Ultimul ministru de Interne ceauşist, Tudor Postelnicu, a murit

de Iulia Iancu , 12 august 2017 - stire actualizata la ora 19:23, 12 august 2017
Ultimul ministru de Interne ceauşist, Tudor Postelnicu, a murit

Fostul şef al Securităţii Tudor Postelnicu a murit, sâmbătă, după o lungă suferinţă, potrivit Digi24. Vestea a fost confirmată de soţia ultimului ministru de Interne ceauşist.

Tudor Postelnicu s-a remarcat în 1977, când a fost membru în comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. Drept urmare, un an mai târziu a fost numit şef al Departamentului Securității Statului. Tudor Postelnicu a fost membru al Comitetului Central al PCR şi ministru de Interne din 1987 şi până la Revoluţie.

Numele lui este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care Paul Goma, Ion Caraion, George Constantin şi Gheorghe Ursu.

A fost arestat de revoluţionari şi interogat de procurorii militari. Pe 2 februarie 1990, Tudor Postelnicu a fost judecat de Tribunalul Militar Teritorial București, alături de Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă.

A fost condamnat la închisoare pe viaţă, i-a fost confiscată averea şi a fost privat de unele drepturi civile. A făcut recurs şi, în urma acestuia, i-a fost schimbată încadrarea din genocid în omor deosebit de grav. Astfel că Tudor Postelnicu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare.

În 1997 a fost din nou condamnat la 18 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, în dosarul Autobuzul. Trei tineri au fost omorâţi din ordinul Securităţii, după ce au i-au luat ostateci pe călătorii unui autobuz, în încercarea de a fugi în Occident.

În final, Postelnicu făcut doar şapte ani de închisoare. În 2009, mai era cercetat de procurori pentru finanțarea teroristului Carlos Şacalul.

Comentarii

 • Virgil Ciuca

  13 august 2017 9:57

  Ceausisti a fost si sunt toti dar absolut toti fostii membrii PCR si UTC, deci cateva milioane ,care-sau converit cu nerusinare -dupa lovitura de stat din decembrie 1989- in CRESTINI SI TRADATORI DE TARA SUSTINAND FRENETIC SARACIREA SI TRANSFORMAREA ROMANIEI IN COLONIE APUSEANA! Colaboratorii segmentului securitatii statului care practica politia politic nu au fost ei cu adevarat ceausisti ca sii Postelnicu!?Virgil CiucaBucuresti13 august 2017

  raspunde comentariului
 • DC

  13 august 2017 9:04

  Dumnezeu să-l ierte ! Și până la urmă ce pensie a avut în tot acest interval de timp ? Pentru că nu cred că a fost privat de acest drept.

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  13 august 2017 1:31

  Si atunci si acum erau cei care traiau foarte bine, ca traiau pe seama poporului si cei care nu traiau asa bine, ba chiar greu, ca nu furau "legal" ! Si acum este pur si simplu la fel, numai ca hotii sint altii si mai pot sa mai si fuga cu banii furati de la UE . Cineva a scris "Ciocoii vechi si noi" ! Asta este azi in Romania ! Cel putin presa si tv. au voie sa scrie si sa spuna adevarul, macar atit ! - Eu am trait in saracie in Romania, ceea ce m-a determinat sa parasesc tara ! De libertate acum 30 - 40 de ani sa nu mai vorbim .

  raspunde comentariului
 • Sorin

  12 august 2017 21:46

  Asta trebuia sa moara in puscarie, nu afara si sa mai manance si pensie nesimtita.

  raspunde comentariului
 • Emil

  12 august 2017 18:43

  Macar a fost lasat sa moara de buna voie nu impuscat ca Ceausescu. N-a stralucit ca om ci ca lichea loiala.

  raspunde comentariului
 • IonTeLeaga

  12 august 2017 17:23

  Dumnezeu sa-l Odihneasca caci mult mai bine era pe vremea lui cand-i tinea pe securisti in frau si-i mai si impusca daca bagau ghiara-n caraiman ! Nu ca acum cand sefi ai SRI - Coldea si Ghita jefuiesc sute de milioane si fug din tara asta secatuita de ei fara sa fie pedepsiti de nimeni !?!?!LUPUL SRI PAZNIC LA OI.....

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design