UPDATE 18,15: Poliția Română a folosit agenți sub acoperire, pentru a obține probe asupra infracțiunilor de la Berevoiești, informează Digi 24.
Unul dintre procedee a fost deghizarea unor polițiști în tehnicieni de la o firmă de electricitate. Polițiștii sub acoperire au intrat apoi în sat și s-au urcat pe stâlpi, simulând ca fac reparații la rețeaua electrică.
În realitate, ei au fotografiat și filmat persoanele suspecte din zonă, precum și acțiunile acestora.
Dacă vor fi găsiți vinovați, oamenii ar putea rămâne după gratii 20 de ani, notează Digi24.
–––
38 de persoane au fost reținute, miercuri seara, în urma perchezițiilor DIICOT la persoane suspectate că ar fi recrutat sau răpit oameni săraci sau copii cu dizabilități, pe care i-ar fi pus să cerșească sau să muncească în gospodăriile acuzaților, în comuna Brevoești, județul Argeș, informează Agerpres.
Astfel, 40 de persoane au fost duse, miercuri seara, la audieri, la sediul DIICOT ST Piteşti. Totodată, a fost începută urmărirea penală față de acuzați. Dacă vor fi găsiți vinovați, oamenii ar putea rămâne după gratii 20 de ani, potrivit Digi24.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, 40 de copii și tineri au fost supuși, timp de opt ani, unui tratament dur. „De cele mai multe ori, nu li se dădea de mâncare, nu primeau mâncare, iar dacă primeau, li se ofereau resturi de mâncare, victimele erau ţinute în lanţuri şi în chingi, pentru a nu putea fugi. De asemenea, erau udate alternativ cu apă caldă şi rece, erau puse să se bată pentru amuzamentul suspecţilor”, potrivit Digi24.
Câţiva tineri au reuşit să plece după doi – trei ani de chin. Nu au depus niciodată plângere la poliţie de frică. Un tânăr le-a povestit anchetatorilor că a ajuns la Berevoeşti după ce i s-a promis un loc de muncă plătit cu 1000 de lei pe lună. Urma să fie şofer pe unul dintre camioanele folosite pentru transportul lemnului furat, însă a doua zi a fost sechetrat, bătutut şi forţat să muncească gratis.
Un consilier local din satul Brevoești, Eugen Miu, a luat apărarea acuzaților, precizând că băiatul găsit în lanțuri „nu avea minte”.
„Că s-a întâmplat la băiatul acela care spune că l-au găsit. Asta era un om care nu avea minte şi pleca, pleca. L-a pus momentan ca să nu plece. Aşa consider eu”.
Pe de altă parte, primarul din localitate,Florin Bogdan, fost agent de poliţie la ordine publică, a susținut că știa de un an de tragedia celor 40 de persoane, astfel că a sesizat oamenii legii. „La nivelul anului 2015 eu am anunţat secţia de poliţie nr 14 că există suspiciuni cu privire la faptul că în satul Gamacesti ar exista minori care sunt puşi să muncească la nişte munci care nu sunt specifice vârstei”, a spus el.
21 de copii, în centre de plasament
21 de copii au ajuns, miercuri şi joi, în regim de urgenţă în centre de plasament. Doi dintre copii sunt victime în cazul traficului de persoane de la Berevoeşti, iar ceilalţi 19 sunt copiii celor reţinuţi de către anchetatori, informează Mediafax.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş, în ultimele 24 de ore, 21 de copii au ajuns în centre de plasament.
„Două dintre victimele de la Berevoeşti sunt copii. Au fost aduse la noi în centru. Legea prevede ca în cazul în care ambii părinţi ai unui copil sunt reţinuţi, minorul să fie plasat în regim de urgenţă într-un centru de plasament. Astfel, sunt 19 copii care au fost şi ei instituţionalizaţi în regim de urgenţă”, a declarat reprezentantul DGASPC Argeș, Iuliana Matei, pentru Mediafax.
În cazul unui minor despre care procurorii spun că a fost răpit în octombrie 2015, în dosarul DIICOT se arată că „victima era supraveghetă permanent, nu primea mâncare în fiecare zi, îi era interzis să părăsească gospodaria neînsoţită, era legată pe timpul nopţii şi i se aplicau tratamente umilitoare fiind pusă să danseze, i s-au ras sprâncenele, era pusă să stea dezbracată”, spre amuzamentul celor din grupare.
Unul dintre copiii ridicaţi miercuri de anchetatori şi dus în centrul de plasament le-a povestit oamenilor legii că femeile erau uneori mai rele decât bărbaţii. Soţia proprietarului, a povestit minorul, îl lovea zilnic şi, ca să-l pedepsească, îi smulgea din cap smocuri de păr cu patentul. În plus băiatul are o ureche ruptă după ce vreme îndelungată a fost tras de ea şi torturat. A fost stropit cu apă rece sau fiartă şi ars pe mâini.
Cele două victime minore, care au ajuns în centrul de plasamant, vor fi evaluate din punct de vedere medical şi consiliate psihologic.
Victimele erau ținute în lanțuri
În urma perchezițiilor, procurorii DIICOT au descoperit cinci persoane legate în lanțuri, dintre care trei adulți și doi minori, cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani. Totodată, a fost găsită şi ridicată o sumă totală de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, nouă drujbe, precum și trei autoutilitare care ar fi fost folosite în activitatea infracțională.
Poliția Română a postat, miercuri, pe Facebook, o filmare din timpul intervenției la persoanele suspectate de recrutarea sau răpirea de oameni săraci și copii cu dizabilități.
Centrul de Resurse Juridice: de ce nu a intervenit mai devreme pentru eliberarea victimelor?
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a solicitat, joi, autorităţilor să ia măsuri de protecţie a celor 40 de victime din comuna Brevoești, județul Argeș.
„Este reală ştirea cum că DIICOT cercetează acest caz de patru ani, timp în care ştia de răpirea, sechestrarea şi abuzarea mai multor persoane vulnerabile? Şi dacă este aşa de ce nu a intervenit mai devreme pentru eliberarea victimelor?”, mai întreabă CRJ.
Potrivit sursei citate, instituţiile statului român pierd din vedere protejarea reală a victimelor traficului de persoane.
Grupare de trafic de persoane, descoperită după opt ani
Procurorii DIICOT Pitești au efectuat, miercuri dimineață, percheziții la 40 de persoane, suspectate că ar fi recrutat sau răpit oameni săraci sau copii cu dizabilități, pe care i-ar fi pus să cerșească sau să muncească în gospodăriile acuzaților.
Aceste persoane sunt acuzate că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, ar fi constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care ar fi recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-ar fi exploatat, supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat. Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare, care ar fi fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria.
„În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii, respectiv: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj), unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase”, conform DIICOT.
Anchetatorii susţin că acuzații ar fi avut mai multe metode prin care îşi forţau victimele să presteze muncile respective. Astfel, victimele ar fi fost amenințate și lovite repetat, fiind ținute permanent sub supraveghere.
„De cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar cand primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii pentru ca acestea să nu poată fugi, iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apa rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse sa mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos etc). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual”, au susținut procurorii DIICOT.