10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO+GALERIE: Dosar penal în rem după tragedia de pe Lacul Siutghiol....

UPDATE. VIDEO+GALERIE: Dosar penal în rem după tragedia de pe Lacul Siutghiol. Ce spun sătenii ajunși primii la fața locului. Trupurile victimelor, duse în localitățile natale

UPDATE 09.55 (miercuri): Procurorii militari au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă după prăbușirea elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol, informează B1.ro.

Ancheta vizează deocamdată fapte și nu persoane. Anchetatorii verifică dacă s-a respectat securitatea în muncă. Procurorii trebuie să stabilească cui i-a aparținut decizia de a pleca în operațiune.

UPDATE 09.40 (miercuri): Sicriele cu trupurile neînsuflețite ale celor patru persoane care și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs în județul Constanța, unde un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol, au fost duse în localitățile natale ale victimelor, unde au fost depuse la biserici.

UPDATE 08.10 (miercuri): Prima persoană care a ajuns la locul tragediei este un pescar în vârstă de 35 de ani. Acesta spune că echipajul ISU a ajuns în urma sa vâslind într-o barcă echipată cu motor, dar căreia îi lipsea cheia. Au ridicat împreună coada elicopterului, moment în care a ieșit la suprafață una dintre victime. Aceasta fusese agățată de epava elicopterului, fiind trasă sub apă, scrie adevărul.ro.

Era vorba despre o femeie care încă avea semne vitale și a fost urcată în barca cu motor a pescarilor fiind dusă astfel la mal, acolo unde aștepta ambulanța. Echipajul ISU a fost tractat cu un ski-jet în zona unde s-a prăbușit elicopterul.

Martorii sopun că echipajul de intervenție nu era deloc pregătit pentru această misiune. Nu aveau lumini iar scafandrii ajunși după o oră nu vedeau echipamentul, și încurcau buteliile cu oxigen. Le-au făcut lumină sătenii, cu telefoanele mobile, pentru că cei responsabili nu știau să pornească generatorul.

UPDATE 17.17 (marți): Accident elicopter: Epava, scoasă din lac și dusă la CERONAV pentru expertizare

UPDATE 16:01 (marţi): Echipele de salvare au adus la mal cabina elicopterului care s-a prăbuşit în apele Lacului Siutghiol.

UPDATE 15:30 (marți): Au apărut primele măsuri după tragedia de pe lacul Siutghiol. Șeful ISU Constanța, col. Viorel Jianu, a fost demis, și s-a făcut propunerea de schimbare a prefectului. Aceste măsuri au fost anunțate după prima conferință de presă a MAI cu privire la accident.

UPDATE 15:05 (marți): Pilotul elicopterului prăbușit își saluta vecinii din Buzău, de la manșa elicopterului

UPDATE 14.50 (marți): Cel puţin unul din membrii echipajului elicopterului SMURD era în viaţă la câteva clipe după momentul impactului, conform unei înregistrări video făcute de unul din martori și preluată de Digi 24.

În timp ce martorii căutau ajutoare, din mijlocul apei se auzeau strigăte disperate de ajutor.

 

 

UPDATE 14:10 (marți)Președintele Comisiei de apărare din Senat, Corneliu Dobrițoiu, a anunțat că va solicita de la Guvern raportul Ministerului de Interne cu privire la gestionarea accidentului aviatic din Constanța, urmând ca apoi să se decidă dacă vor avea loc audieri. Dobrițoiu a fost întrebat dacă va fi deschisă o anchetă parlamentară în cazul accidentului aviatic din Constanța.

„Senatorii au decis să solicite mai întâi raportul Ministerului de Interne vis-a-vis de tragedia aviatică și în funcție de elementele care vor fi suprinse în raport vom lua o decizie”, a răspuns președintele Comisiei de apărare. Dobrițoiu a menționat că posibile audieri ale responsabililor de gestionarea accidentului se vor decide după studierea raportului Ministerului de Interne. „Acest lucru (audieri, n.r.) se va putea face după ce vom avea întreaga imagine suprinsă într-un document oficial al Guvernului”, a mai spus Dobrițoiu.

UPDATE 13.53 (marți): Elicopterul SMURD prăbușit. Zeci de persoane, la morga unde se află victimele accidentului

UPDATE 13.29 (marți): Elicopterul SMURD prăbușit. Duşa: Scafandrii au fost solicitaţi la 10-15 minute de la accident

UPDATE 12.40 (marți): Accidentul de elicopter. Arafat: S-a intervenit cât de repede a fost posibil. Nicușor Constantinescu: La preluarea de către SMURD, elicopterul avea flotoare

UPDATE 10.32 (marți): Elicopterul SMURD s-a prăbușit la ora 16.16, la nouă minute după ce anunțase decolarea la turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu, iar un minut mai târziu a început intervenția de căutare și salvare, în urma unui apel la 112 făcut de localnici, susțin reprezentanții ROMATSA.

Potrivit reprezentanților Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), elicopterul prăbușit luni după-amiază în lacul Siutghiol, de tip EC 135 SMURD -348, a depus planul de zbor la ROMATSA duminică la ora 20.59 LT, pentru ziua de luni, planul de zbor fiind prelucrat de ROMATSA.

