2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialElicopterul SMURD prăbușit. Duşa: Scafandrii au fost solicitaţi la 10-15 minute de...

Elicopterul SMURD prăbușit. Duşa: Scafandrii au fost solicitaţi la 10-15 minute de la accident

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a arătat, marți, că MApN a trimis la locul prăbuşirii elicopterului SMURD 50 de militari, la solicitarea MAI, la 10-15 minute după prăbușirea elicopterului, relatează Mediafax.

Mircea Duşa a spus că, la solicitarea vicepremierului Gabriel Oprea, a pus la dispoziţie forţele speciale de la Centrul de scafandri din Constanţa. Ministrul a precizat că au fost trimişi 50 de militari, dintre care 30 de scafandri, cu echipamentul din dotare, "pentru căutarea cadavrelor şi pentru găsirea epavei".

Citește și: UPDATE. GALERIE: Toate cele 4 persoane aflate la bordul elicopterului SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol AU MURIT. Raportul, prezentat premierului. Reacțiile MAI, ROMATSA și CJ Constanța

"Am dispus, prin şeful statului major general, intervenţia în acea zonă. Cred că solicitarea din partea MAI a venit după 10 – 15 minute", a declarat Duşa.

În ce priveşte ancheta deschisă în acest caz, ministrul Apărării a spus că la nivelul Inspectoratului General de Aviaţiei din Ministerul Afacerilor Interne a fost constituită o comisie tehnică de investigaţii.

La bordul elicopterului SMURD prăbușit luni după-amiază în lacul Siutghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Toate cele patru persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii elicopterului, iar operațiunile de căutare și salvare au durat peste 12 ore.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar în cazul elicopterului SMURD prăbuşit, cercetările privind cauzele accidentului în care au murit cei patru membri ai echipajului fiind continuate marţi la locul tragediei de procurori şi criminalişti.

Raportul privind intervenţia care a avut loc pe lacul Siutghiol după prăbuşirea elicopterului SMURD va fi prezentat premierului Victor Ponta de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Accidentul a fost semnalat prin sistemul de urgență 112 la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac, arată MAI, într-un comunicat de presă.

Elicopterul SMURD s-a prăbușit la ora 16.16, la nouă minute după ce anunțase decolarea la turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu, iar un minut mai târziu a început intervenția de căutare și salvare, în urma unui apel la 112 făcut de localnici, susțin reprezentanții Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Potrivit reprezentanților ROMATSA, elicopterul prăbușit luni după-amiază în lacul Siutghiol, de tip EC 135 SMURD -348, a depus planul de zbor duminică la ora 20.59 LT, pentru ziua de luni, planul de zbor fiind prelucrat de ROMATSA.

Conform sursei citate, luni, la ora 16.07, elicopterul SMURD, care avea la bord doi piloți și doi paramedici, a decolat de la Constanța spre Tuzla, urmând procedurile de management al traficului aerian. La Constanța, elicopterul se afla pentru a alimenta. La ora 16.16, elicopterul s-a prăbușit în lacul Siutghiol, în Mamaia, la aproximativ 500 de metri de mal.

”La ora 16.17, conform Hotărârii de Guvern 741/2008 a fost declanșată procedura de căutare și salvare, în urma apelului telefonic la 112 făcut de localnici. Bilanțul anunțat era de un supraviețuitor și trei persoane dispărute, epava scufundată”, mai spun reprezentanții ROMATSA.

Aceștia precizează că ultima convorbire cu pilotul elicopterului SMURD a avut loc la decolare, când s-a luat legătura cu turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu, iar potrivit procedurilor în cazul zborurilor sub 3000 de metri, următorul apel de raportare urma să fie făcut la ora 16.20 din localitatea Agigea.

ROMATSA mai precizează că la momentul decolării condițiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3000 de metri altitudine.

Reprezentanții ROMATSA mai spun că, potrivit atribuțiilor care îi revin, instituția a asigurat asistență specializată de la momentul depunerii planului de zbor pentru elicopterul EC 135 SMURD -348 și până la decolare.

Anca Chiriţescu, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, declara că primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului SMURD la 15 minute de la anunţul primit la 112 şi că primul echipaj a ajuns la faţa locului cu o barcă penumatică cu motor, al cărei motor nu a pornit însă, astfel că pompierii au decis, ca să nu piardă vremea, să folosească vâslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea că s-a prăbuşit elicopterul.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, marţi, că informațiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util, precizând că primul echipaj a ajuns la faţa locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11.

