VIDEO. Efectul #REZIST, pe înțelesul lumii întregi. Un vlogger român mutat în Marea Britanie explică protestele antiguvernamentale: România, o nouă revoluție

de Roxana Petre , 16 februarie 2017 - stire actualizata la ora 19:03, 16 februarie 2017

Bogdan Alexe este un vlogger de 27 de ani care locuiește în Marea Britanie. În contextul manifestațiilor antiguvernamentale de amploare din România, el a creat un filmuleț de aproape 10 minute, în limba engleză, în care explică internauților mobilizarea de amploare din țara noastră, incluzând câteva dintre cele mai emblematice momente ale manifestațiilor care au început în urmă cu 17 zile.

„Manifestațiile durează de mai mult de o săptămână, însă atunci când au început, eu mă aflam în Londra. Astăzi suntem într-o zi de miercuri, a doua zi după «marțea neagră» în care România a intrat în istorie pentru modificările legislative pe care probabil le-ați tot văzut pe Facebook, dacă aveți prieteni din România. În alte cuvinte, Guvernul a decis să se cam facă imun la anumit infracțiuni”, povestește vloggerul român, la începutul filmulețului.


Citește și:  Efectul #rezist: Românii care au redat demnitatea României sunt hărțuiți de Guvernul PSD | OPINIE

Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu nu numai că refuză să plece de la butoanele puterii, au trecut la hărțuirea celor care le cer demisiile în protestul #rezist. Este o reacție care denotă, din nou, instinctele totalitare ale grupării care controlează acum România.


El continuă precizând că a mers în vizită în clădira Global Radio, unde a vorbit despre situația din țara noastră. „Au fost foarte solidari”, scrie el.

„Înapoi în țară, comunitatea de protestatari crește tot mai puternică”, mai scrie el, prezentând imagni de la protestele din 2 februarie, de la Piața Victoriei, unde mai mulți tineri cântă fericiți.

„Am primit mesaje de la prieteni români care locuiesc aici care i-au spus: «cum de ești în Londra și nu mergi la proteste». Nu încerc să fiu nepoliticos cu privire la întreaga situație. Mă scoate din sărite”, mai spune vloggerul român, în filmuleț. 

Filmulețul continuă cu o serie de imagini în care apar zeci de români care trăiesc în Londra și care s-au adunat în apropiere de Hyde Park Corner, în semn de solidaritate cu situația din țară. „În democrație, hoții stau la pușcărie”, strigă ei.


Citește și:  Efectul #REZIST. Ministrul german Michael Roth: Integrarea României în UE n-a fost o greşeală. Aceşti protestatari curajoşi apără valorile europene

Ministrul de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul german al Afacerilor Externe, Michael Roth, a declarat, pentru publicaţia Welt, că "integrarea Romaniei (in UE) n-a fost o greşeală".


„Am decis să mă implic mai mult. A trecut o săptămână. Timpul trece repede în acest video, dar protestele în România continuă, astfel că s-a ajuns la 600.000 de persoane, care manifestează în continuare. Așa că am decis să devin mai implicat. Astfel, sunt în aeroport și mă duc în România pentru o săptămână”, povestește Bogdan Alexe, înainte să urce în avion.

Filmulețul continuă cu sosirea sa în România. Astfel, el prezintă imagini din aeroport, cu zăpadaă, cât și cu persoanele care s-au adunat în fața Guvernului. „Este 3PM și protestatarii încep să apară”.

În filmuleț, vloggerul include cele mai emblematice momente ale manfestațiilor: imaginea simbol din Piața Victoriei, unde peste 100.000 de persoane au aprins lanternele telefoanelor în același timp, proiecțiile de pe clădirile din jur, oamenii care cântă, la unison, imnul național.

„Când vine vorba de protestle politice din țară, ne vine în gând revoluția din 1989, care a marcat căderea regimului comunist și a lui Nicolae Ceaușescu”, spune tânărul, care se află în Piața Victoriei, alături de o prezentatoare de la Radioul Tanănana.


Citește și:  #REZIST. Povestea clujeanului care a venit la proteste cu iepurele său: Am zis că nimeni nu scoate niciodată un iepure la plimbare, ci doar câini

Stăpânul lui Bugs Bunny a decis să vină la proteste împreună cu animalul său preferat pentru a râde de manipularea potrivit căreia cei care își aduc câinii la proteste primesc bani de la Soros.


