Fondatoarea firmei Siveco Irina Socol are calitate de suspect în dosarul fostei șefe a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, arestată preventiv pentru trafic de influență și spălare de bani. Potrivit unor surse apropiate anchetei, ea este cercetată pentru cumpărare de influență.
Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Prahova a dispus arestarea, motivele fiind: intenția de a distruge probe (în timpul percheziției domiciliare, soțul ei, Ștefan Florin Pătru, a încercat să fugă cu documente); posibilitatea de a influența declarațiile martorilor (unii îi sunt subordonați); presiuni pe care le-ar putea face asupra denunțătorilor, precum și pericolul pentru ordinea publică.
„Infracţiunile pentru care este cercetată inculpata sunt fapte extrem de grave, valoarea obiectului infracţiuniilor reținute în sarcina sa fiind deosebit de importantă (aproximativ 275 000 euro) şi necesită o reacţie fermă din partea autorităţilor, lipsa unei astfel de reacţii conducând inevitabil la o rezonanţă socială negativă în legătură cu modalitatea înfăptuirii justiţiei în ţara noastră”, susține Direcția Națională Anticorupție (DNA), în referatul prin care solicită arestarea preventivă a președintei AEP, Ana Maria Pătru.
Ana Maria Pătru ar fi fost denunțată că, în perioada în care a ocupat funcții de conducere în cadrul instituției, ar fi influențat luarea unor decizii legate de atribuirea unor contracte de achiziții publice și efectuarea unor plăți în regim preferențial. Pentru aceste servici, șefa Autorității Electorale Permanente (AEP) a primit de la patronii a două firme în total 225.000 de euro cu care și-a cumpărat o mașină Land Rover și un apartament în București.
Printre cei abonați la contracte cu AEP s-a aflat, spre exemplu, societatea TEAMNET controlată de magnatul Sebastian Ghiță, urmărit în mai multe dosare penale. Deputatul a fost denunțat de unul dintre partenerii săi de afaceri. Alte firme implicate în scandalurile atribuirii contractelor de la Autoritatea Electorală Permanentă sunt ROMSYS, a omului de afaceri Horațiu Berdilă, și SIVECO, a Irinei Socol, ambii inculpați pentru dare de mită.
Citiți mai multe informații aici: RADIOGRAFIE. Campania electorală începe cu cătușe la Autoritatea Electorală Permanentă. MOTIVELE solicitării arestării șefei instituției: distrugerea unor probe, presiuni asupra martorilor
La începutul lunii mai, Irina Socol a fost condamnată definitiv, de Curtea de Apel București, la doi ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. În luna iulie, Tribunalul Prahova a decis definitiv că Socol poate fi eliberată condiționat din executarea pedepsei de doi și jumătate de închisoare.
Numele acesteia apare și în dosarul DNA Ploiești în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat de Tribunalul București la trei ani și 10 luni închisoare cu executare, după ce și-a recunoscut vinovăția.