UPDATE. Ministerul Justiției a transmis un comunicat de presă în care precizează că procedurile de extrădare sunt confidențiale și că instituția şi îndeplineşte, în toate cauzele, obligaţiile legale ce-i revin cu maximă celeritate.
Redăm integral comunicatul MJ: ”În urma apariţiei în mass-media a unor informaţii potrivit cărora procedura de extrădare în cazul domnului Nicuşor Constantinescu ar fi fost tergiversată, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări:
Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală în materia extrădării, îşi îndeplineşte, în toate cauzele, obligaţiile legale ce-i revin cu maximă celeritate, în conformitate cu legea română şi, după caz, instrumentele internaţionale aplicabile.
Precizăm că, respectarea condiţiilor legale şi procedurale aplicabile în fiecare speţă în parte este obligatorie pentru finalizarea cu succes şi într-un termen cât mai scurt a demersurilor necesare pentru aducerea în ţară a tuturor persoanelor date în urmărire internaţională în baza unei decizii a instanţelor de judecată.
Întrucât procedurile de extrădare sunt confidențiale, conform prevederilor Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, nu pot fi date publicităţii elemente suplimentare.
Ministerul Justiţiei va informa opinia publică cu privire la toate etapele şi momentele procedurale ale cazului din care va rezulta că M.J. îşi îndeplineşte riguros atribuțiile, tocmai pentru o finalizare rapidă a cauzei, în momentul în care informaţiile vor putea fi date publicităţii”.
–
Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu ar fi putut fi adus mai repede în România dacă SUA ar fi primit documentele din partea autorităților române, scrie Evenimentul Zilei.
De la 1 august, ziua în care Interpol a confirmat urmărirea internațională a lui Nicușor Constantinescu, și până pe data de 18 august, actele pe baza cărora autoritățile americane puteau demara procedura de extrădare nu au fost trimise de Ministerul Justiției.
Potrivit jurnaliștilor EVZ, pe 24 iulie, la o numai zi după ce Tribunalul București a emis mandatul de arestare preventivă pe numele lui Nicușor Constantinescu pentru comiterea a 14 infractiuni de abuz în serviciu și complicitate la abuz in serviciu, Poliția Română a cerut Interpol urmărirea internațională. Pe 1 august, Interpol a confirmat IGPR că Nicușor Constantinescu este dat în UI.
Cum a tergiversat MJ extrădarea lui Constantinescu
În momentul în care IGPR a transmis datele către Interpol, a fost informat și Ministerul Justiției. Numai că la MJ, responsabilii cu trimiterea documentelor în străinătate au înapoiat Tribunalului București notificarea, pe motiv că nu este întocmită cum trebuie. Astfel că a mai durat o lună până la un nou răspuns și, apoi, la completarea și expedierea actelor care stau la baza solicitării de extrădare.
Ministerul Justiției a transmis EVZ, ca răspuns la o solicitare care rivește această tergiversare că „În acest moment, nu pot fi furnizate informaţii, procedurile de extrădare fiind confidențiale”.
Nicușor Constantinescu se tratează la mall
Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al CJ Constanța a solicitat instanței să-i permită să stea în Statele Unite ale Americii până în octombrie pentru a se reface, acesta făcând o nouă infecție în urma unei intervenții chirurgicale. Însă, baronul de Constanța nu pare prea bolnav. El a fost fotografiat recent la New York, în timp ce își făcea cumpărăturile într-un centrul comercial din Queens.
Citește și: Nicușor Constantinescu, fotografiat la shopping într-un mall din New York
Și nu este pentru prima dată când Constantinescu este surprins plimbându-se nestingherit. În luna iulie, Președintele Consiliului Județean Constanța a fost surprins într-o înregistrare video la o terasă din New York în timp ce fuma o țigară.
Citește și: VIDEO. Baronul Nicuşor Constantinescu recunoaște că se plimbă și fumează prin New York
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicuşor Constantinescu, se află în prezent la o clinică din New York pentru a efectua investigații medicale, după o operație de cancer de prostată. Medicul său a trimis autorităților române o scrisoare în care susține că Nicușor Constantinescu nu este stabil medical să călătorească până când nu își va rezolva problemele medicale.
În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată , sub control judiciar de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi. Procurorii i-au permis președintele CJ Constanța să meargă trei săptămâni în Statele Unite ale Americii pentru a se trata de cancer de prostată. Președintele Consiliului Județean Constanța a fost dat în urmărire internațională din data de 7 iulie prin Interpol de către Inspectoratul General al Poliției Române după ce nu s-a mai întors din SUA la data stabilită de instanța din România.
Știre în curs de actualizare