11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialA început mandatul lui Klaus Iohannis. Traian Băsescu a plecat de la...

A început mandatul lui Klaus Iohannis. Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni, după 10 ani de mandat. Iohannis: Vreau ca peste 5 ani să se poată spune că România a uimit lumea prin schimbările realizate. GALERIE FOTO

13:29 – Traian Băsescu salută mulțimea strânsă la porțile Palatului Cotroceni pentru a-și lua rămas bun de la cel care le-a fost președinte vreme de două mandate.

13:28 – Fostul șef al statului, Traian Băsescu, sărută drapelul României și salută, pentru ultima oară, Garda de Onoare.

13:26 – Traian Băsescu primește, pentru ultima oară, onorul militar la Cotroceni. Se cântă imnul.

13:24 – Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni, după 10 ani de mandat.

13:20 – Se fac fotografii cu consilierii și echipele celor doi.

13:18 – Klaus Iohannis și Traian Băsescu ciocnesc câte un pahar de șampanie, apoi soțiile celor doi, Carmen Iohannis și Maria Băsescu. Fiecare dintre cei doi șefi de stat salută echipa celuilalt.

13:17 – Klaus Iohannis primește colanul de aur al Ordinului Național Steaua României.

13:17 – Se citește rezoluția de încetare a mandatului.

13:16 – Se intonează Imnul Național.

13:12 – Ceremonia de predare a colanului se desfășoară în Sala Unirii.

13:11 – Noul președinte intră în Palatul Cotroceni. Este întâmpinat de fostul șef al statului, Traian Băsescu.

13:09 – Klaus Iohannis a salutat Garda de Onoare.

13:07 – Noul președinte primește onorul Gărzii de Onoare. Se cântă imnul.

13:06 – Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Cotroceni.

12:42 – Klaus Iohannis își încheie discursul și este aplaudat de asistență. Pleacă apoi spre Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a mandatului.

Declarații Klaus Iohannis:

Îmi pun întreaga pricepere și putere în slujba poporului român pentru ca peste 5 ani să se poată spune că România a uimit lumea prin schimbările realizate.

Vreau ca pentru fiecare român să fie în mod autentic o onoare și o mândrie că face parte din această națiune.

Cred că salutăm cu toții rezultatele alegerilor din Republica Moldova. Pe noi ne obligă să fim sprijinul cel mai important ai fraților noștri de peste Prut. Vă propun să organizăm un consens național în jurul acestui deziderat, prin acțiuni concrete și eficiente.

Îmi doresc un profil mai consistent al României în UE.

Îmi propun ca în primele 6 luni de mandatn să prezint strategia de apărare a țării.

Parteneriatul cu SUA, apartenența la NATO și UE sunt cei trei piloni ai politicii externe; cuvintele cheie sunt continuitate și predictibilitate. Doresc să facem chiar mai mult, să aprofundăm parteneriatul cu sua și în zona comercială și culturală. Nu putem fi doar beneficiari în NATO, ci să ne asumăm rolul de furnizori de securitate. Vă propun partidelor parlamentare să avem un consens pentru un nivel de 2% pentru apărare.

Când vom face aceste lucruri (educație, sănătate, demografie), românii nu-și vor mai căuta norocul în altă parte, ci vor dori să se întoarcă, pentru că România va fi ă țară care știe ce vrea.

Guvernele nu vor găsi niciodată bani pentru educație și sănătate dacă nu știu încotro merg. 

Educația și sănătatea trebuie să iasă din zona intereselor politice. Dacă azi închidem un capitol de 25 de ani, e momentul să ne raportăm și la marile sisteme publice. Cum facem să avem educație, sănătate, pensii? Trebuie să ne așezăm la masa dialogului pentru a ajunge la consens. Ce obiective de țară ne asumăm pe aceste subiecte și un calendar de acțiuni pentru a trece de la vorbe la fapte – asta trebuie să stabilim.

Pașii de până acum în independența justiției și întărirea statului de drept trebuie continuați. Dar toată clasa politică trebuie să înțeleagă că nu există altă cale decât eliminarea corupției. Mi-aș dori să nu mai existe corupție la sfârșitul mandatului meu, iar instituțiile să lucreze pentru cetățeni.

Marea capcană în reforma instituțiilor politice este să o gândim pentru noi, astăzi. Înțeleg rațiunile politice, dar vă rog să înțelegeți că nu mai putem lua decizii conjuncturale. Reconstrucția instituțiilor politice nu poate porni de la interese de partid sau individuale. Sper că avem înțelepciunea de a nu repeta greșelile din trecut.

