Producătorii de lapte din România s-au săturat de bâlbele autorităţilor centrale în scandalul produselor lactate contaminate cu aflatoxină şi au cerut demisia ministrului Agriculturii, Dan Constantin. Fermierii arată că, din cauza faptului că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Siguranţă Alimentară (ANSVSA) nu a nominalizat până acum un vinovat concret, suspiciunile planează asupra întregii industrii, ceea ce a determinat o scădere a vânzărilor produselor româneşti. Producătorii, care au anunţat proteste de amploare, afirmă că în numai o săptămână România a importat deja peste 40 de tone de lapte. “Am fost astăzi la Ministerul Agriculturii şi ministrul a delegat pe un director ca să ne ducă cu zăhărelul, pentru că nu avea nici o responsabilitate în domeniu. Noi aruncăm de opt zile 70% din producţie, pentru că nu avem ce să mai facem cu laptele”, a precizat, pentru România liberă, Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud în România.
Acesta susţine că, pe fondul scandalului, procesatorii profită pentru a cumpăra lapte ieftin de la fermieri. “Până acum o săptămână, primeam 1,3-1,4 lei pe litru de lapte, acum, pentru că nu avem analizele pentru aflatoxină ne-au spus că ne cumpără cu doar un leu pe kilogram. În Ardeal, cel mai mare procesator a scăzut deja cu 20 de bani preţul de achiziţie a laptelui”, a menţionat Cristian Lungu.
“Noi suntem în stare să dăm foc”
Ce se întâmplă cu fermierii din România zilele acestea este un dezastru, a avertizat şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, Costel Caraş. “Prima lovitură dată fermierilor a venit din partea ministrului Agriculturii, care prin declaraţiile sale a contribuit la scăderea consumului de lapte cu 90% într-o săptămână. Lovitura decisivă a dat-o premierul Victor Ponta, care a anunţat că vrea să renunţe la programul “Cornul şi laptele” din şcolile primare şi gimnaziale”, ne-a declarat Costel Caraş.
Disperarea fermierilor este la maxim. “Noi suntem în stare să dăm foc. A crescut importul de lapte într-o săptămâna de 40 de ori, iar noi îl aruncăm pe câmp, lapte bun cu documente clare. Eu am aruncat astăzi 10 tone numai astăzi. Pierderile zilnice sunt de zeci de milioane de euro”, a avertizat Costel Caraş.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vite a avertizat că producătorii de lapte vor da în judecată MInisterul Agriculturii şi pe ministrul Daniel Constantin pentru pagubele produse. “Ministrul Agriculturii este principalul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat. Acest tânăr care crede că dirijează destinele agricultorilor români iese şi distruge tot în câteva zile. Nu doar îi cer demisia, îl sfătuiesc să plece urgent de la Minister”, a mai menţionat, şi pentru B1 TV, Costel Caraş.
ANSVA a dispus, de exemplu, săptămâna trecută, punerea sub sechestru a circa 300 de dozatoare de lapte din Bucureşti, pe consideraţii că produsul ar putea fi contaminat cu aflatoxină.
Ministrul Agriculturii: “S-au identificat câteva cazuri cu probleme”
Ministrul Agriculturii, Dan Constantin, a replicat că îi înţelege pe fermieri şi încearcă să diminueze pagubele produse de acest scandal. “O să ies în seara asta, o să merg la televiziuni să explic ce se întâmplă. Avem în vedere toate măsurile de sprijin”, a menţionat, pentru România liberă, Dan Constantin.
Ministrul Agriculturii a precizat că va prezenta mâine situaţia finală a analizelor făcute în ţară pentru aflatoxină şi crede că din acel moment lucrurile vor reveni la normal. “Din toate fermele pe care le-am analizat, s-au identificat câteva, sunt cazuri izolate, cu probleme, dar în câteva zile vor fi şi acelea curate, pentru că s-au eliminat cauzele, iar procesatorii vor cumpăra în continuare de la ei. A fost o chestiune de câteva zile, generată de neîncredere”, a răspuns Dan Constantin.
