2.9 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialDoi turci și un irakian, călăuzele celor 129 de migranți salvați, luni,...

Doi turci și un irakian, călăuzele celor 129 de migranți salvați, luni, de Garda de Coastă

Doi cetăţeni turci şi unul irakian cercetaţi pentru călăuzirea a 129 de migranţi afgani, iranieni, irakieni şi sirieni pe Marea Neagră, informează IGPF, într-un comunicat de presă.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi pentru doi cetăţeni turci şi unul irakian care au facilitat transportul din Turcia, cu o ambarcaţiune pe Marea Neagră, a 72 de cetăţeni afgani, 34 irakieni, 16 iranieni şi 7 sirieni care au declarat că doreau să ajungă în ţări precum Germania şi Suedia.

Citește și: VIDEO. Pescador cu peste 132 de migranți la bord, salvat de Garda de Coastă

Garda de Coastă au continuat cercetările în cazul interceptării, în data de 15.09.2014, a unei ambarcaţiuni suspecte pe Marea Neagră, pe care se aflau 132 de persoane.

După declanşarea procedurile specifice de remorcare a ambarcaţiunii în cauză, fără pavilion arborat, la sediul Grupului de Nave Mangalia, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.

Astfel, persoanele adulte au fost audiate, stabilindu-se faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 72 cetăţeni afgani, 35 de irakieni, 16 iranieni, 7 sirieni şi 2 turci, adulţi şi copii, cu vârste între 1 şi 65 ani, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră, pentru ca apoi să-şi continue călătoria spre ţări din Uniunea Europeană.

În urma cercetărilor a mai rezultat că ambarcaţiunea tip pescador, în lungime de 20 metri, a plecat în urmă cu trei zile dintr-un port situat în apropierea Istanbulului, fiind condusă de doi cetăţeni turci, în vârstă de 45 ani, respectiv 41 ani, ajutaţi de un cetăţean irakian, în vârstă de 31 de ani.

Poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „trecere frauduloasă a frontierei de stat” şi „trafic de migranţi”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 262, alin. 1, respectiv de art. 263, alin. 1 şi 2 din Cod Penal, iar unul dintre ei, care a condus ambarcaţiunea, mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. 1 din Legea 191/2003.

Cei doi cetăţeni turci şi complicele irakian vor fi audiaţi în data de 16.09.2014 de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care vor dispune măsurile legale ce se impun.

La finalizarea cercetărilor, întregul grup de migranţi din Orientul Mijlociu va intra în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări.

Cele mai citite

Cele mai Bune Credite Ipotecare din România, Conform Analizei Mr. Finance

Pentru românii care doresc să își achiziționeze o locuință, creditul ipotecar rămâne una dintre cele mai căutate opțiuni de finanțare. Platforma Mr. Finance a...

Eurostat: România are cel mai redus nivel al angajaților part-time din UE

În România, structura angajării part-time prezintă particularități unice în raport cu celelalte state membre Potrivit Eurostat, ponderea angajaților part-time din Uniunea Europeană a crescut ușor...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă