Ministerul Mediului va investi milioane de euro pentru construirea unui drum prin inima zonei strict protejate de pe Grindul Chituc.
Studiul de impact pentru realizarea acestui drum a fost realizat chiar de doi membri ai consiliului stiintific al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Scandalul legat de realizarea acestui drum a pornit dupa ce Ministerul Mediului a aprobat "lucrarile de consolidare si protectie a cordonului litoral in zona Midia-Gura Portitei". Proiectul a fost elaborat de Institutul Aquaproiect, al carui actionar majoritar este sotia lui Aurel Constantin Ilie, fostul ministru PSD al Mediului. Initiatorul proiectului, estimat la cateva milioane de euro, este Directia Apele Romane Dobrogea Litoral. In nota de fundamentare a investitiei se precizeaza ca "din cauza furtunilor puternice din Marea Neagra, exista pericolul ca apa marina sa patrunda in complexul lagunar Razelm-Sinoe si astfel este pus in pericol ecosistemul din aceasta zona a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii". Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) sustin insa ca afectarea ecosistemului din Razelm-Sinoe de erodarea cordonului litoral este o falsa problema, dar este invocata ca un pretext pentru a se realiza un drum de acces pe Grindul Chituc. Eugen Petrescu, reprezentantul SOR Tulcea, a declarat ca nu exista temei stiintific si legal pentru amenajarea unui drum ce va traversa zona strict protejata ecologic de pe Grindul Chituc, care se intinde pe 2.300 ha. Trebuie spus ca pe acest grind, aflat sub protectie ecologica, Prefectura Constanta a facut improprietariri pe sute de hectare, iar terenul a ajuns in proprietatea unor personaje influente.
Directia Apele Romane Dobrogea – Litoral a depus, la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), in urma cu sase luni, o solicitare pentru obtinerea autorizatiei de mediu necesara pentru acest proiect. Guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, a declarat ca s-au facut presiuni foarte mari asupra sa pentru emiterea rapida a autorizatiei, motivandu-se ca se rupe cordonul litoral, ca apare riscul unui dezastru ecologic iminent in zona si se pierd fondurile bugetare alocate de Ministerul Mediului. Cononov a spus ca nu a emis autorizatia pentru ca nu exista un studiu de impact ecologic. Zilele trecute, ARBDD a primit studiul solicitat, care este realizat de doi membri ai consiliului stiintific al rezervatiei. Guvernatorul a mai declarat ca va supune dezbaterii publice studiul de impact si "dupa parcurgerea pasilor legali vom emite autorizatia de mediu solicitata de Apele Romane".