Conform sursei citate, luni, la ora 16.07, elicopterul SMURD, care avea la bord doi piloți și doi paramedici, a decolat de la Constanța spre Tuzla, urmând procedurile de management al traficului aerian. La Constanța, elicopterul se afla pentru a alimenta, scrie MEdiafax.

La ora 16.16, elicopterul s-a prăbușit în lacul Siutghiol, în Mamaia, la aproximativ 500 de metri de mal.

”La ora 16.17, conform Hotărârii de Guvern 741/2008 a fost declanșată procedura de căutare și salvare, în urma apelului telefonic la 112 făcut de localnici. Bilanțul anunțat era de un supraviețuitor și trei persoane dispărute, epava scufundată”, mai spun reprezentanții ROMATSA.

Aceștia precizează că ultima convorbire cu pilotul elicopterului SMURD a avut loc la decolare, când s-a luat legătura cu turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu, iar potrivit procedurilor în cazul zborurilor sub 3000 de metri, următorul apel de raportare urma să fie făcut la ora 16.20 din localitatea Agigea.

ROMATSA mai precizează că la momentul decolării condițiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3000 de metri altitudine.

UPDATE 10.10 (marți): Raportul privind intervenţia care a avut loc pe lacul Siutghiol din judeţul Constanţa după prăbuşirea elicopterului SMURD, accident în care şi-au pierdut viaţa toţi cei patru membri ai echipajului, va fi prezentat premierului de către ministrul Afacerilor Internelor, Gabriel Oprea.

La locul accidentului sunt în continuare echipele de procurori militari și criminaliști, care fac investigații privind cauza accidentului în care şi-au pierdut viaţa pilotul, copilotul, medicul şi asistenta medicală din elicopterului SMURD prăbuşit luni în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, iar alături de forțele Ministerului Afacerilor Interne, în zonă a rămas secretarul de stat Raed Arafat.

UPDATE 07.25 (marți): Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol şi-au pierdut viaţa, ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbuşirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicală, care era însărcinată.

Potrivit Mediafax, la aproximativ 12 ore de la prăbuşirea elicopterului SMURD, scafandrii au reușit să găsească și trupul celei de-a patra persoane care se afa în aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată.

Trupul acesteia a fost găsit în jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fața locului.7
Ceilalți trei membri ai echipajului – medicul, pilotul și copilotul – au fost găsiţi pe rând, la intervale de câteva ore, până la miezul nopții, decesul acestora fiind declarat la spital, după ce cadrele medicale au încercat zeci de minute să îi resusciteze.

UPDATE 23:45 – A treia persoană din elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol a fost adusă, luni noapte, la mal de scanfandri. Este vorba despre pilotul elicopterului. Echipajele medicale care aşteptau pe ponton începând imediat să îi facă masaj cardiac.

Echipele de intervenţie continuă căutările pentru găsirea celei de-a patra victime aflate în elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol, respectiv asistenta medicală.

UPDATE 23:30 – Medicul recuperat de pompieri și internat în stare critică la Spitalul Județean Constanța a murit. Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbușit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată inițial de medicii de pe ambulanță timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Constanța, fiind internată în stare critică la secția de terapie intensivă.

A doua victimă scoasă la mal, copilotul elicopterului, este resuscitat, dar ”șansele sunt minime”. Nu credem că vom reuși”, a precizat Raed Arafat.

Copilotul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a fost găsit legat de scaun cu centura de siguranță, la o adâncime de șase metri, după o intervenție dificilă din cauza temperaturii scăzute și a mâlului.

Scafandrul Marian Ciulei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Dobrogea” a spus, după recuperarea copilotului, că temperatura apei este de două grade Celsius, iar pe fundul lacului este foarte mult mâl, lucru care îngreunează intervenția scanfandrilor. El a precizat că nu a fost găsită carlinga elicopterului, ci doar scaunul în care se afla copilotul.

UPDATE 21:30 – Echipele de intervenţie au adus cu şalupa la mal, luni seară, în jurul orei 21.25, trupul unuia dintre cei trei dispăruţi în lacul Siutghiol, în urma prăbuşirii elicopterului SMURD, la ora transmiterii ştirii echipele medicale făcându-i masaj cardiac. Copilotul nu are însă semne vitale.

UPDATE 21:00 – Intervenţia la locul accidentului aviatic de la Constanţa a fost făcută la 15 minunte de la primirea apelului la 112, primele echipe ajungând acolo cu o barcă penumatică al cărei motor nu a pornit, astfel că, pentru a nu pierde timpul, pompierii au folosit vâslele, spune purtătorul de cuvânt ISU.

UPDATE 19:50 – Elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol, în partea de nord a stațiunii Mamaia, venea de la Tulcea, de unde a adus un pacient, la spitalul din Constanța, după care a alimentat la baza de la Kogălniceanu și, în momentul accidentului, se îndrepta spre baza de la Tuzla. Un martor ocular a declarat că aparatul de zbor a căzut în apă, la câteva sute de metri de mal, iar imediat după cădere a fost cuprins de flăcări. Mai multe persoane au sărit în apa rece și au înotat spre locul aparat, iar câteva șalupe pescărești sau de agrement au sărit în ajutorul celor de la bord.

Potrivit corespondentului României libere, la începutul misiunii de salvare a fost haos, iar oficialii s-au încurcat în declarații. Un martor ocular susține că motorul bărcii cu care au venit cei de la ISU Dobrogea s-a stricat, pompierii fiind nevoiți să dea la vâsle. Spre seară, la fața locului a ajuns și vicepremierul Gabriel Oprea, însoțit de o echipă de procurori militari și criminaliști, pentru a coordona de la fața locului acțiunea de salvare.

Singura persoană salvată deocamdată este Laura Vizireanu, medic în cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Constanța. După 40 de minute de resuscitare, colegii ei au declarat că are puls și au transportat-o la spital. În elicopter se mai afla și asistenta medicală Gabriela Camelia Harton. Ajuns la locul accidentului, soțul acesteia le-a spus jurnaliștilor că tocmai îl anunțase că e însărcinată.

Elicopterul prăbușit a fost cumpărat de Consiliul Județean Constanța, în noiembrie 2002, pentru cinci milioane de euro, cu fonduri eurpene. Acesta a efectuat 600 de zboruri, dar niciunul pentru scopul cu care fusese achiziționat: intervenții medicale. De circa o lună, aparatul de zbor a fost transferat la SMURD.

UPDATE 18:45 – Echipele de intervenţie au reuşit să recupereze carlinga elicopterului SMURD şi continuă căutările în lacul Siutghiol, a declarat, luni seară, vicepremierul Gabriel Oprea, ajuns la faţa locului. „Se acţionează intens pentru găsirea victimelor. Echipele au reuşit să găsească carlinga elicopterului prăbuşit. Se fac în continuare eforturi susţinute”, a declarat vicepremierul, citat de Mediafax. 

UPDATE 18:35 – Elicopterul prăbușit luni după-amiază în Lacul Siutghiol a fost achiziționat de Consiliul Județean Constanța în noiembrie 2012 şi a fost transferat în urmă cu o lună pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Constanța, citați de Mediafax, autorităţile judeţene au semnat, în data de 6 noiembrie, procesul-verbal final de predare către Inspectoratul Aviației Civile pentru a fi operat de SMURD, după ce operațiunile de transfer au început în luna septembrie. 

Acest elicopter se afla în operare la Constanța din 26 noiembrie 2014.

UPDATE 18:20 – Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns la locul accidentului, potrivit unui comunicat al MAI. Oprea a anunțat că un elicopter cu echipe de salvatori din București este deja în zbor spre zona accidentului. De asemenea, vicepremierul Oprea a cerut și intervenția de urgență a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale pentru a participa la misiunea de căutare. Primele forțe suplimentare au ajuns deja la locul accidentului.

UPDATE. Martorii accidentului de elicopter spun că primele ajutoare au sosit după zeci de minute

UPDATE. Starea medicului adus la mal după prăbuşirea unui elicopter SMURD în Lacul Siutghiol este foarte gravă, iar medicii încearcă de mai bine de 45 de minute să o resusciteze pe femeie, însă aceasta nu răspunde manevrelor, conform directorului SAJ Constanţa.

UPDATE. Medicul adus la mal este o femeie, care se află în stop cardio-respirator, transmite Mediafax. Echipele de salvare încearcă să o resusciteze, urmând să fie dusă la Spitalul Județean Constanța.

Celelalte trei persoane aflate la bordul elicopterului SMURD sunt căutate în continuare de către scafandri și pompieri.

UPDATE.  Un membru al echipajului a fost adus la mal cu o barcă de către echipajele de salvare care se află la faţa locului şi continuă intervenţia, a declarat managerul Ambulanţei Constanţa, Ionuţ Cealera, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, la ora transmiterii acestei ştiri, mai multe echipaje de pompieri şi scafandri intervin cu bărci pentru recuperarea celor patru persoane aflate în elicopterul SMURD prăbuşit.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Constanţa a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri unul dintre aceştia, respectiv un medic, a fost adus la mal cu o barcă.

Potrivit unui comunicat al MAI, la bordul elicopterului se aflau un pilot, un copilot, un medic şi un asistent.

Un elicopter SMURD s-ar fi prăbușit în Lacul Siutghiol, în județul Constanța, iar la fața locului au fost trimiși pompieri, echipaje de Ambulanță, Poliție și scafandri, conform unor apeluri la 112, arată Mediafax. Cele patru persoane aflate la bordul elicopterului ar fi supraviețuit.

Conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanța, elicopterul SMURD se afla în misiune şi se îndrepta spre Tulcea, de unde urma să preia un pacient cu embolie pulmonară pentru a-l transporta la Spitalul Județean Constanța.

Potrivit primelor informaţii de la faţa locului, cele patru persoane aflate la bord ar fi supravieţuit şi s-ar fi refugiat pe o epavă.

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă