UE are in randurile sale un stat in care respectul pentru lege este pus sub semnul intrebarii, in contextul in care, dupa aderare, Romania a intors spatele reformelor, comenteaza publicatia electronica EUObserver in editia de azi.
Romania a aderat la UE acum cateva luni (n.r.- 1 ianuarie 2007) cu promisiunea solemna ca reformele ireversibile, de eliminare a coruptiei si crimei organizate, sunt in curs de derulare, iar asigurarile date de Bucuresti, alaturi de Sofia, au fost acceptate cu buna credinta de Bruxelles, scrie EUObserver.
Odata Romania aderata, Parlamentul roman a intors spatele reformei, a destituit procurorii anti-coruptie, l-a inlaturat pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, apreciata la Bruxelles pentru eforturile sale de reformare a sistemului judiciar, si a votat in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu, comenteaza publicatia electronica.
Romania pare sa se intoarca la vremurile vechi, amanand chiar organizarea alegerilor europene pentru desemnarea celor 35 de eurodeputati, subliniaza publicatia citata.
Autorul comentariului sustine ca Romania nu ar fi trebuit sa fie acceptata in UE in 2007, ci ar fi trebuit sa fie fortata sa isi desavarseaca procesul de reforme pana in 2008. Comisia Europeana a motivat ca, daca cele doua tari, Romania si Bulgaria, nu vor adera in 2007, atunci ritmul de implementare a reformelor va incetini, ceea ce s-a si intamplat de fapt, subliniaza EUObserver.
UE are acum in randurile sale un stat in care respectul pentru principiul legii este pus sub semnul indoielii, comenteaza publicatia electronica.
Nu este insa totul pierdut, subliniaza sursa citata, amintand ca, in cazul in care va castiga in urma referendumului de sambata, presedintele Traian Basescu va lua masuri pentru a diminua puterea liderilor partidelor politice, desi nu va un demers usor.
Caderea in dizgratie a Romaniei trece insa neobservata atata timp cat si alte state comunitare se arata dispuse sa incalce acordurile si intelegerile anterioare atunci cand acest fapt le este convenabil, scrie EUObserver, facand referire la eforturile Bruxellesului de a obtine o pozitie comuna in privinta Tratatului Constitutional.
Legea poate functiona doar prin consens, respectarea acordurilor intareste statele comunitare, iar Romania nu este singura tara care trebuie sa invete aceasta lectie, conchide EUObserver.