» Ministrul liberal al Educatiei s-a batut cu pumnul in piept, dupa un an de mandat, cu promovarea pachetului de legi pe educatie, cu investitiile in infrastructura si cu orele de limba romana predate in Spania si Italia.
» Un bilant paralel, intocmit de fosti ministri ai Educatiei si de oameni din sistem, il arata pe Cristian Adomnitei ca pe un ministru din categoria predecesorului sau, democratul Mihail Hardau: aruncat in joc la sacrificiu politic, fara viziune, promotor al unor legi incoerente si al carui mandat va ramane marcat de controverse.
Dupa un an de la instalarea in functia de ministru al Educatiei, liberalul Cristian Adomnitei a avut numai cuvinte de lauda despre realizarile sale: cresterea salariilor din invatamant, 7 milioane de lei investite in infrastructura unitatilor scolare, 800 de microbuze si ore de limba romana predate in Italia si Spania. Mandria lui Adomnitei, pentru care a fost criticat la unison de profesori, sindicalisti, adversari si prieteni politici, a ramas aceeasi: "La fel de drag imi este pachetul de legi ale educatiei, care, desi a iesit mai tarziu decat mi-as fi dorit, este rezultatul colaborarii cu partenerii de dialog (…) pentru un sistem educational modern". In prag de campanie electorala pentru Primaria Iasilor, Adomnitei nu a uitat sa aminteasca cel mai recent proiect al sau: laptop-uri pentru 500.000 de elevi de liceu si profesori.
Fostul ministru al Educatiei, profesorul Mircea Miclea e mirat de taria cu care Adomnitei isi apara pachetul legislativ pe educatie: "Daca primesti 10.000 de corecturi la o lege, cum se numeste ea? E bine ca a inceput sa se gandeasca la elaborarea legislatiei pentru invatamant. Dar este bine pe jumatate, pentru ca a facut-o fara o strategie. S-a jucat cu creionul pe hartie". Miclea considera ca Adomnitei a pus carul inaintea boilor: a facut niste legi fara sa identifice problemele sistemului si sa le gaseasca solutii inainte. In plus, aceste legi sunt incoerente: "Sunt contradictii majore, ce apare intr-o parte este daramat in alta". Cat despre investitiile in infrastructura, Miclea il pune la punct pe tanarul liberal: "A investit in infrastructura, dar asta nu i se datoreaza. Bugetul pe 2007 a fost stabilit in 2006, iar la aceasta au contribuit si sindicatele, si ministrul anterior".
Privind sistemul Educatiei din interior, Daniel Barbu, profesor de stiinte politice la Universitatea Bucuresti, isi permite sa spuna lucrurilor pe nume: "Adomnitei nu s-a remarcat prin absolut nimic. Ca si Hardau, el nu a existat. Niste provinciali marunti, fara nici un fel de viziune si fara autoritate in partidul lor. si-au luat salariul si au fost foarte preocupati sa li se dea respectul cuvenit unui ministru". Profesorul Barbu are si cuvinte de lauda pentru ministrul liberal: "Il felicit ca nu a reusit sa treaca pachetul legislativ pe educatie. Ar fi fost o nenorocire". Pentru profesorul de stiinte politice Adrian Miroiu, realizarile ministrului Adomnitei se aseamana cu cele ale predecesorului Mihail Hardau: "Va spun sincer ca nu mai stiu. N-a facut lucruri care sa ne aduca aminte de el". Pachetul legislativ al lui Adomnitei are o mare problema, crede Miroiu, pentru ca "nu este un pachet, legile nu sunt corelate. De la inceput se stia ca aceste legi nu vor avea nici o finalitate, nimeni nu spera ca pot trece de Parlament cu sustinerea pe care o are Guvernul actual". Personajul Cristian Adomnitei nu i-a lasat o impresie buna profesorului Miroiu: "El a fost numit ca om politic, fara experienta in domeniul acesta. Ministrul Educatiei trebuie sa impuna prin personalitate sau macar sa se inconjoare de oameni capabili de asa ceva. El nu a reusit".
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei din partea PSD, pune laudele de sine ale lui Adomnitei pe seama campaniei electorale care se apropie si il acuza ca proiectul de informatizare a scolilor a inceput tocmai din 2001. "Cine ocupa acest fotoliu de ministru trebuie sa aiba permanent proiecte. E un sistem pe care nu-l poti gestiona daca nu-l cunosti. Orice act normativ trebuie sa te ajute pe tine, ministru, sa duci niste proiecte intr-o anumita directie. Ai niste obiective strategice, o viziune, apoi vii cu o lege care sa le sustina. Din pacate, acestea au lipsit", descrie Andronescu initiativa legislativa de salvare a invatamantului romanesc, pusa la cale de Adomnitei.
Cotroceni vs Adomnitei
Pachetul legislativ pentru educatie, promovat de Cristian Adomnitei, a fost criticat de Comisia pentru Educatie a Administratiei Prezidentiale, condusa de profesorul Mircea Miclea, care i-a scos in evidenta incoerentele. Gradinita obligatorie de la varsta de 3 ani ar fi o masura "lipsita de continut", pentru ca legile lui Adomnitei nu specifica ce ar trebui sa invete copiii, cine ii pregateste si cine asigura calitatea actului pedagogic. Dintre contradictiile grave, Comisia a enumerat: PIB de 6% pentru educatie in legea invatamantului superior, dar de 7% in cea a invatamantului preuniversitar; sustinerea autonomiei universitare intr-o lege, dar specificarea cu punct si virgula a continutului normei si dosarului de concurs ale unui cadru didactic. Legile lui Adomnitei au mai fost criticate pentru ca nu arata competentele pe care urmeaza sa le formeze sistemul de educatie, asigura superficial calitatea invatamantului si nu fac pasi catre descentralizarea sistemului.