Fostul ministru al Comunicațiilor și al Societății Informaționale, Gabriel Sandu, reținut de procurorii DNA în dosarul Microsoft, este acuzat de luare de mită și spălare de bani.
Potrivit procurorilor, în anul 2008, ministrul Gabriel Sandu (ministrul Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale) a pretins de la firma Fujitsu Siemens Computers suma de 1.800.000 de euro pentru a aproba efectuarea plăţii aferente actului adiţional nr. 4, pentru a trece cu vederea deficienţele constatate şi pentru a obţine suplimentarea bugetului.
În anul 2009, în calitate de ministru al MCSI, a pretins şi primit suma de 2.700.000 de euro pentru a asigura încheierea contractului de închiriere de licenţe Microsoft şi a actelor adiţionale la acesta. Suma de bani pretinsă a fost transferată la solicitarea sa în contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive.
Citește și: De ce a fost reținut Dorin Cocoș. Motivarea procurorilor: Chitanțe antedatate pentru acoperirea șpăgii
Un martor a declarat procurorilor că, în primăvara anului 2009 s-a deplasat la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constat că aici îl aşteptau Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu.
Martorul susţine că în perioada următoare a avut mai multe întrevederi cu aceştia în cadrul în cadrul cărora au fost formulate anumite pretenţii băneşti pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină încheierea contractului pentru încheierea de licenţe. Martorul susţine că pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Cocoş Dorin – circa 9.000.000 de euro, Sandu Gabriel – 2.700.000 euro, Gheorghe Ştefan – 3.996.360 euro, a fost înfiinţată firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate sumele menţionate mai sus.
Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş şi-au exercitat influenţa asupra miniştrilor Gabriel Sandu, Valerian Vreme şi respectiv Petru Funeriu pentru a sigura asocierii având ca lider firma D-CON.NET, iar după cesionarea contractului, D-CON.NET a încasat preţul şi a plătit mita cerută de oficialităţi prin intermediul unor societăţi de tip OFF-SHORE.