Autoritatile se plang ca evaziunea fiscala si haosul domina turismul din Delta Dunarii, dar nu fac nimic pentru stoparea lor.
Prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica, a dezvaluit ca, desi bazele turistice din Delta Dunarii au fost pline continuu cu turisti in acest an, statisticile oficiale arata ca gradul de ocupare a acestora a fost de numai 33%. seful Inspectoratului Judetean de Politie Tulcea, comisarul Paul Machedon, confirma afirmatiile prefectului: "In complicitate cu autoritatile locale, in toate localitatile din Delta se practica, ostentativ, turism la negru, localnicii obtin venituri mari din turism, dar nu declara la Fisc nimic. Nefiind autorizate pensiuni in locuintele din aceste sate, nu se pot efectua controale pentru a dovedi evaziunea fiscala".
si comisarul-sef al Garzii Financiare Tulcea, Daniel Negoescu, afirma ca doar o treime din turistii cazati in hotelurile, in vilele si pensiunile turistice din Delta sunt inregistrati in evidentele contabile. Conform actelor contabile ale firmelor turistice si ale pensiunilor, pestele consumat de turistii din Delta provine de la marile magazine din Constanta si Bucuresti. Politistii si comisarii Garzii Financiare care au efectuat controale la firmele turistice din Delta sustin ca, in realitate, acestea procura pestele, zilnic, la negru de la pescari, dar justifica consumurile in contabilitate cu cateva kilograme cumparate de la marile magazine. Patronii restaurantelor se plang ca nu se pot aproviziona pe plan local cu peste, carne si legume pentru ca localnici ofera aceste produse fara facturi si fara certificate sanitar-veterinare de conformitate.
Autoritatile sustin, la unison, ca in lunile de vara satele din Delta isi dubleaza sau tripleaza populatia datorita afluxului de turisti, dar unitatile turistice autorizate inregistreaza in contabilitate doar o mica parte veniturile din serviciile de cazare si masa.
Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov, declara ca turismul din Delta a scapat de sub control si creeaza o presiune enorma asupra biodiversitatii, aflata sub protectie ecologica. Institutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii a realizat, recent, un master-plan privind starea ecologica a Deltei, in care, la capitolul turism, se recomanda scaderea presiunii exercitate de turismul de masa asupra biodiversitatii prin reglementarea mai stricta a activitatilor turistice. In locul turismului de masa, care a explodat in aceasta zona in ultimii ani, specialistii institutului recomanda turismul peisagistic.
» Cerc vicios
"Firmele de turism din Delta sunt intr-un cerc vicios. Nu se pot aproviziona cu produse proaspete pe plan local pentru ca localnicii nu emit facturi fiscale si nu detin autorizatii sanitar-veterinare pentru produsele alimentare", sustine Virgil Munteanu, presedintele Asociatiei Delta Dunarii Turism.
» Regulament
Delta a fost impanzita de nave turistice care circula cu viteza foarte mare, punand in pericol flora si flora. Exista un regulament de navigatie, dar nimeni nu-l respecta. ARBDD se chinuie, fara succes, sa planteze semne de navigatie si sa cumpere un radar naval pentru a aplica prevederile acestui regulament.