La sfârşitul lunii februarie, un român a fost găsit mort într-un container cu haine vechi, pe o stradă din Hanovra. Pentru că nu existau semne de violenţă, cazul a fost clasat repede de poliţiştii germani, relatează publicaţia Der Spiegel, în ediţia electronică. „Moartea mizerabilă a tânărului român, care şi-a pierdut viaţa pentru câteva haine uzate, ilustrează situaţia muncitorilor la negru din Bulgaria, România, Slovacia, Polonia, Cehia şi Slovenia„, comentează cotidianul.
Sărăcia din ţările lor îi impinge să devină muncitori necalificaţi, să lucreze la negru în construcţii, restaurante ori agricultură sau să-şi vândă trupurile la colţ de stradă. Zeci de mii de est-europeni trăiesc la limita sclaviei numai în Germania.
Cristian Şerban avea 23 de ani şi provenea dintr-o familie săracă din Galaţi. Cu o soră mai mică la liceu, Cristian n-a avut încotro şi a trebuit să încerce să contribuie cu cât de mult la cheltuielile familiei. De aceea, a hotărât să plece la muncă în străinătate. A plecat mai întâi în Italia, cu unchiul lui, unde îl cunoaşte pe M., viitorul lui patron din Germania. „Îmi era tare drag băiatul”, poveşte M. pentru Der Spiegel. Totuşi, M. omite să spună că muncitorilor români nu le plăteşte asigurări de sănătate, iar salariile lor sunt mult sub media salariilor muncitorilor germani.
Cristian a lucrat în construcţii, iar seara era angajat la un restaurant, ca spălător de vase. Pentru că nu cunoştea prea bine limba germană, nu ieşea decât foarte rar în oraş.
În seara morţii lui, s-a dus la magazinul unui emigrant turc să cumpere bere. Erau -13 grade afară, iar Cristian purta un pulover subţire. „L-am întrebat dacă nu a îngheţat”, îşi aminteşte Sari Catalan.
La 50 de metri în spatele chioşcului este containerul cu haine purtate. Acolo şi-a găsit sfârşitul Cristian: a încercat să fure nişte haine mai groase, însă şi-a pierdut echilibrul şi a murit sub greutatea capacului containerului. Dimineaţa, poliţiştii l-au găsit cu sacoşa de bere lângă el, iar banii economisiţi îi avea în portofel.
M. a plătit costurile repatrierii corpului neînsufleţit al tânărului, pentru că părinţii lui nu şi-au permis. Unchiul lui a găsit un alt tânăr pe care să-l ia la muncă în Germania.
Cazurile muncitorilor români care mor peste graniţă, în diverse circumstanţe, sunt numeroase. În luna mai, un alt român a murit în Italia, dar după ce a făcut greva foamei pentru că, susţinea el, a fost închis pe nedrept pentru furt.
Cel mai celebru caz al unui român mort peste hotare este cazul lui Daniel Crulic, de acum patru ani. El a fost închis în Polonia pentru furt şi a făcut greva foamei două săptămâni, susţinând că este nevinovat. După moartea românului, ministrul de Externe de atunci al României, Adrian Cioroianu, şi-a dat demisia.
Citeşte şi Românii, cetăţeni europeni sau imigranţi?