FRF vă asigură că va răspunde tuturor invitaţiilor oricărei instituţii publice de a lămuri orice aspect în legătură cu activităţile sportive din cadrul acesteia, motiv pentru care a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală toate documentele solicitate până în prezent, potrivit Mediafax.
De asemenea, toate persoanele ce vor fi invitate la DNA se vor prezenta pentru a clarifica orice neînţelegere ivită în legătură cu interpretarea normelor sportive în vigoare. Menţionăm faptul că, la data de 19.10.2011, DNA a dispus restituirea în original a tuturor documentelor ridicate de la SC Centrul de fotbal Mogoşoaia SRL cu referire la dosarul 316/P/2011, fapt ce dovedeşte o corectă înregistrare şi evidenţiere scriptică a tuturor activităţilor din cadrul acestui centru sportiv”, se precizează în comunicatul FRF.
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, şi preşedintele Ligii Profesionistă de Fotbal, Dumitru Dragomir, alături de alţi oameni de fotbal, sunt urmăriţi penal, pentru abuz în serviciu, informează Antena 3.
Dumitru Dragomir a confirmat că este citat la Direcţia naţională Anticorupţie (DNA) pentru 27 octombrie, împreună cu alţii, iar Mircea Sandu pentru 28 octombrie. Dragomir a afirmat, la Antena 3, că au fost reclamaţi de patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu.
Alături de Sandu şi Dragomir, mai sunt cercetaţi opt membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţine sursa citată.
Potrivit listei membrilor Comitetului Executiv al FRF, Mircea Sandu este preşedinte; Dumitru Dragomir, prim-vicepreşedinte; Octavian Goga, vicepreşedinte, reprezentant al fotbalului amator; Cristian Borcea, reprezentant al cluburilor de Liga I; Marius Stan, reprezentant al cluburilor de Liga I; Cornel Şfaiţer, reprezentant al cluburilor de Liga a II-a; Marian Rusen, reprezentant al cluburilor de Liga a II-a, Ştefan Stana, reprezentant al cluburilor de Liga a III-a; Cristian Bobar, reprezentant al cluburilor de Liga a III-a; Paul Costaş, reprezentantul cluburilor cu activitate exclusivă de copii şi juniori şi reprezentantul cluburilor de Fotbal în sală; Marian Pălărie, reprezentantul cluburilor de fotbal feminin; Ion Crăciunescu, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor şi Dumitru Costin, preşedintele sindicatului fotbaliştilor recunoscut de FIFPRO.
În 6 octombrie, patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, a acuzat, FRF, de fals în documentele întocmite cu ocazia şedinţei din 20 iulie a Comitetului Executiv al federaţiei, în care s-a luat decizia de dezafiliere a clubului Universitatea Craiova.
Adrian Mititelu a prezentat două documente, adresa FRF prin care secretarul general al federaţiei Adalbert Kassai informa clubul Universităţii Craiova de decizia de dezafiliere şi o listă cu semnăturile membrilor Comitetului Executiv prezenţi la şedinţa din 20 iulie.
„Printr-o adresă mi s-a spus că am fost exclus provizoriu cu zece voturi pentru şi două abţineri. Am lista celor prezenţi la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din 20 iulie. Este o listă cu 12 persoane şi sunt trei semnături lipsă, Avram, Dragomir şi Şvaizer. Asta a fost cheia cu actul semnat de Avram (n.r. – în arest). Avem mii de dovezi că Marius Stan s-a abţinut, acum apare că a votat pentru. Mai ştim că Avram, Dragomir şi Şvaizer au semnat pentru, acum semnăturile lipsesc. Mai mult, decizia FRF a venit la club fără nicio semnătură. Acum sunt mâncaţi, avem de-a face cu multiple infracţiuni. Practic, decizia de dezafiliere nu există. Ar trebui să se predea”, declara Mititelu.
El susţinea că, potrivit adresei primite de la FRF, Dumitru Dragomir, Vasile Avram şi Cornel Şvaizer, ale căror semnături lipsesc de pe cel de-al doilea act, au votat pentru dezafilierea Universităţii şi că s-au abţinut Marius Stan şi Marian Pălărie, care au semnat lista membrilor prezenţi la şedinţa din 20 iulie.
