Societatea Cerealcom Tulcea, care a apartinut lui Fanel Pavalache, a fost scoasa la mezat de Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea. Dupa arestarea lui Pavalache, depozitarul principal al cerealelor din judetul Tulcea a intrat intr-o veritabila criza financiara. Nu s-au mai platit ratele la AVAS conform contractului in urma caruia Pavalache devenise proprietarul silozurilor tulcene.
De asemenea, nu au mai fost achitate nici impozitele si taxele la bugetul de stat, care la aceasta data insumeaza peste 15 miliarde de lei. La finele anului 2004, DGFPT a incercat sa recupereze datoriile la bugetul de stat de la aceasta firma, dar, printr-o decizie politica locala (PSD), licitatia pentru executarea silita a bunurilor de la SC Cerealcom a fost oprita. S-a invocat faptul ca societatea se afla in proces de reorganizare sub supravegherea institutiilor fiscale. Numai ca firma lui Pavalache nu a fost restructurata, dar a continuat sa acumuleze datorii, care in ultimul an au sporit cu vreo 5 miliarde lei, plus alte 10 miliarde restanta care exista la vremea executarii silite.
O avere imensa, evaluata la doi lei
Evaluarea acestor bunuri este una ridicola, iar cei care conduc finantele tulcene au acceptat cu ochii inchisi aceasta operatiune, care ar putea sa aduca prejudicii majore bugetului de stat. Despre ce este vorba? Conform raportului in baza caruia se vor vinde bunurile Cerealcom, intregul patrimoniu al firmei cu capital de stat valoreaza aproximativ 20 miliarde lei. Iata ce bunuri au fost evaluate la aceasta suma: peste 7 hectare de teren din intravilanul municipiului Tulcea (2 hectare) si orasul Babadag (5,5 hectare), o cladire din zona ultracentrala a municipiului Tulcea, cu o suprafata de birouri de 526 metri patrati, platforme tehnologice specifice pentru depozitarea cerealelor care insumeaza peste 6.000 metri patrati.
Afacerea de „casa” a finantistilor tulceni
Specialistii in tranzactii imobiliare spun ca fiscul ar putea recupera datoria pe care o are Cerealcom la bugetul de stat daca ar fi vandut doar sediul firmei de pe strada Progresului din Tulcea si cel mult 100 metri patrati din terenul intravilan. Se fac tot felul de speculatii privind existenta unor aranjamente in privinta executarii silite a bunurilor ce apartin acestei firme. Se vorbeste chiar de anumite jocuri politice. Finantistii spun ca, atat timp cat bunurile aflate sub sechestru sunt evaluate la o valoare mai mare cu cateva miliarde de lei decat suma datorata de firma cu capital de stat la buget, lucrurile sunt in regula. Se scapa din vedere insa ca nu este vorba de o firma privata, ci de o societate cu capital integral de stat.