Dr. Mariana Găvănescu, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean Târgu Jiu, a fost audiată de procurori pentru internări și eliberări de rețete compensate fictive.
În aceeaşi anchetă sunt vizate mai multe persoane, între care încă un medic specialist, asistenți medicali, funcționari de la Casa de Sănătate, de la Direcția de Sănătate Publică Gorj și chiar și un agent de Poliție din București.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Marius Boeriu, a fost dus la audieri la Parchetul Tribunalului din Târgu Jiu.
Prejudiciul estimat până acum de anchetatori ar fi de 400.000 de lei.
Din cercetări reiese că, începând cu anul 2008, persoanele vizate ar fi creat un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, prin comiterea unor fapte ilicite în domeniul medical.
Astfel, ar fi fost evidențiate în documente servicii precum internarea fictivă de pacienți, emiterea de prescripții medicale în fals și consemnarea nereală a acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, servicii care nu ar fi fost efectuate sau ar fi fost efectuate parțial.
17 percheziţii
Ieri, au avut loc 17 percheziții în diverse locații, între care Spitalul Județean din Târgu Jiu, la DSP Gorj, la domiciliile persoanelor care ar face parte dintr-o rețea de falsificare de rețete. O percheziţie a avut loc şi la cabinetul şi locuinţa medicului oncolog Mariana Găvănescu. Aceasta este șefa secției la Oncologie din anul 1987. Până acum, în presa locală au fost publicate numai articole laudative.
„Am ajuns la concluzia că nu există o altă specialitate care să-ţi ofere atât de multe satisfacţii decât cea de oncologie. Am realizat ce este de fapt viaţa şi cum ştim să o stricăm din cauza unor lucruri nesemnificative, în condiţiile în care alte persoane au probleme mult mai mari decât noi. Am învăţat să mă bucur şi de ploaie, şi de vânt, în comparaţie cu un bolnav de cancer“, declara presei dr. Mariana Găvănescu.
„Nimeni nu ar fi putut bănui că face comerț cu moartea. Cancerul este moarte și să sustragi medicamente din rețeaua națională ca să le comercializezi nelegal unor bolnavi însemnați cu cruce în frunte înseamnă crimă“, ne-a spus un cadru medical din spital sub protecția anonimatului.
REŢEA. Afaceri ilegale cu medicamente
Nu este primul caz de comerț cu medicamente pe care bolnavii de cancer ar trebui să le primească gratuit. Combaterea rețelelor de trafic cu medicamentele compensate din programele de tratarea a cancerului a debutat în București, cu anihilarea unei rețele de la Institutul Oncologic.