15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialExpozitia itineranta "Printre randuri", la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca

Expozitia itineranta “Printre randuri”, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca

O expozitie itineranta cu titlul "Printre randuri: Ecouri ale evenimentelor din 1956 in Romania" va fi inaugurata, marti, la Muzeul de Arta (Palatul Bánffy) din Cluj-Napoca, a informat, luni, Institutul Cultural Roman (ICR).

Expozitia este organizata de ICR impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, cu sprijinul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, Ambasadei Republicii Polone la Bucuresti, Institutului Cultural Italian si Ministerului Culturii si Cultelor.

Concept al istoricului Andrea Varga, expozitia isi propune sa fixeze in memoria colectiva importanta evenimentelor din Romania anului 1956. Prin amploarea lor, a reprimarii brutale care a urmat si a pedepselor hotarate de instantele politice, aceste evenimente se inscriu in linia marilor miscari anticomuniste care au zdruncinat lagarul socialist, alaturi de Budapesta 1956, Praga 1968 sau Gdansk 1980.

Documente inedite, selectate din diverse fonduri arhivistice, fotografii, filme, inregistrari audio, toate integrate intr-un concept original, ilustreaza amploarea represiunilor exercitate de securitate impotriva contestatarilor regimului. 24 de executii, 1.000 de studenti exmatriculati, condamnari insumand 14.000 de ani de detentie, schimbarea pentru totdeauna a vietii catorva mii de oameni – acesta este bilantul represaliilor suferite de cei ce au indraznit sa se solidarizeze cu revolutia din Ungaria.

Dincolo de rolul ei educativ, expozitia reprezinta, potrivit organizatorilor, un manifest pentru casarea sentintelor politice si pentru reabilitarea tuturor celor care, de-a lungul timpului, au luat pozitie impotriva regimului comunist. Acesti oameni, fosti detinuti politici sau internati in azile psihiatrice, raman si astazi, din punct de vedere juridic, "infractori", pentru ca au avut curajul sa se exprime si sa se manifeste liber.

Itinerariul acestei expozitii a inceput pe 9 octombrie la Timisoara si a continuat la Arad si Oradea. Intre 30 octombrie si 5 noiembrie, ea va ramane deschisa la Cluj-Napoca, dupa care va fi prezentata publicului la Targu Mures (7-12 noiembrie), Sibiu (14 noiembrie – 2 decembrie), Brasov (4-10 decembrie), Iasi (12-17 decembrie) si Bucuresti (19 decembrie 2007 – 19 ianuarie 2008).

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă