Emil Constantinescu împlineşte, luni, 73 de ani. Politicianul, geolog de profesie, s-a născut pe 19 noiembrie 1939 în Tighina.
A absolvit Facultatea de Drept în 1960 şi cea de Geologie în 1966.
Cariera politică se dezvoltă după 1989, dintr-o dorinţă de a contribui la democratizarea României. Astfel, în 1991 fondează Convenţia Democratică din România, al cărei preşedinte este în perioada 1992-1996.
Constantinescu devine preşedinte al României în 1996. În timpul mandatului său (1996-2000), România a început să facă primii paşi în drumul spre integrarea în Uniunea Europeană şi
în NATO. În 1999, cu ocazia unei vizite a preşedintelui american din acea perioadă, Bill Clinton, a lansat parteneriatul România-SUA.
Citeşte şi „Noua Enciclopedie a României”, lansată marţi, la Academia Română
Pe 12 decembrie 1999, într-un mesaj adresat românilor, Emil Constantinescu anunţa în urma summit-ului UE de la Helsinki, începerea negocierilor de aderare a României la UE:
„Am reuşit, după trei ani de muncă, să îndeplinim cel mai greu şi mai important angajament pe care actuala coaliţie de guvernare şi l-a asumat în faţa Dumneavoastră – acela de a asigura integrarea României în lumea prosperă şi stabilă a Europei democratice. Împreună cu integrarea în NATO, de care suntem azi mai aproape decât oricând, ancorarea României în marea familie democratică a Uniunii Europene este acum o realitate”.
După mandatul de preşedinte, Emil Constantinescu pune bazele, în 2006, a Fundaţiei Generaţia Europeană menită să sprijine tinerii cu performanţe deosebite.