17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul în care sunt inculpați șeful CJ Prahova și deputatul PSD Vlad...

Dosarul în care sunt inculpați șeful CJ Prahova și deputatul PSD Vlad Cosma, judecat la ICCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus începerea judecății în dosarul de corupție în care sunt inculpați șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul lui, deputatul PSD Vlad Cosma, transmite Agerpres.

Citește și: UPDATE DNA a cerut arestarea deputatului PSD Vlad Cosma. Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma si directorul de achiziţii – reţinuţi în dosarul pentru corupţie

Magistrații au respins, marți, cererile și excepțiile cu privire la nelegalitatea efectuării actelor de urmărire penală, neregularități ale actului de sesizare și cu privire la nelegalitatea administrării probelor formulate de inculpații Vlad Alexandru Cosma, Mircea Cosma, Daniel Adrian Alixandrescu și Răzvan Alexe și au constatat legalitatea sesizării instanței în cazul celor patru. De asemenea, judecătorii de la Curtea Supremă au dispus începerea judecății privindu-i pe cei patru inculpați pentru comiterea infracțiunilor prevăzute în actul de sesizare.

Decizia ÎCCJ poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

În 11 aprilie, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe deputatul Vlad Cosma, acuzat de trafic de influență, și președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Împreună cu cei doi, au mai fost deferiți justiției omul de afaceri Răzvan Alexe, acuzat de trafic de influență și dare de mită, și directorul Direcției Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, ambii aflându-se în arest la domiciliu.

Potrivit DNA, în perioada 2010 — 2013, președintele CJ Prahova a derulat o activitate infracțională de natură a prejudicia bugetul public al județului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susținut și de reprezentanții societăților comerciale favorizate — denunțători în cauză, mai multe persoane printre care și pe fiul său, Vlad Cosma.

"În concret, contra unor sume de bani — reprezentând, inițial — prețul unor contracte de vânzare cumpărare terenuri supraevaluate și ulterior — un procent din câștigul asigurat celor 3 societăți comerciale, inculpatul Cosma — uzând de prerogativele conferite de funcția deținută la nivelul autorității publice județene și beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu — funcționar public având calitatea de director al unor departamente 'cheie' în CJ Prahova, a facilitat câștigarea de către cele trei societăți a procedurilor de achiziție publică organizate de consiliul județean ca entitate achizitoare de lucrări și servicii, dar și decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate", se arată într-un comunicat al DNA.
Intervenția reprezentanților societăților la șeful CJ s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia din cele trei firme, în prezent decedat), fie prin intermediul lui Vlad Cosma și Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma), care și-au traficat influența avută asupra lui Mircea Cosma, contra unui 'comision' împărțit între ei.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă