrat.Si nu a avut probleme cu justitia,cu legionarii a avut el probleme.Rusine justitiei noasre DRAGI cu astfel de oameni,este etalonul lor.

  raspunde comentariului
 • ROMAN

  08 septembrie 2014 9:36

  CICA SA NU COMENTAM DECIZIILE INSTANTELOR.HA!HA!PĂI UITE DE CE LE COMENTAMASA SI IN CAZUL TUNDREA CONDAMNAT 25 DE ANI SI ELIBERAT DUPA 12 ANI CA NEVINOVAT!SI ATUNCI?

  raspunde comentariului
 • Alf

  08 septembrie 2014 9:13

  Nu s-ar putea asocia i cu un ut în târtiă pentru atragerea ateniei i a altor judecători apărători ai oligarhilor pesediti?

  raspunde comentariului
 • Adevarata fata a justitiei

  08 septembrie 2014 8:34

  Cata vreme CSM nu rezolva sutele de solicitari, privind sanctionarea procurorilor si judecatorilor pe care atat de greu putem sa-i dovedim cat de ordinari sunt, ca nu le pasa de suferinta unor romani asupriti de ei pe nedrept, ma consider solidar cu cei care au scris toate comentariile privind existenta injustitiei in Romania.

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  08 septembrie 2014 6:58

  N-au dat-o înca afara? Cum se poate? Cine o apara?Acum sa fim drepti...E necesara justitia,legile se cuvin respectate,dar noi suntem inundati de "juristi"....De ce oare?N-au avut ceva mai bun de facut,decât sa intre in politica?Justitia trebuie si ea refacuta...scapata de uscaturi.Pe timpul monarhiei,magistratii se bucurau pe merit de respect.I-au comprimat,închis,îndepartat ,intimidat,distrus, lichelele comuniste....Apoi ,a venit "democratia originala".Justitia a ramas decapitata....Fara înfoiala,sunt si exceptii.Analizeaza cineva contributia lui Iliescu? dr.samarescuP.S. Constat ,ca apar incheieri ale instantelor...si apoi motivarea întârzie luni de zile.

  raspunde comentariului
 • Trahanache

  08 septembrie 2014 1:27

  Costiniu nu este decat o otreapa comunista, un dinozaur infect ramas mult prea mult intr-o justitie noua, pe care o saboteaza si-o ciunteste dupa bunul plac! Trebuia demult scuipata afara ca o masea stricata, acum s-a ivit si ocazia ca acest lucru sa se faca legal! Asteptam rezultatul!

  raspunde comentariului
 • Carcotasul

  08 septembrie 2014 0:41

  Test de integritate profesionala pentru justitia din Romania,daca se autosesizeaza si trimite in instanta acest cuplu de infractori inraiti,sotii costiniu,arata ca sunt pe un drum,altfel sunt asemenea lor.Stiam ca sub dictatura PSD ului se vor intampla multe nazbatii dar asemenea infractiuni foarte grave nici nu credeam ca este posibil.Este mai grav ce au facut acest cuplu de magistrati decat o crima facuta de un individ beat ori nebun,pedeapsa trebuie sa fie pe masura,nu cu suspendare.Multumesc responsabililor cu aceste probleme de la Bruxeles,cum de mai poarta discutii cu un guvern,care gireaza asemenea acte de terorism in justitia unei tari membre UE.Rog un tanar mai iute sa scrie o scrisoare deschisa si catre cancelariile tarilor membre UE,acestia sunt de acord cu mizeriile care le face un guvern socialist din Romania.

  raspunde comentariului
 • Moscopol

  08 septembrie 2014 0:10

  Nimic de comentat,te lasa fara replica,sotul un porc ea o scroafa,ambii magistrati ai romaniei.Rusine noua ca permitem o astfel de justitie.

  raspunde comentariului
 • ionita

  07 septembrie 2014 21:05

  Viorica nu-i la prima nazbitie !!!!,cautati baieti,cautati si poate o lasati fara pensia nesimtita !!!!.La al de Costiniu se poarta jongleriile cu legea !!!.

  raspunde comentariului
 • ionita

  07 septembrie 2014 21:05

  Viorica nu-i la prima nazbitie !!!!,cautati baieti,cautati si poate o lasati fara pensia nesimtita !!!!.La al de Costiniu se poarta jongleriile cu legea !!!.

  raspunde comentariului
 • andrei

  07 septembrie 2014 20:58

  O familie de infractori, care pentru a continua sa se ingrase pe banii tarii, nemeritati, sustin grupul infractional organizat care e PSD-ul famigliei mafiote sarbu-ponta.

  raspunde comentariului
 • vasile

  07 septembrie 2014 20:43

  De cand cu procesul lui barbatu-sau, aceasta "magistrat" a pus pica pe procurori. Stia foarte ce face si barbatu-sau, trebuia atunci data afara si fara pensie nesimtita ! Ar trebui si salariile primite sa le restituie. Si-a batut joc de justitie si de noi.

  raspunde comentariului
 • name

  07 septembrie 2014 20:39

  Tupeu si nesimtire la maxim ? Prin intermediul Directiei de Achizitii de la CFR Călători, s-a încredinat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaii automotoare a cărui valoare poate ajunge la multe milioane de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reinut pentru încercarea de trucare a unei licitaii de transport feroviar de marfă,fostul manager CFR Călători, Valentin Dorobanu et comp. a încheiat un acord-cadru pentru reparaii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanu, botezat de ceferiti Smart, pentru mecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători. Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat si prin castigarea acestui contract? DNA, DIICOT, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Curtea de Conturi,ANRMAP, etc. sa controleze toate, deci , toate dosarele de achizitii in totalitate legale din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori? Ar fi interesant si nu numai "Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca" Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Dorobantu Valentin, Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu, Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,etc?Dar pe unde "zace" raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea "ireprosabila" a susnumitilor in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design