14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Cazanciuc, audiat în secret la DNA. Fostul ministru al Justiției este...

EXCLUSIV. Cazanciuc, audiat în secret la DNA. Fostul ministru al Justiției este azi președintele comisiei care ridică imunitatea parlamentară

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției între 2013-2015, a fost audiat de procurorii DNA, în calitate de martor. Informația a fost furnizată României libere de surse judiciare, care susțin că audierea ar avea legătură cu o hotârâre de guvern pe care acesta ar fi avizat-o.

Interesant este că prezența lui Cazanciuc în sediul central al DNA nu a mai fost anunțată presei, așa cum se întâmpla de obicei în cazul politicienilor chemați la audieri. Potrivit acelorași surse, fostul ministru al Justiției ar fi folosit o altă intrare în clădirea situată pe strada Știrbei Vodă din Capitală. El apare, însă, în registrul de intrări și ieșiri al instituției. 

Cazanciuc este de câteva luni președintele Comisiei Juridice a Senatului, adică exact comisia care trebuie să avizeze ridicarea imunității parlamentare. În această calitate, el tocmai s-a întâlnit cu reprezentanții MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare al Uniunii Europene privind Justiția din România.

Deși considerat omul lui Ponta, cu a cărui verișoară este căsătorit, Cazanciuc a rămas în PSD după ruptura creată în partid în urma căderii Guvernului Grindeanu. Audierea sa vine la numai două zile după cea a fostului premier, pe care procurorii l-ar fi chemat să depună mărturie în dosarul Teldrum-Dragnea. 

Citește și:  Scandalul SIPA. Cine este ofițerul SRI trimis de Cazanciuc „să schimbe becul”. Fotografii exclusive cu Florian Teodor Andronache

Una din cele patru persoane care au intrat, în anul 2013, în arhiva SIPA, secretizată, este Florian Teodor Andronache, care, în perioada respectivă, era consilier al ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, dar și ofițer activ al Serviciului Român de Informații.

Ponta, întrebat despre „Belina“

Victor Ponta a declarat, luni, la TVR, că a dat declarații și despre modul în care Lacul Belina a ajuns în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, apoi la Tel Drum.

„Am fost audiat despre ce am făcut eu, ca prim-ministru. Cum am adoptat hotărâri de guvern, cum era sistemul, cine venea cu avize. Nu a fost ușor să explic, că e un sistem complicat. Inițial, parcursul unei hotărâri de Guvern, după care am ajuns la o anumită hotărâre, care făcea obiectul dosarului. Are legătură cu o HG care a fost adoptată în 2013”, a declarat Victor Ponta la TVR. Guvernul Ponta a emis, în noiembrie 2013, Hotărârea de Guvern 943/2013 prin care Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut de la Apele Române la CJ Teleorman. Actul a fost semnat de Viorel Ponta şi contrasemnat de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Mediului, Rovana Plumb și Lucia Varga, ministru delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, ministrul Finanţelor publice, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Scopul acestei Hotărâri era „construcția complex turistic, sportiv şi de agrement Dunăre-Belina-Seacă” din fonduri europene. În acest sens CJ Teleorman a depus,înainte de a primi lacul prin HG, „fişa proiectului Reabilitarea şi valorificarea cadrului natural al zonei Dunării-insula Belina-Braţul Pavel, comună Seacă, judeţul Teleorman”. Doar că, după ce lacul a intrat în posesia CJ Teleorman, nu a mai fost depus și proiectul în sine. Așa că lacul a ajuns pe mâna Tel Drum. De altfel, acolo a avut loc celebra partidă de pescuit la știucă la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu.

Victor Ponta a recunoscut de curând că nu a ștind când a semnat hotărârea de guvern că lacul Belina va ajunge la Tel Drum.  

 


Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă