UPDATE: DNA a pus în mișcare acțiunea penală față de fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, schimbându-i, astfel, calitatea de suspect în aceea de inculpat în dosarul în care, între alții, mai sunt inculpați deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu, spun surse judiciare. "Nu este vorba de trimitere în judecată, ci doar de înștiințare că i s-a schimbat calitatea procesuală" spun sursele RL.
Schimbarea calității de "suspect" în aceea de "inculpat" se poate face atunci când în probațiunea dintr-un dosar penal "suspiciune rezonabilă" devine "probă certă"
–
Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF, a mers, marţi dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu.
UPDATE. Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu a declarat, marţi, la ieşirea de la DNA, că dosarul său a fost înaintat instanţei, arătând că nu ştie ce conţine pentru că nu a avut avocat.
''Dosarul a fost înaintat instanţei. Mi-a fost adus la cunoştinţă lucrul acesta. Am dat o declaraţie scurtă în care am reiterat susţinerile din memoriul pe care l-am depus. Dosarul va deveni public odată ce va fi în instanţă. Eu nu am avut acces la el, pentru că nu am avut avocat. Nu am solicitat şi nu am dorit să am avocat în această fază. E o chestiune, în opinia mea, care ţine strict de profesia fiscală, chiar dacă am avut calitatea de suspect şi acum m-am trezit în instanţă şi pentru precizările de natură pur administrativ fiscală nu era necesară asistenţa unui avocat'', a spus Diaconu.
––
DNA a dispus în februarie efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu, în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.
Cei doi sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, în luna februarie, că fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ştefan Gelu Diaconu, este urmărit penal în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Pentru aceleaşi fapte este cercetat şi fostul vicepreşedinte al ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu.
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi şi Gheorghe Ivan, manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului ”Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, Irina Valeria Radu, manager general al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”.
otrivit DNA, ca urmare a "demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele ANAF Diaconu Gelu – Ştefan, împreună cu vicepreşedintele Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată".
Circularele respective au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale, susţin procurorii DNA. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, "prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012," fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor.
Deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare a banilor, toate în formă continuată.
Deputatul Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată".
În curs de actualizare