„Este cel mai mare protest de la revoluție și seamănă foarte mult (n.r - cu cel din 1989): tinerii ies în stradă să lupte pentru drepturile lor. Totul a început când Guvernul a aprobat o lege pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Președintele partidului politic de la guvernare este și el acuzat de abuz în serviciu. Actul normativ a fost aprobat pentru a-l scăpa pe el (n.r - Liviu Dragnea) de acuzare. N-am văzut până acum o asemenea unitate între români, atât în țară, cât și în afară. Depinde doar de noi dacă ne protejăm drepturile. Legea a fost abrogată, însă Parlamentul mai trebuie să facă formalitățile. Așadar, încă aștptăm rezultatul final. Dar suntem pe calea cea bună pentru a obține ceea ce ne dorim”, spune tânăra.

Filmulețul se încheie în mijlocul mulțimii adunată la Palatul Victoria, care strigă: „Hoții!”, „Hoții!”.

De unde au pornit protestele?

În 4 ianuarie, când Florin Iordache a fost audiat în comisiile parlamentare de specializate, pentru a primi aviz ca ministru al Justiției, a precizat că „nu exclude” o Lege a amnistiei și grațierii.


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului le atrage atenția părinților că nu trebuie să-și expună copiii pericolelor, mergând cu ei la proteste. Totuși, Convenția Drepturilor Copilului stipulează că micuții pot participa la proteste pașnice

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului le-a atras atenția din nou părinților că nici un copil nu ar trebui să fie supus pericolelor pe care ei și le asumă în numele libertății de exprimare, în contextul protestelor din ultimele două săptămâni. Și ministrul Muncii i-a criticat pe părinți, atrăgându-le atenția că ”nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar legea este clară, părinții nu au voie să-și expună copiii la mitinguri”.


„Voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM", mai spunea el.  

În 18 ianuarie, Florin Iordache, a declarat, la Guvern, că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea.

„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii", a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.


Citește și:  SCANDALOS. Poliția și Tripadvisor, instrumente de represiune în mâna lui Liviu Dragnea. PSD se răfuiește cu manifestanții care l-au obligat să facă un pas înapoi prin protestul #REZIST

 


Drept reacție, mii de români s-au mobilizat și au ieșit în acea miercuri în stradă. Aproximativ 3.000 de persoane au protestat la Guvern, unde au scandat „Jos penalii!” și „DNA să vină să vă ia!”. Oamenii s-au adunat și la  Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timișoara, Constanța.

Acesta a fost primul protest generat de proiectul grațierii.

Un al doilea protest a urmat în 22 ianuarie. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în semn de protest față de Legea grațierii și modificare Codurilor Penale. Protestatarii au strigat „PSD, ciuma roșie”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”. 

Conform estimărilor oficiale,  30.000 de oameni au protestat în Capitală, în Cluj s-au adunat 5.000 de persoane, Constanța - 1.500, Sibiu și Iași - peste 1.000, Timișoara - peste 2.000. Un moment important a fost apariția în Piața Universității din București a președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că a ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezaprobarea că un grup de politicieni cu probleme penale vor să slăbească statul de drept și este „nadmisibil”. Oamenii l-au salutat și i-au strigat numele. 

Al treilea protest a avut loc în 29 ianuarie. Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD. În Capitală, în Piața Victoriei s-au adunat peste 50.000 de manifestanți, care au scandat: „PSD/Ciuma Roșie", „Fără grațiere" , „Hoții!", „DNA/ Să vină să vă ia", „Nu amnistie/Democrație!". Totodată, oamenii au cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Manifestările au avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema acestor proiecte legislative. Astfel, protestatarii au mers în marș la Ministerul Justiţiei, Consiliul Național al Audiovizualului, sediul Avocatului Poporului și sediul Guvernului din Piața Victoriei. La Cluj, numărul protestarilor a fostla circa 15.000. În multe orașe din țară au fost proteste masive. La Sibiu - peste 10.000 de protestari, la Timișoara - peste 11.000, la Brașov - circa 3.000 de persoane, la Iași - peste 3.000, la Constanța - peste 1.000 de persoane. 


