Peste un milion de euro din fonduri europene au fost deturnati de firmele cuplului de aur al PSD: Serban Mihailescu si Octav Cozmanca. Aceasta concluzie a fost semnalata de Departamentul National Antifrauda intr-un raport exploziv dupa un control la sange la cea mai mare investitie straina din Iasi – parcul tehnologic „Tehnopolis”.
Firma Cominco SA, la care o buna perioada de timp a fost director Serban Mihailescu, secretarul general al guvernului Adrian Nastase, a papat aproape 7 milioane de euro pentru ridicarea complexului de la Iasi. Numai ca imediat ce banii pentru Tehnopolis Iasi, din fonduri PHARE, au intrat in Romania Octav Cozmanca si Serban Mihailescu si-au tras un bloc cochet pentru odraslele lor in buricul Bucurestiului. Constructia Tehnopolis s-a tarat ani de zile, a fost taraganata pentru acoperirea gaurilor negre, pentru ca in final parcul tehnologic Iasi sa deserveasca cateva firme, pe care le poti numara pe degetele de la o mana.
Palate pentru Miky & Tavy din fonduri PHARE
Fals in declaratii, inselaciune si deturnare de fonduri sunt cateva din acuzatiile care ar putea costa Romania 4,7 milioane de euro, cat reprezinta fondurile PHARE, nerambursabile, acordate de Uniunea Europeana. Parcul tehnologic „Tehnopolis” ar putea reprezenta primul proiect cu finantare europeana derulat la Iasi si gasit in neregula. „Ce este clar pana in acest moment e ca banii europeni nu au fost utilizati corect si ca au ajuns sa fie administrati de o societate care nici nu avea ce sa caute in derularea proiectului. Amploarea fraudei si nota de plata pe care ar putea-o avea de platit Romania raman de stabilit intrucat mai sunt de efectuat cercetari aprofundate”, a declarat Tudor Chiuariu, coordonatorul Departamentului pentru Lupta Antifrauda din Guvernul Romaniei. Cominco a beneficiat de un avans in valoare de 700.000 de euro si 8,5 miliarde de lei pentru executarea lucrarilor de organizare si pregatire a santierului de la Iasi. Conform raportului Departamentului de Lupta Antifrauda, banii au fost utilizati pentru plata altor lucrari, pentru constituirea de depozite bancare, plata unor contracte de leasing sau pentru cumpararea unui automobil Citro‘n. Iar daca in Iasi nu s-a facut nimic, desi banii s-au dat, in schimb Octav Cozmanca si Serban Mihailescu si-au ridicat pe numele copiilor lor un bloc cu patru niveluri in Bucuresti, pe strada Lugoj, la numarul 85. Cu paznici, cu camere video, cu garaje, cu usi electrice, imbracat pe exterior in lemn stratificat, viloiul lui Cozmanca si al lui Mihailescu este evaluat la aproape un milion de euro. Adica taman suma descoperita deturnata de Departamentul Antifrauda. Cele patru etaje ale blocului erau impartite in mod egal de baiatul lui Cozmanca si fiica lui Serban Mihailescu.
Pe banii europeni
De unde au avut un milion de euro cele doua beizadele pesediste? Oficial, nici un membru al familiei Cozmanca nu are vreo firma prin care sa deruleze afaceri. Existau insa legatura cu Cominco SA si teama ca blocul celor doua odrasle s-a facut cu banii europenilor, care au fost fraieriti cu parcul industrial Iasi, pare cea mai plauzibila explicatie. Parte din cele 6 milioane de euro pare a se fi cheltuit si pe construirea in satul de bastina al lui Octav Cozmanca, in Talpa, judetul Botosani, a unei biserici anuntate drept ctitorie a demnitarului PSD. Nu intamplator constructorul angajat de Cozmanca a fost tot Cominco SA. Din leafa modesta de la stat Octav a mai reusit sa-si ridice si o casuta cu doua niveluri si muscate la geamurile termopan, tot in mica localitate Talpa. Averea imobiliara a familiei este insa mai mare, caci in apartamentul din strada Jules Michelet, obtinut de Cozmanca pe listele socialiste de la CC al PCR, nu locuieste de fapt nici un Cozmanca. Le-a fost imprumutat prietenilor baiatului sau.
Datorii la stat de 100 de ori mai mari decat profitul
Proiectul parcului tehnologic „Tehnopolis” a fost initiat de Consiliul Judetean Iasi la sfarsitul anului 2000. Parcul tehnologic urma sa grupeze firme din domeniul IT si audiovizual, carora le erau puse la dispozitie toate utilitatile necesare pentru a-si lansa si dezvolta afacerile. Valoarea constructiilor si amenajarilor s-a ridicat la 6,36 milioane de euro, 75% din suma fiind acordata cu titlu nerambursabil in cadrul programului PHARE al Uniunii Europene. Lucrarile de constructie au fost realizate de un consortiu de trei firme, condus de Cominco SA Bucuresti, firma condusa pana in 2001 de Serban Mihailescu. Datoriile Cominco SA au depasit constant de aproape 100 de ori profitul unitatii intre 1999 si 2001.
Cominco, o firma cu lipici la banii mondiali
Cominco SA a fost infiintata in 1990 prin reorganizarea fostului trust Antrepriza Generala de Constructii si Montaje Miniere Bucuresti. Privatizata in 1998, societatea a devenit un adevarat magnet pentru fondurile nerambursabile oferite de UE. Cominco Frasin a reusit sa devina una dintre cele mai importante firme de constructii din Romania, cu activitate mergand de la inchiderea unor mine, angajarea de someri, reabilitari de scoli si constructii de locuinte pana la regularizari de rauri sau achizitionarea de utilaje agricole. In numeroase cazuri, conditiile in care Cominco si-a adjudecat diverse contracte au fost cel putin discutabile. Pana la sfarsitul anului 2001 administratorul companiei a fost Serban Mihailescu, fostul secretar general al guvernului Nastase.