"Din timpii pe care îi am și care au fost dați, da, nu există mai repede decât atât să intervii în condițiile organizării existente, care a permis ca sub 16 minute să ai toate echipajele de intervenție la fața locului. Avem apelul la 16.11 și la 16.30 deja era toată lumea acolo și șefa SMURD a spus că atunci când a sosit la fața locului, adică la 16.35-16.40, pe apă erau deja două ambarcațiuni ale pompierilor”, a declarat Arafat, întrebat dacă el consideră că s-a intervenit la timp.

Întrebat, de asemenea, cum s-ar fi putut interveni pentru ca cele patru persoane să fie salvate, Raed Arafat a răspuns: ”Sunteți convinși că aceste patru persoane puteau fi salvate imediat, în viață? Eu nu știu acest lucru”.

Arafat a recunoscut că prima victimă scoasă din apă, medicul Laura Vizireanu, a fost adusă la mal cu o barcă pescărească, el spunând că împreună cu victima se afla în barcă şi un paramedic pompier.

"S-a intervenit şi cu nave de pompieri şi cu nave de pescari din zonă. Cum este şi normal, oamenii au intervenit când au văzut ce s-a întâmplat, dar în ambarcaţiunea care a adus-o la mal pe colega noastră era un paramedic pompier, asta este dovada că pompierii erau acolo. Dar restul pompierilor au rămas acolo să continue cercetările şi un coleg paramedic a venit cu barca de pescari la mal", a spus Raed Afarat.

Arafat a precizat că primele două victime au fost scoase din apă de către scafandrii de la ISU, iar celelalte două de scafandrii MApN, intervenţia acestora fiind dificilă.

"Scafandrii au intervenit în condiţii extrem de grele, în altă ţară probabil spuneau să continue căutările a doua zi. Primii doi au fost scoşi la suprafaţă de scafandrii pompieri, iar ceilalţi doi de scafandrii specializaţi, care au lucrat în condiţii grele şi periculoase", a afirmat Afarat.

El a mai precizat că la căutări a participat şi ambarcaţiunea Jupiter, a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenesti pe Mare (ARSVOM), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care a venit la faţa locului din iniţiativa pilotului, pentru că șalupa se află în conservare pe timpul iernii, conform protocoalelor.

Reprezentanții Agenției Române de Salvare a Vieții Omenesti pe Mare (ARSVOM) spun că dacă ar fi fost anunțați despre prăbușirea elicopterului SMURD ar fi putut ajunge la locul tragediei în cel mult zece minute, pentru că aveau o șalupă pe lacul Siutghiol, în apropierea locului tragediei.

Iulian Crețu, director în cadrul ARSVOM, a declarat, marți, că a aflat despre accidentul aviatic de la televizor și că imediat la locul tragediei a fost trimisă șalupa instituției, care se afla pe lac.

”Nu ne-a chemat nimeni acolo. Nu am fost alarmați. În momentul în care m-am autosesizat, am trimis în zonă echipajul cu șalupa Jupiter de pe lacul Siutghiol și cu trei scafandri. (…) Am văzut întâi pe televiziuni și m-am autosesizat. Am anunțat directorii, șalupa și scafandrii, pe care i-am trimis acolo. Am intervenit benevol. Nu am mai așteptat să fim solicitați. Sunt situații de forță majoră în care noi nu așteptăm să fim solicitați, trimitem oameni. De la ora 16.50 și până dimineață la 04.30, când s-a recuperat ultimul trup, șalupa a stat în zonă”, a spus Iulian Crețu.

El a precizat că ARSVOM nu a fost anunțată prin 112 despre producerea accidentului, alerta fiind dată numai la intervențiile pe mare, dar dacă s-ar fi întâmplat acest lucru șalupa putea ajunge în cel mult zece minute la locul prăbușirii elicopterului SMURD.

Cele mai citite

Petrolul Ploiești, în dificultăți financiare. Ce datorii trebuie achitate?

Petrolul Ploiești, echipă aflată pe loc de play-off în Liga 1, se confruntă cu o situație financiară dificilă. Claudiu Tudor, președintele clubului, a dezvăluit...

Magnus Carlsen, sfidător! Multiplul campion mondial la șah a refuzat să respecte codul vestimentar și a plecat de la turneu

Magnus Carlsen, multiplu campion mondial la șah, a fost exclus din turneul World Rapid and Blitz Championship după ce a încălcat codul vestimentar al...

Tragedie pentru Endrick! Un membru al familiei, ucis într-un atac armat în Brazilia

Atacantul brazilian Endrick, jucător al echipei Real Madrid, trece printr-un moment dificil după ce o rudă a sa ar fi fost împușcată mortal în...
Ultima oră
Pe aceeași temă