1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialDublarea pensiilor ingrijoreaza FMI

Dublarea pensiilor ingrijoreaza FMI

Majorarea semnificativa a pensiilor pentru anul 2008 se justifica, insa dublarea lor in urmatorii doi ani este nesustenabila. Aceasta este una dintre concluziile preliminare ale misiunii Fondului Monetar International (FMI), care a analizat evolutiile macroeconomice din Romania. Economistii FMI avertizeaza ca sectorul pensiilor trebuie sa beneficieze de o strategie coerenta de reforma, care sa tina cont de deteriorarea demografica si de migratie. Estimarile autoritatilor de la Bucuresti, potrivit carora nivelul colectarii contributiilor sociale ar urma sa creasca cu 1,5% PIB, in ciuda reducerii contributiilor si a introducerii Pilonului II de pensii, au fost catalogate ca fiind "optimiste" de catre expertii Fondului.
FMI recomanda autoritatilor romane sa amane pana la mijlocul anului viitor eventuala majorare a salariilor bugetarilor, in scopul reducerii presiunilor inflationiste care tind sa devina alarmante in 2008. In acest an, dezinflatia a fost ajutata de aprecierea leului si de amanarea masurii de majorare a preturilor administrate, au concluzionat expertii Fondului. Pentru Banca Nationala a Romaniei sugestia FMI este aceea a concentrarii pe mentinerea inflatiei in limitele prognozate. Tot pentru anul 2008, FMI considera ca este esential ca autoritatile romane sa tinteasca un deficit fiscal mai mic de 2,7% din PIB. O tinta adecvata de deficit bugetar pentru Romania ar putea fi insa mult mai redusa, de circa 1% din PIB.
Ingrijoratoare pentru FMI sunt nu numai presiunile inflationiste, ci si deficitul de cont curent si scaderea investitiilor straine directe. Delegatia Fondului estimeaza ca in 2007 cresterea cheltuielilor de consum va depasi din nou cresterea economica reala. Drept urmare, deficitul de cont curent va ajunge la 14% din PIB si se va mentine la un nivel similar anul viitor. FMI a oferit insa si vesti bune. Astfel, expertii organismului financiar international au concluzionat ca sistemul bancar romanesc poate rezista unor eventuale socuri externe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă