UPDATE. DNA motivează solicitarea către Camera Deputaților, prin faptul că, ”lăsarea în libertate a inculpatului, ar influența negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influențării martorilor/suspecților, dovadă fiind calitatea acestuia, relaţia cu coinculpatul Căncescu Aristotel Adrian”.
În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea arestării preventive a deputatului DINIŢĂ ION pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
– dare de mită,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus efectuarea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că:
– în schimbul contractului de achiziţii publice nr.8789/10.11.2006 şi a contractului de lucrări nr. 69/20.09.2007, acordate de către Consiliul Judeţean Braşov, reprezentat de către inculpatul Căncescu Adrian Aristotel, societăţii SC GOTIC SA reprezentată de către deputatul DINIŢĂ ION, societatea respectivă a virat în tranşe de bani, în perioada 15.11.2006 – 29.06.2007, ce au totalizat 384.750 lei, către SC CANARIS SRL, societate deţinută de Căncescu Aristotel Adrian.
În cazul ambelor contracte, achitate prin ordine de plată semnate de inculpatul Căncescu Aristotel, Consiliul judeţean a fost prejudiciat fie prin majorarea nelegală, abuzivă, a preţului contractelor, prin încheierea unor acte adiționale, fie prin decontarea unor lucrări neefectuate sau care au fost decontate de două ori.
Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Județean Brașov prin achitarea în mod nelegal a unor sume aferente lucrărilor executate de SC GOTIC SA ca urmare a derulării contractelor nr. 8789/10.11.2006 și nr. 69/20.09.2007, este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro.
Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Astfel, din probele administrate rezultă că pedeapsa prevăzută de lege este închisoare mai mare de 5 ani, iar cercetarea în stare de libertate a inculpatului prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol derivat din modalitatea şi împrejurările săvârşirii infracţiunilor, întinderea în timp a activităţii infracţionale, urmarea produsă (consecinţe deosebit de grave) şi calitatea publică a persoanelor implicate în activitatea infracţională cercetată în cauză, care generează un mare impact în rândul opiniei publice cu privire la modalitatea în care unele persoane având funcţii de demnitate publică, înţeleg să îşi exercite funcţia.
Încuviințarea cererii de arestare preventivă a fost formulată şi în considerarea faptului că, lăsarea în libertate a inculpatului, ar influența negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influențării martorilor/suspecților, dovadă fiind calitatea acestuia, relaţia cu coinculpatul Căncescu Aristotel Adrian.
De asemenea, în cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar:
– pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 07 octombrie, față de inculpatul ISPAS RADU PETRU, administrator public al județului Brașov, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit, infracțiunile concurente de:
– două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la tentativă la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul ISPAS RADU PETRU trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească limita teritorială a județului Brașov, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.
e) să nu exercite funcția respectiv profesia, în exercitarea căreia au comis infracțiunile;
f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
În plus, inculpatului Ispas Radu Petru i s-a interzis să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Inculpatului ISPAS RADU PETRU i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În raport de calitatea de inculpaţi a lui DINIŢĂ ION şi ISPAS RADU PETRU, DNA precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
–-
DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Ion Diniță, cercetat în dosarul în care este cercetat și șeful Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu. Ion Diniţă este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Căncescu.
”În temeiul art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi art. 195 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor republicat, în temeiul art. II din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 7/2011, raportat la prevederile art. 202 Cod procedură penală, şi existând cazul prevăzut de art. 223 alin. 2, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a solicita încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului ION DINIŢĂ pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz”, transmite DNA.
Aristotel Căncescu, aflat sub control judiciar, ar fi favorizat două firme de casă – SC GOTIC SA ( administrată de actualul deputat PC Ion Diniță, suspect în dosar) și SC Ramb Sistem SRL (reprezentată de Gabriel Bagiu, inculpat) -, de la care primea mită.