Citește și:  Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit sesizări privind participarea părinților cu copii la proteste, dar susține că nu va demara anchete - surse

Participarea părinților cu copii la protestele împotriva Guvernului Grindeanu, din Piața Victoriei, au iscat numeroase discuții pro și contra, în societatea civilă. Marți dimineață, în presă a apărut informația conform căreia Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului strânge date despre părinții care au mers cu copiii la manifestații, în condițiile în care, în ultima perioadă, mai multi protestari sunt cercetați penal pentru că au făcut proiecții laser, dar și pentru că au folosit drone în Piața Victoriei.


Al patrulea protest a avut loc în 31 ianuarie și a marcat începutul a 12 zile de proteste consecutive. Peste 15.000 de persoane s-au mobilizat rapid, în Capitală, pentru a reacționa la decizia Guvernului de a adopta pe ascuns OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, fără să țină cont de protesele masive de stradă. La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, o reacție după adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a notat că misiunea sa este „restabilirea statului de drept”, dar și că „sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”.

În seara de 1 februarie: 300.000 de oameni au potestat, în toata țara. Dintre aceștia, 150.000 au manifestat la Guvern. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că „nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occidentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau „fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case. ​

În seara de 2 februarie, aproximativ 80.000 de oameni au scandat în fața Guvernului „Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit”. La nivel național, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă. La București, la ora 22.30, conform estimărilor oficiale, se aflau în Piața Victoriei 80.000 oameni, număr în scădere. La Cluj, sunt 40.000 de oameni, la Timișoara - 20.000, la Iași - 8.000, iar la Sibiu 10.000 și Brașov - 5.500. Șapte persoane au fost reținute pentru implicarea în incidentele din Piața Victoriei, de miercuri seară, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.  Acuzaţiile sunt: ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice, port si folosirea de obiecte periculoase. O a opta persoane este cercetată, dar oamenii legii nu au luat încă măsuri preventive contra ei. 

În seara de 3 februarie,  peste 350.000 de oameni au protestat în întreaga țară împotriva Guvernului Grindeanu. 150.000 s-au manifestat la București, în Piața Victoriei, iar peste 50.000 la Cluj. S-a scandat „Hoții!" sau „PSD, Ciuma roșie!". Pentru prima oară la un protest, în Capitală au fost proiectate mesaje gigant pe clădiri, cu mesaje anti-PSD și împotriva Guvernului Grindeanu. 

Și în celelalte orașe din România s-a înregistrat un număr impresionant de persoane. Peste 50.000 de persoane au ocupat Piața Unirii din Cluj, precum și străzile laterale ale pieței. La protestele din Cluj participă și o trupă de toboșari celebri, Cercul Întreg. În Constanța s-au strâns peste 10.000 de oameni, printre care și o persoană ce se află în căruciorul cu rotile. În Sibiu s-au strâns peste 20.000 de persoane, iar în Timișoara - peste 25.000 de oameni.

În cursul zilei de 4 februarie a avut loc Marșul copiilor. Aproximativ 10.000 de părinți cu copii au protestat în fața Guvernului, unde au transmis Executivului: „Lăsați-mă, vă rog, să trăiesc în țara mea!”. În cursul serii, în Bucureşti şi în ţară au protestat peste 420.000 de oameni. Presiunea străzii i-a făcut pe social-democrați să dea un pas înapoi, astfel că au anunțat abrogarea OUG 13.

În seara de 5 februarie, peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată ţara, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. Și la Palatul Cotroceni, 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 6 februarie, au continuat protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale continuă şi luni, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă. La Cotroceni, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia preşedintelui

În seara de 7 februarie, peste 6.000 de manifestanţi au strigat „Zi de zi aici vom fi!". La Cotroceni, aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia preşedintelui Iohannis. S-a scandat: „Vă dăm suta înapoi numai să scăpăm de voi!”, „Refuz! Refuz! Refuz acest abuz!”, „Jos guvernul mincinos!”, „Cine nu sare nu vrea schimbare!”, „În democrație, hoții stau la pușcărie!”, „Iliescu nu fi trist și Dragnea e comunist!” și „Dragnea și ai lui, trădători neamului!”.

În seara de 8 februarie, aproximativ 7.000 de oameni au protestat împotriva Guvernului Grindeanu, în Piața Victoriei. La Cotroceni, aproape 200 de persoane i-au cerut demisia președintelui Iohannis. Manifestanţii au scandat „Hoţii", „Demisia", au cântat imnul şi au aprins lanternele telefoanelor mobile. 

