-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialDragnea, despre criticile la propunerile de modificare a legilor Justiţiei: De ce...

Dragnea, despre criticile la propunerile de modificare a legilor Justiţiei: De ce e atâta patimă? Aproape că ne trezim cu poliția politică

Liderul PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară,, la postul Antena 3, că nu înţelege "de unde patima" celor care critică propunerile ministrului Tudorel Toader de modificare a legilor Justiţiei.

"De ce e atâta patimă pe nişte propuneri? Mai este cale lungă până când o să fie aprobate. Parlamentul decide. Până atunci mai e cale lungă. Atunci o să fie dezbateri foarte serioasă. Când o să vedem toate argumentele o să luăm o decizie", a declarat Liviu Dragnea.

Câteva dintre ideile anunțate de ministrul Justiției sunt eliminarea şefului statului din procedura de numire a procurorilor şefi şi trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a ministrului Justiţiei.


Citește și: VIDEO+FOTO. Proteste în București și în alte mari orașe față de intenția Guvernului PSD de a-și subordona Justiția


Liviu Dragnea a calificat reacţia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la propunerile avansate de ministrul Justiţiei ca fiind "exagerată şi greşită".

"Nu ştiu cine l-a sfătuit. Nu poţi să ai o astfel de reacţie doar la nişte propuneri, pe o prevedere care nu se ştie dacă va rămâne aşa", a insistat, duminică, Liviu Dragnea.

El a lansat şi un mesaj către contestatarii propunerilor ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în contextul în care duminică seara au fost anunţate proteste: "Să aşteptăm şi să încercăm să începem să avem dezbateri aşezate în România. Pe cele mai sensibile probleme să putem avea dezbateri aşezate. Dacă reuşim toţi să rezistăm la această senzatie… Cineva vine cu nişte propuneri. Până şi simpla propunere şi simplul gând trebuie să genereze atacuri, violenţe verbale şi foarte multe critici".

El a mai spus că Inspecţia Judiciară, chiar dacă va fi trecută în subordinea ministrului Justiţiei, nu poate fi considerată ca fiind subordonată politic.

Liderul PSD a apreciat că procurorii şefi sunt numiţi politic.

"Şi şefii parchetelor sunt numiţi politic. Ministrul îi propune, om politic, preşedintele – om politic – îi numeşte. Deci sunt numiţi politic. Se joacă cu chestia asta cu om politic, cu numiri politice. În primul rând dl profesor Tudorel Toader nici nu este om politic, este membru al Guvernului, dacă e să discutăm foarte cinstit. Are o carieră, o experienţă şi o expertiză greu de contestat", a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai declarat că în momentul de faţă România a ajuns aproape să aibă o poliție politică.

”România e foarte aproape, încă nu e, foarte aproape de a ne trezi cu o poliţie politică. Nu suntem în situaţia în care să avem, dar suntem aproape să avem. Am speranţe în Eduard Hellvig, are o conceptie modernă, sper să reziste la orice tentaţie, prin ce a făcut, lucrurile sunt în regulă, dar există multă manipulare şi influenţă asupra unor instituţii”, a avertizat Liviu Dragnea.

Liderul PSD susţine că este ţintă, dar îşi asumă riscurile pentru a schimba sistemul.

”Sistemul nu se lasă uşor. Sunt ani de zile de legături ştiute, neştiut, obscure. E vorbesc de un concept gândit în 2005- 2006, nu uşor, dar cu răbdare, eu asumându-mi toate riscurile, dar acest proces trebuie dus la capăt. Am spus şi în 2012, nu am cum să stau în genunchi. Mor în picioare. Nu poţi să treci prin poziţii publice şi în urma ta să rămână teamă şi nervi. Cred în ce am propus în campanie. (…) Sper că şi colegii mei, nu ştiu dacă toţi, să aibă genunchii tari”, a mai spus Dragnea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă