5.9 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialIn an electoral, politicienii pun piedica anticoruptiei

In an electoral, politicienii pun piedica anticoruptiei

Americanii de la Global Integrity cred ca Romania are legi puternice anticoruptie, dar nu le aplica. Fundatia Konrad Adenauer arata cum politicienii se intrec in trucuri pentru a intarzia anchetele, ca sa nu le scada cota electorala.
Organizatia americana Global Integrity acorda un scor relativ bun Romaniei pe anul 2007 (81 din 100), pentru functionarea sistemelor politic, legislativ si social, care sustin anticoruptia. In raportul lor, americanii observa ca exista o discrepanta foarte mare intre un pachet de legi anticoruptie foarte puternic si slaba lui aplicare. In comparatie, Bulgaria, care a obtinut 87 de puncte si care are mult mai putine legi in domeniu, le aplica mult mai puternic decat noi. Italia si Spania au fost cotate cu acelasi scor ca al Romaniei, iar Franta a primit doar 78 de puncte.
In asteptarea Raportului interimar pe Justitie al Comisiei Europene, fundatia germana Konrad Adenauer (KAS) a dat publicitatii un raport in care descrie disputa politica din Romania, menita sa intarzie inceperea urmaririi penale a celor opt ministri acuzati de coruptie. Aplicarea legilor anticoruptie este intarziata dintr-un motiv simplu, cred germanii: "2008 este un an cu mize mari pentru politicienii romani: in primul rand, este un an electoral, cu alegeri locale si parlamentare. De aceea, rezultatul disputei este important nu numai pentru persoanele impotriva carora ar incepe urmarirea penala, ci si pentru partidele din care acestea fac parte".
Fundatia KAS remarca, de asemenea, ca o alta miza a acestei taraganari este apropierea termenului de expirare (in luna august) a mandatelor procurorilor-sefi anticoruptie Daniel Morar si Doru Tulus. "Din acest motiv, spun observatorii straini, este important cine va ocupa postul de ministru al Justitiei, deoarece ministrul numeste procurorii", explica raportul KAS razboiul dintre presedinte si premier pe tema numirii Noricai Nicolai ca ministru al Justitiei.

» Melescanu & 322
Raportul KAS analizeaza si incercarea nereusita a ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, de a trimite procurorilor avizul prezidential necesar, conform legii, pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor. Dupa acuzatia de abuz in serviciu pe care Traian Basescu i-a aruncat-o, Melescanu s-a decis brusc sa nu forteze legea. Germanii povestesc si despre noua ipoteza a PNL si PSD, partidele cu cei mai multi anchetati, de a cere un aviz si Parlamentului.

Cele mai citite

Noi reguli pentru dobânzile aplicate de IFN-uri

Contractele de credit în derulare vor trebui să respecte noile plafoane ale dobânzilor Legea de plafonare a dobânzilor la creditele de consum IFN va intra...

Acțiunile Tesla explodează, urcând capitalizarea companiei la peste 1 trilion de dolari

Tesla înregistrează un avans spectaculos al acțiunilor, cu o creștere de peste 8% doar astăzi, depășind pragul de 1 trilion de dolari la capitalizarea...

Proteste masive și ciocniri violente în Valencia după gestionarea criticată a inundațiilor

Sâmbătă, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Valencia, manifestându-și revolta față de gestionarea considerată dezastruoasă a inundațiilor recente de către...
Ultima oră
Pe aceeași temă