Documentul pe care apar semnăturile are următorul conţinut: „Lista membrilor Comitetului Executiv al FRF prezenţi la şedinţa din 20 iulie 2011: 1. Mircea Sandu – preşedinte FRF (semnătură), 2. Dumitru Dragomir – primvicepreşedinte FRF (lipsă semnătură), 3. Octavian Goga – vicepreşedinte FRF (semnătură), 4. Marius Stan – reprezentant al cluburilor din Liga I (semnătură), 5. Cornel Şfaizer reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (lipsă semnătură), 6. Marian Rusen – reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (semnătură), 7. Ştefan Stana – reprezentant al cluburilor din liga a 3-a (semnătură), 8. Cristi Bobar – reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a (semnătură), 9. Paul Costaş – reprezentant al cluburilor de copii şi juniori (semnătură), 10. Marian Pălărie – reprezentant al cluburilor de fotbalul feminin (semnătură), 11. Vasile Avram – preşedinte CCA (lipsă semnătură), 12. Sorin Ţerbea – reprezentantul cluburilor de fotbal în sală (semnătură).
Prin semnarea prezentului încris:- Confirmaţi participarea dumneavoastră la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din data de 20 iulie 2011;- Aprobaţi decizia Comitetului Executiv al FRF din data de 20 iulie astfel cum v-a fost comunicată”; – Adresa transmisă Universităţii Craiova este următoarea:
„Hotărârea Comitetului Executiv din data de 20 iulie
Comitetul Executiv a adoptat în şedinţa din 20 iulie 2011, cu zece voturi pentru şi 2 abţineri, în temeiul art 18. alin 2 coroborat cu prevederile art 18 alin 1 lit b din statutul FRF, măsura excluderii provizorii a clubului de fotbal Fotbal Club U Craiova SA, urmând să supună această măsură validării primei Adunării Generale a FRF. Semnat de Adalbert Kassai”.
Într-un caz separat, în 25 septembrie, fostul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, şi omul de afaceri Sorin Ţerbea au fost arestaţi preventiv, într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare şi, respectiv, dare de mită.
Potrivit DNA, în 21 mai 2011, Vasile Avram, supervizor la meciul FCM Târgu Mureş – Universitatea Cluj, din ultima etapă a campionatului trecut, ar fi primit de la Ţerbea, prin intermediari, suma de 19.000 de euro, în scopul delegării unor arbitri agreaţi de formaţia mureşană în sezonul 2011/2012.
Procurorii mai notează că, în aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, Vasile Avram a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, „folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan”.
În 28 septembrie, procurorii anticorupţie l-au pus sub învinuire pe Vasile Avram într-un nou dosar în care este acuzat alături de avocaţii săi Adrian Penciu şi Alexandru Şerban pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigare la această faptă şi favorizarea infractorului.
Federaţia Română de Fotbal anunţa, în 20 iulie, că gruparea Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federaţiei, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv până când măsura va fi validată de Adunarea Generală a FRF.
Universitatea Craiova a refuzat să-şi retragă acţiunile în instanţele civile împotriva Federaţiei Române de Fotbal, iar Comitetul Executiv al FRF a decis dezafilierea clubului.
Preşedintele FRF, Mircea Sandu, declara că decizia Comitetului Executiv de a exclude clubul Universitatea Craiova a intrat imediat în vigoare, singura posibilitate ca această hotărâre să fie anulată fiind în cadrul votului Adunării Generale din martie sau aprilie 2012.
După dezafiliere, jucătorii Universităţii Craiova au devenit liberi de contract şi au plecat gratis la alte echipe.
Universitatea Craiova a retrogradat în Liga a II-a la finalul sezonului trecut. Finanţatorul Adrian Mititelu este în conflict cu preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, cu selecţionerul Victor Piţurcă şi cu alţi oameni de fotbal. Mititelu a deschis mai multe acţiuni în instanţă, contestând unele decizii ale comisiilor FRF şi LPF luate în defavoarea clubului său. Totodată, Mititelu susţine că a depus plângeri la Parchet şi la DNA împotriva unor oameni de fotbal, pe care îi acuză de constituire în „grup infracţional” în scopul controlării fotbalului românesc.