În seara de 9 februarie, peste 5.000 de persoane au scandat împotriva Executivului. Aproximativ 400 de persoane au cerut, în faţa Palatului Cotroceni, demisia preşedintelui. Manifestanții au scandat: „Votați Ordonanța 14!”, „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați!”, „Hoții!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Nu mai vrem hoţie, vrem democraţie!”, „Vă dăm suta înapoi, numai să scăpăm de voi!”, „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”, „Tăriceanu şi ai lui, slugile Kremlinului!” şi „Rămânem uniţi, nu ne păcăliţi!”.

În seara de 10 februarie, peste 7.000 de persoane au scandat, în Piaţa Victoriei, lozinci împotriva Cabinetului Grindeanu. Şi la Cotroceni, zeci de persoane au manifestat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 11 februarie, Aproximativ 10.000 de protestatari au manifestat, în țară, în ciuda temperaturilor scăzute. În fața Guvernului au demonstrat aproximativ 5.500 de persoane, iar alte 300 au cerut demisia președintelui Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În seara de 12 februarie, 70.000 de persoane au lansat „Operațiunea Tricolorul”, în Piața Victoriei. Alte 30.000 au protestat în marile orașe. Românii din Paris, Dublin și Berlin, solidari cu protestatarii din țară. Și la Palatul Cotroceni au manifestat aproximativ 1000 de persoane.

În seara de 13 februarie, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia Guvernului PSD, la Palatul Victoria. Alte câteva sute au demonstrat, în mai multe orașe din țară. Și la Palatul Cotroceni s-au strâns câteva sute de persoane.

În seara de 14 februarie,  peste 1.000 de persoane au demonstrat în Piața Victoriei. Situația în alte orașe: Sibiu - zeci de manifestanți au cerut demisia Guvernului; Oradea - au protestat aproximativ 30 de persoane; Constanța - aproximativ 30 de persoane; Brașov - 50 de persoane; Timișoara - 50 de persoane; Craiova - 20 de persoane; Ploiești - câteva zeci de persoane; Iași - 20 de persoane.

În seara de 15 februarie, în Piața Victoriei au fost peste 700 de protestatari. Alte câteva sute au manifestat și în alte orașe din România.

Comentarii

 • ...flokkeru' atomik... HAHAHAHAHA !

  18 februarie 2017 17:35
 • Tăceți dr acu', cu prostiile astea ale voastre, șoroșijdilor !

  17 februarie 2017 15:33
 • hihihi

  17 februarie 2017 10:52

  Marx PSD reuseste sa.si faca sustinatorii sa creada in tampenii... sunt magicieni, sau doar atata pot ei? Sub obladuirea lui Marx si Lenin a luat nastere cel mai criminal sistem din istorie. Sub corporatistii americani, in 25 de ani de la al doilea razboi mondial, in Germania se traia deja foarte bine. O tara distrusa a redevenit una din cele mai bogate din lume. La 27 de ani de la revolutie noi inca ne bucuram cea ne fura incompetentii impusi de marxism leninism, si ca suntem tot la coada vacii in lume!

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  16 februarie 2017 19:05

  Emigreaza securistii ? Ar fi intr-adevar bine pentru Romania sa mai scada numarul lor, insa au inceput sa polueze si strainatatea...

  raspunde comentariului
  • !

   17 februarie 2017 15:41

   La Komisiya Europenisă e plin de ei, de ani întregi, ca și la B.E.R.D. și la B.E.I. ! ...au fost infiltrați peste tot la vîrful U.E., la toate nivelurile, incompetenți sadea, dar "cîrtițe" utile, și poți să-i întrebi pe miticul Tănăsescu și pe șuolduovianu' Atanasiu-Bijboacă cum s-a făcut operațiunea, sub umbrela puterii sekurizde U.S.L. ! Ceașkă, săracu', ar fi foarte mândru, acum, dacă l-ar scoate cineva viu din mormânt și ar vedea unde a ajunsără progeiturili lui, în lumea democratică ! ...el nici nu visa la așa ceva... HAHAHAHA !

   raspunde comentariului
 • Marx

  16 februarie 2017 18:46

  Protestatarii din piata Victoriei sunt corporatisti convinsi care nu vor marirea salariilor bugetarilor si marirea pensiilor caci patronii lor nu vor cresteri de taxe si impozite la stat. De aici si ura protestatarilor contra PSD si simpatia lor pentru partidele ce promoveaza politici de firme private ca sorosistii din PNL si USR.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design