-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu, arestat preventiv

UPDATE. Şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu, arestat preventiv

UPDATE. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie privind atribuirea preferenţială de contracte pe bani publici, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că Aristotel Căncescu, urmează să fie încarcerat. ICCJ a admis contestaţia procurorilor DNA la o decizie anterioară, nedefinitivă, vizând cercetarea lui Căncescu sub control judiciar.

Instanţa a mai decis ca Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Braşov, să fie în continuare cercetat sub control judiciar.

Şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu (PNL), este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci fapte) şi instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit anchetatorilor, firmele care ar fi fost favorizate la atribuirea unor contracte de către CJ Braşov sunt deţinute de Gabriel Bâgiu şi de Ion Diniţă, deputat PC, cercetat şi el, în acest dosar.

Camera Deputaţilor şi-a suspendat lucrările, luni, din lipsă de cvorum, fără a se pronunţa asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă.

Potrivit procurorilor, în urma plăţilor nelegale făcute de CJ Braşov către firma SC Gotic SA, a lui Diniţă, instituţia publică a fost prejudiciată cu peste 7,6 milioane de euro.

Totodată, firma SC Ramb Sistem a încasat nejustificat peste 660.000 de lei, iar Căncescu a intervenit ca aceasta să obţină şi un al treilea contract, de 20 de milioane de lei, privind renovarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, deşi licitaţia fusese câştigată de o altă societate.

 

DNA cere arestarea președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu, cercetat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupție, procurorii arătând că masura dată la 7 octombrie a permis ca acesta să facă demersuri concrete pentru înstrăinarea unei societăți prin intermediul căreia primise mita, transmite Agerpres

  Citește și: Aristotel Căncescu, pus sub control judiciar. Șeful CJ Brașov este cercetat pentru că a vrut să acopere abuzuri prin noi contracte nelegale de 19 milioane de euro

"Măsura preventivă a controlului judiciar, mai mult simbolică, i-a oferit posibilitatea ca după data de 7.10.2014 să facă demersuri serioase, concrete, punctuale, pentru a-și înstrăina firma Canaris, adică să înlăture posibilitatea de a dovedi că prin aceea firmă a primit mită mascată. Sub acest aspect este relevant faptul că pe ordinea de zi a CNA din 21.10.2014 (…) 'Solicitare cedare licență audiovizuală: S.C. Canaris SRL Brașov către S.C. Necom Advertising SRL Brașov pentru postul Mix 2 Brașov', unde inculpatul Căncescu Adrian Aristotel este acționar, tocmai în scopul de a sustrage probațiunii dovedirea că prin intermediul acestui post TV a primit mita și (…) întâlnirile infracționale aveau loc în sediul acestui post", susțin procurorii DNA.

Citește si: UPDATE. Votul deputaţilor privind ridicarea imunităţii lui Ion Diniţă, amânat din lipsă de cvorum

Procurorii mai remarcă faptul că această cedare formală de licență de la  SC Canaris SRL Brașov, prin intermediul unei angajate a lui Căncescu, către SC Necom Advertising SRL Brașov, reprezentată de un alt angajat de-al său, se realizează cu titlu gratuit.

Reprezentanții DNA consideră totodată că "privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol actuale pentru ordinea publică", măsura controlului judiciar fiind considerată "formală și ineficientă". "Practic exercită aceleași atribuții de președinte de CJ și deci poate continua să încredințeze contracte acelorași favoriți și altora", se arată în motivele de contestație ale DNA față de respingerea arestării preventive a inculpatului.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe, 7 octombrie, ca președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de DNA pentru fapte de corupție.

Procurorii DNA au susținut că au fost plătite abuziv sume uriașe de bani de Consiliul Județean Brașov societății Gotic SA, reprezentată prin directorul general Ion Diniță la vremea încheierii contractului, în prezent deputat, înregistrându-se majorări și cu 1.046% de față de valoarea inițială a lucrărilor.

Citește si: VIDEO. UPDATE: Șeful CJ Brașov, Aristotel Căncescu și administratorul public, Radu Ispas, REȚINUȚI de DNA. Şi vicepreşedintele CJ Braşov a fost adus la audieri. Ancheta îl vizează şi pe deputatul PC Ion Diniță

Anchetatorii au constatat că Aristotel Căncescu a oferit, cu sprijinul și prin complicitatea vicepreședintelui CJ Brașov și funcționarilor cu funcții de conducere din instituție, firmei SC Gotic SA două contracte — unul încheiat în noiembrie 2006 privind lucrările de reabilitarea DJ131C km 17+000 — 29+050 Racoș — Rupea și cel din septembrie 2007 pentru lucrările de întreținere, reparații și salubrizare a drumurilor județene din Brașov (întreținere și salubrizare în sezonul rece — deszăpeziri, precum și întreținerea și reparații pe timp de vară) pe o perioadă de 6 ani.

DNA precizează că prejudiciul total cauzat bugetului CJ Brașov prin achitarea în mod nelegal, "din dispoziția abuzivă a lui Aristotel Căncescu", a unor sume aferente lucrărilor executate de SC Gotic ca urmare a derulării contractelor este de aproximativ 33 milioane lei, cu TVA, echivalentul a aproape 7,7 milioane euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă