Guvernul a aprobat, luni, prin ordonanta de urgenta, a patra rectificare a bugetului din acest an, prin care au fost acordate fonduri suplimentare pentru ministere, cu mentinerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB. Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii si Ministerul Administratiei au primit cele mai mari sume, comparativ cu fonduri mai reduse alocate celorlalte institutii publice.
Deficitul bugetului general consolidat va fi mentinut la 2,5%, in conditiile revizuirii pozitive a valorii nominale a PIB pe anul 2006, la 335,9 miliarde de lei, cu 5,6 miliarde lei mai mult decat estimarea anterioara. Desi deficitul nu-si modifica ponderea ca procent in produsul intern brut, ca valoare absoluta creste cu 109,1 milioane lei.
Guvernul a majorat tinta de deficit bugetar de doua ori in acest an, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si, ulterior, la 2,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura.
Cele mai consistente suplimentari
– Ministerul Transporturilor a primit cele mai multe fonduri (656,4 milioane de lei), din care 520 milioane de lei sunt destinate sustinerii transportului feroviar public de calatori, 108,1 milioane de lei vizeaza dezvoltarea infrastructurii rutiere, iar 13,6 milioane de lei sunt pentru infrastructura de transport feroviar afectata de calamitati.
– Ministerul Muncii va primi in plus 572 milioane de lei pentru asigurarea platii drepturilor de asistenta sociala in luna decembrie, in special a indemnizatiilor pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, si a pensiei agricultorilor. Valoarea punctului de pensie va creste de la 1 decembrie cu 16,8%, de la 339,3 lei la 396,2 lei, fondurile aferente sistemului public de pensii fiind majorate cu 73,5 milioane lei, prin diminuarea cu aceeasi suma a sumelor aferente sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
– Ministerul Administratiei va primi in plus 171,2 milioane de lei pentru plata unor drepturi salariale cuvenite personalului incadrat pentru situatii de urgenta, a pensiilor militare si a ajutoarelor la trecerea in rezerva, precum si pentru cheltuieli de capital.
Ministerul Finantelor Publice va primi 150 milioane de lei pentru majorarea fondului de rezerva la dispozitia Guvernului.
– Ministerul Economiei va primi fonduri suplimentare in valoare de 129,7 milioane de lei pentru subventii in industria miniera, inclusiv platile compensatorii pentru personalul disponibilizat pana la sfarsitul anului, securizarea minelor din cadrul CN Minvest Deva si CN Remin Baia Mare si inceperea derularii „Programului national pentru reducerea costurilor cu energie pentru populatie prin cresterea eficientei energetice si utilizarea energiei regenerabile pentru anul 2006”.
– Ministerul Justitiei va mai primi 95,4 milioane de lei pentru cheltuieli de personal reprezentand fonduri aferente executarii sentintelor judecatoresti definitive si irevocabile avand ca obiect litigii de munca, precum si pentru cheltuieli curente ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
– Ministerul Educatiei va primi 42,8 milioane de lei pentru finantarea invatamantului superior.