Ministrul le-a transmis fermierilor că preocuparea sa principală este să se reia livrarea către procesatori. “Sper ca mâine, după ce vom face publice rezultatele analizelor, dificultăţile acestea să nu mai existe. Procesatorii au dorinţa de a continua, nu se pune problema să se orienteze către importuri”, i-a liniştit ministrul pe producătorii de lapte din România.
Un nou şoc printre fermieri: dispare programului “Laptele şi cornul”,
Pe lângă lovitura financiară pe care au primit-o pe fondul scandalului aflatoxinei, fermierii din România au mai primit o veste proastă. Victor Ponta a anunţat că i-a în calcul renunţarea la programul “laptele şi cornul”.
Primul ministru consideră că ideea iniţială a programului, aceea de a-i aduce pe copii la şcoală şi a limita abandonul şcolar, nu mai funcţionează. ”Vreau cu banii alocaţi pentru “Laptele şi cornul” să încercăm să-i folosim la ceva mai util, de exemplu la after-school, pentru că în acest moment sunt copii care într-adevăr au nevoie şi vin la şcoală şi e bine pentru părinţi – vorbesc de cei din familii modeste, unde programul îşi atinge scopul – şi sunt foarte mulţi copii care nu mănâncă nici cornul respectiv, nu beau laptele, îl aruncă, îl irosim absolut degeaba”, a explicat premierul Ponta, potrivit Mediafax.
Programul “Laptele şi cornul” a fost introdus în 2002, de fostul premier Adrian Năstase, iar scopul său iniţial era de a-i atrage pe copii din familiile nevoiaşe la şcoală, prin oferirea unei gustări gratuite. Suma alocată prin lege pentru fiecare elev sau preşcolar a fost de 1,17 lei, şi beneficiază de program aproximativ două milioane de elevi.
Autoritantea Sanitară, fără conducere din cauza intereselor politice
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că la nivelul USL s-a discutat despre măsurile care trebuie luate pentru a limita consecinţelor nefericite din punct de vedere economic create de scandalurile alimentare din ultima vreme. Deocamdată, însă, uniunea nu a luat o decizie privind numirea unui nou preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinar, după ce fostul conducător a fost destituit săptămâna trecută. „Nu, acestea sunt lucruri de detaliu, pe care nu le discutăm. La acest nivel, noi am discutat despre toate măsurile care se impun a fi luate de către Guvern, de către Agenţie, de către minister, de către toată lumea, pentru ca aceste dezvoltări periculoase în privinţa industriei alimentare, în privinţa laptelui, dezvoltări periculoase sau care pot avea consecinţe nefericite din punct de vedere economic să fie curmate şi să intre în normal. „, a precizat Crin Antonescu, citat de Mediafax.
Surse USL au declarat, pentru Mediafax, că ministrul Agriculturii Daniel Constantin le-ar fi cerut liderilor Uniunii Social Liberale să se amâne numirea unui nou şef al ANSVSA pentru ca să se finalizeze schimbările de personal de la nivelul instituţiei.
Lapte fără probleme
Mai mulţi producători şi procesatori au anunţat că, analizele efectuate pe laptele suspectat că ar fi contaminat cu aflatoxină au arătat că produsele sunt bune pentru consum. Danone România, care retras mai multe lactate posibil contaminate cu aflatoxină, a precizat că un laborator european acreditat a transmis companiei că produsele sunt sigure pentru consum.
Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a anunţat că toate cele 85 de probe colectate în judeţ din ferme, centre de colectare a laptelui, unităţi de procesare, automate de lapte sunt corespunzatoare, ceea ce înseamnă că furajele sunt conforme, iar laptele şi produsele sunt sigure pentru consumul uman.
Rezultatele analizelor pentru cele 56 de probe de lapte din Bistriţa-Năsăud prelevate, săptămâna trecută, de la unităţi de procesare, un automat, centre de colectare şi firme arată că acest produs este „conform”, anunţă Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.