Vreau ca la sfârșitul mandatului meu lumea să vadă că proiectele se duc la bun sfârșit și pentru asta trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla nici peste noapte, nici de la sine. Rezistența la schimbare și teama de nou a birocrației nu trebuie subestimate, dar le vom depăși. Primul pas este reconstrucția instituțiilro politice. Anul 2015 trebuie dedicat reformării acestora pentru 50, nu pentru 5 ani.

România nu are cum să mai rămână țara proiectelor începute și niciodată terminate, de la Constituție la autostrăzi. 

Îmi propun ca la sfârșitul mandatului meu să existe calm în societate, nu unul dat de lipsa dezbaterii sau de dezamăgire, ci de echilibru și prosperitate. 

Clasa politică se schimbă pentru că societatea se schimbă și nu mai acceptă același fel de clasă politică.

Dacă așteptările mari duc la dezamăgiri, eu vreau să dărâmăm această îndoială și le spun românilor clar: așteptările mari pot duce la rezultate mari, și vor duce, pentru că asta înseamnă mai multă responsabilitate și mai multă muncă, iar eu voi fi cel dintâi.

La 25 de ani de la căderea comunismului ați făcut, încă o dată, să învingă democrația și participarea.

Stau aici, în fața dvs., conștient de responsabilitatea acestui mandat, le sunt recunoscător celor ce m-au ales și promit că voi fi un președinte al tuturor românilor.

12:16 – Președintele Klaus Iohannis rostește cuvântul de inaugurare a mandatului.

12:13 – PF Patriarh Daniel binecuvântează învestitura în funcția de președinte a lui Klaus Iohannis.

12:10 – Valeriu Zgonea citește declarația Parlamentului României privind depunerea jurământului de către președintele României.

12:09 – Președintele ales Klaus Iohannis a depus jurământul și apoi l-a semnat.

12:05 – Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, dă citire deciziei de validare a alegerilor prezidențiale din 2-16 noiembrie. 

12:04 – Alocuțiunea lui Valeriu Zgonea, care prezidează ședința. 

12:03 – Se intonează Imnul Național, „Deșteaptă-te române!”

12:01 – Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, deschide ședința.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, va depune jurământul duminică, în şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, ulterior, la Palatul Cotroceni, urmând să aibă loc ceremonia de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată ceremonialului depunerii jurământului de către preşedintele ales urmează să înceapă la ora 12.00.

Deschiderea şedinţei va fi marcată de intonarea imnului naţional al României.

După intonarea imnului, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României, în conformitate cu prevederile Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În continuare, Klaus Iohannis va depune jurământul, conform prevederilor stipulate de Constituţia României, urmând să semneze textul acestui document şi să îl înmâneze preşedintelui de şedinţă.

Declaraţia Parlamentului României cu privire la depunerea jurământului de către Preşedintele României va fi citită de preşedintele de şedinţă, după care preşedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Şedinţa solemnă va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Surse parlamentare au precizat, pentru Mediafax, că preşedintele ales, Klaus Iohannis, va respecta protocolul de depunere a jurământului utilizat în situaţiile similare de până în prezent, el neavând solicitări suplimentare legate de ceremonial.

În timpul şedinţei solemne, Klaus Iohannis va lua loc separat, pe un scaun situat imediat în stânga tribunei unde se ţin discursurile.

Familia lui Klaus Iohannis şi câţiva apropiaţi ar urma să asiste la ceremonie în sala de plen.

Totodată, va fi amenajată şi o altă sală în incinta Parlamentului, în care alţi invitaţi vor putea urmări ceremonia pe un ecran mare.

După şedinţa solemnă a Parlamentului, la Palatul Cotroceni urmează să aibă loc ceremonia de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea în Palatul Cotroceni. După intonarea imnului de stat şi primirea de către Traian Băsescu şi consilierii prezidenţiali şi de stat, Klaus Iohannis va fi primit în biroul preşedintelui.

Aici, Traian Băsescu îi va înmâna lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, în baza căruia preşedintele conferă decoraţiile şi Ordinul Steaua României în grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului preşedintelui României.

În încheierea ceremoniei, Klaus Iohannis îl va însoţi pe Traian Băsescu la ieşirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima dată onorurile militare, înainte de a părăsi funcţia cea mai înaltă în stat.

Conform prevederilor Constituţiei, mandatul preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. De asemenea, se stipulează că preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă