Scriitorul și intelectualul Gabriel Liiceanu a explicat la Realitatea TV de ce s-a dus și ce calitate a avut la Bruxelles, când a ținut discursul anti-corupție în Parlamentul European.
”Mi-am pus problema când m-am dus la Bruxelles în ce postură mă duc? Mi-am pus problema meseriilor pe care le are un om pe lume. Ca om matur ai trei profesiuni: cea din care îți câștigi bani. Mai există meseria de cetățean, e o meserie grea. Meseria de cetățean înseamnă să ai conștiință civică. Noi uităm că punctul suveran nu este omul care umblă cu mașini, cu gardă de corp, ci cetățeanul. În meseria de cetățean tragi la răspundere. Mai există o a treia meserie. De om în lume. Într-o societate care nu e liberă, meseria de cetățean presupune eroism. Meseria de om în lume se plătește cu viața. Socrate, Iisus, au plătit-o cu viața. Eu în calitate de cetățean m-am dus la Bruxelles”, a declarat Gabriel Liiceanu.
În același context, Rareș Bogdan i-a amintit scriitorului că unii politicieni l-au acuzat că s-a dus la Bruxelles să denigreze țara.
”Asta presupune că cei care spun asta sunt iubitori de țară. Nimeni nu are dreptul să se împroprietărească pe țară. Este țara mea și a dumneavoastră. Autoadorarea patriotică este profund nocivă pentru o țară. Dacă îmi judec țara cu ce are ea în neregulă, o fac pentru că iubesc. Dacă noi ne împiedicăm să ne analizăm cu luciditate, să spunem unde am ajuns, și spunem că totul este bine, vom rămâne bolnavi. Iliescu a moștenit o țară bolnavă. A stârnit ură și bolnavul a devenit și mai bolnav”, a răspuns Gabriel Liiceanu.
Scriitorul și filosoful a declarat că este extrem de îngrijorat pentru țara sa.
”Eu sunt extrem de îngrijorat pentru țara mea. Ar trebui să ne pună pe gânduri faptul că dacă nu începem să conștientizăm răul în care ne-am instalat ne riscăm existența istorică”, a adăugat Gabriel Liiceanu.
Gabriel Liiceanu s-a deplasat la Bruxelles pentru a le explica parlamentarilor europeni ce efecte urma să aibă OUG 13, în cazul în care era adoptată, și situația politică în țara noastră.