1.8 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialIpoteza sinuciderii în cazul lui Condrea, tot mai plauzibilă. Specialistul criminolog Dan...

Ipoteza sinuciderii în cazul lui Condrea, tot mai plauzibilă. Specialistul criminolog Dan Antonescu explică ce indicii susțin această variantă

Metoda sinuciderii cu autoturismul este destul de rar folosită, mai ales că este foarte posibil ca planul să nu aibă efectul scontat, dacă cel care recurge la acest gest nu-și ia toate măsurile pentru ducerea la îndeplinire a acestuia, spun criminaliștii. Astfel, în loc să-și încheie socotelile cu viața, este foarte posibil să rămână infirm și astfel să agraveze situația. 

Specialistul criminolog Dan Antonescu a declarat pentru România liberă că Dan Condrea s-a sinucis, iar această ipoteză este susținută de multe indicii. Este un caz tipic, în cazul sinuciderii cu mașina. Cei care sunt determinați să folosească această metodă, ”conduc cu viteză, își aleg un copac mai gros sau un stâlp de pe marginea drumului și intră în el

Un alt aspect pe care criminaliștii îl iau în considerare este locul impactului. În acest caz, impactul a avut loc pe partea șoferului, caz rar întâlnit în accidentele obișnuite. De obicei, în caz de accident, șoferul tinde să se ferească pe el, astfel, că de cele mai multe ori, cel de pe scaunul din dreapta este în pericol. Din acest motiv, acesta este numit ”scaunul mortului”. 

Dacă impactul avea loc frontal, motorul ar fi fost împins în interiorul mașinii. În acest caz, motorul a fost găsit la zeci de metri de mașină.

Apoi, nu sunt urme de frânare. Dacă până în momentul impactului nu a intervenit o cauză medicală ce l-ar fi împiedicat să acționeze, șoferul ar fi frânat”, a spus specialistul criminolog Dan Antonescu. 

Citește și: Indicii care ar fi putut prezice sinuciderea lui Dan Condrea

Se temea de pușcărie

Martorii susțin că bărbatul era foarte abătut și retras. Criminologul spune acest fapt trebuia să fie un semnal de alarmă pentru cei din jur, mai ales că acestă stare venea pe fondul evenimentelor din ultima perioadă, iar ancheta îl scotea vinovat.

”Ced că avea informații că urma să se schimbe încadrarea juridică. Iar fapta pentru care urma să fie pus sub acuzare se pedespsește cu închisoare între 3 și 15 ani. Chiar procurorul general a declarat azi dimineața (luni n.r.) că urma să i se comunice încadrarea juridică și măsurile ce urmau să se aplice în acest caz”.

Citește și: UPDATE. Anchetă în cazul morții lui Dan Condrea. Legiștii au terminat necropsia. Urmează teste ADN. Patronul Hexi Pharma urma să fie pus sub acuzare. SRI afirmă că nu l-a filat

După ce ieri, soția l-a recunoscut pe Dan Condrea după hainele pe care le purta, luni, familia a fost chemată din noi de anchetatori, de această dată la INML, pentru o nouă identificare. Astfel au fost luate în considerare și semnele particulare, după ce Parchetul general a solicitat expertiză ADN pentru a se stabili cu exactitate dacă este vorba despre patronul Hexi Pharma.

Cum se face o identificare la IML

Specialistul criminolog ne-a explicat ce se urmărește în cazul identificării. ”Se compară amprenta dentară. Dacă este o persoană care se îngrijește de sănătatea sa, iar Dan Condrea părea persoana care avea grijă de acest lucru, există radiografii dentare care pot fi comparate cu cele făcute în urma accidentului. Identificarea se face cu ajutorul unui radiolog. În astfel de cazuri, întreg trupul a fost scanat”, a explicat Dan Antonescu.

Apoi, se poate face comparația amprentelor. ”Acasă și la biroul victimei se deplasează criminaliști care vor preleva urme papilare de pe obiectele folosite de el: cană, pahar, pix, tastele de la calculator. Pe taste, amprentele se păstrează cel mai bine, având în vedere că fiecare deget este folosit pentru câte un grup de taste. Biroul victimei este oricum sigilat până când criminaliștii vor preleva toate probele de care au nevoie. Identificarea prin compararea amprentei dentare și a amprentelor papilare se poate face într-o singură zi”, ne-a mai spus specialistul criminolog. 

Analiza ADN

La preluarea cazului, anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție au solicitat legiștilor analiza ADN. Potrivit criminalistul Dan Antonescu, ”pentru această expertiză se prelevează probe de la copil, frate sau unul dintre părinți. Se mai pot lua probe de pe periuța de dinți sau de pe peria de păr”.

Conform criminalistului, legiștii urmează să mai stabilească ce leziuni au produs decesul victimei dar și dacă leziunile găsite pe corp au fost făcute înainte sau după ce acesta a decedat.

Dan Condrea a murit, duminică seara, într-un accident produs pe un drum din Ilfov, Poliția a făcut cercetări la fața locului, iar prima ipoteză luată în calcul a fost cea a sinuciderii.

 

Cele mai citite

Accizele la carburanți cresc de la 1 ianuarie: Prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari

Șoferii vor plăti mai mult pentru carburanți începând cu prima zi a anului, iar scumpirile ar putea continua în 2025. De la 1 ianuarie 2025,...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...
Ultima oră
Pe aceeași temă