8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Demnitarii Nagy și Găman, arestați. Europarlamentar PC, urmărit penal pentru șpaga...

UPDATE. Demnitarii Nagy și Găman, arestați. Europarlamentar PC, urmărit penal pentru șpaga de la Ministerul Agriculturii. Prejudiciul: peste 400.000 euro

UPDATE 18:50 (vineri) – Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de instanţa supremă, în dosarul mitei prin contracte fictive.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă de instanţă în cazul celorlaţi doi reţinuţi din acest dosar – Claudiu Vasilescu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratorii unor firme prin care Nagy şi Găman ar fi primit mită. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă.

UPDATE 00:01 – Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Virgil Găman, și fostul secretar de stat Tamas Peter Nagy au fost reținuți de procurori anticorupție.

De asemenea, au fost reținuți doi oameni de afaceri care au acceptat, la cererea demnitarilor, să facă acte false pentru a obține bani pe servicii fictive.

 Banii au ajuns la Găman, Tamaș și la europarlamentarul PC Laurențiu Rebega, urmărit penal. Rebega nu a putut fi reținut deoarece beneficiază de imunitate europarlamentară.

In cursul zilei de vineri, reținuții vor fi prezentați judecătorului de drepturi si libertăți pentru eliberarea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 20.30

Europarlamentarul REBEGA CONSTANTIN-LAURENŢIU este urmărit penal  de procurorii anticorupție cu privire la săvârşirea mai multor infracțiuni concurente în dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii. El și-a folosit influența  de vicepreședinte PC  pentru a determina un înalt funcționar de la Ministerul Agriculturii să permită atribuiri nelegale de contracte.  Pentru  acest "serviciu", Rebega  a primit suma de 23.000 de lei.

La DNA sunt audiate mai multe persoane, între care secretarul general al Ministerului Agriculturii Virgil Găman și fostul secretar de stat Tamas Peter Nagy acuzați de luare de mită și spălare de bani, spun surse judiciare. Mita totală ar fi de circa 40.000 de euro, iar prejudiciul de peste 400.000 de euro.

Europarlamentarul Rebega este suspectat de  folosirea influenţei ori  a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,  de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial ; de instigare la spălare de bani; de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; de instigare la uz de fals, anunță DNA printr-un comunicat.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, "în luna decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, suspectul Rebega Constantin-Laurențiu a primit de la administratorul unei societăți comerciale, printr-un intermediar, suma de 23.000 lei, folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca  vicepreședinte al unui partid politic, responsabil de Departamentul de Agricultura și Dezvoltare Rurala, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcționar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale".

  Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, suspectul Rebega Constantin Laurenţiu, prin același intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firma organizatoare a evenimentelor.

Europarlamentarul Rebega nu  beneficiază de imunitate pentru începerea urmăririi penale deoarece a săvârșit faptele în România  și se aplică legile privitoare la parlamentarii din țara noastră, după cum stipulează articolului 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene. 

UPDATE ora 17.50

Europarlamentarul PC Laurențiu Rebega este la DNA pentru audieri în dosarul șpăgii de la Ministerul Agriculturii, spun surse judiciare.

Update ora 16.00

Fostul secretar de stat Peter Tamas Nagy (UDMR)  si secretarul general Virgil Găman, ambii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), sunt  implicați în luare de mită si în spălarea a circa 400.000 euro.  Șpaga ar fi fost de 40.000 de euroDNA face percheziții la minister. După percheziții, Nagy și Găman vor fi duși la sediul DNA pentru audieri. Specialiștii nu exclud reținerea acestora.

Infracțiunile au fost săvârșite prin atribuire de contracte pe criterii clientelare pentru organizarea târgului "Indagra" și a unui forum pe teme de agricultură, ambele desfășurate la  Romexpo.  Bugetul inițial alocat evenimentului a fost suplimentat prin ordin de ministru. Tot prin ordin de ministru  a fost stabilit ca Romexpo să se ocupe de organizarea evenimentelor, iar Romexpo urma să desemneze firmele cu care urma să colaboreze. Cel puțin deocamdată numele ministrului Daniel Constantin nu a fost vehiculat

Cum se fură banii

Potrivit ordonanței de începere a urmăririi penale, "în perioada 29.10.2014 – 02.11.2014,  în cadrul Centrului Expoziţional Romexpo a fost organizat târgul Indagra, ediţia a 19-a. În perioada 29.10.2014 – 31.10.2014, în cadrul aceluiaşi  Centru Expoziţional  s-a desfăşurat Forumul „16 +1", cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii”.

Pentru desfăşurarea celor două evenimente, între S.C. Romexpo S.A (în calitate de prestator) şi M.A.D.R (în calitate de beneficiar) a fost încheiat contractul de prestări servicii înregistrat în cadrul ministerului la data de 27.10.2014,  iar la Romexpo la  data de 31.10.2014".

Obiectul contractului consta în prestarea de activităţi de organizare a evenimentului care se desfăşoară în Centrul Expoziţional deţinut de Romexpo, de către prestator în favoarea beneficiarului.

Valoarea iniţială a contractului  a fost de 334.000 euro fără TVA, echivalentul a 1.829.180 lei cu TVA inclusă,  respectiv 414.160 euro.

Ulterior, valoarea contractului s-a suplimentat prin ordin de ministru. Până acum, însă, numele ministrului Agriculturii Daniel Constantin nu a fost vehiculat în scandal.  

Procurorii DNA susțin că Nagy și Găman ar fi încercat "să capaciteze reprezentanţi ai Romexpo pentru ca în organizarea evenimentului să fie implicate firme agreate de ei .(…)"

Serviciile necesare Forumului  urmau a fi asigurate de Romexpo, iar Romexpo urma să selecteze firme pentru prestarea acestor servicii ( selectare la recomandarea lui Nagy și Găman).

Apoi, firmele agreate  de Nagy și Gaman urmau să primească în plus "40.000 euro,  viraţi de Ministerul Agriculturii către Romexpo. Reprezentanții Romexpo urmau să găsească modalitatea de a încheia contracte fictive, în valoare de 40.000 de euro, cu firme desemnate de  Nagy și Găman. Apoi, firmele agreate urmau să dea suma de 40.000 de euro lui Nagy și Găman" spun surse judiciare.

În data de 27.10.2014, M.A.D.R a emis ordinul nr. 1613 privind organizarea conferinței  cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii”, în perioada 29-31 octombrie 2014, la București. Potrivit articolului 1 din ordin ministerial se aproba organizarea evenimentului de către Romexpo. Articolul 2  din ordin stabilea suportarea din bugetului ministerului a cheltuielilor în cuantum de 434.868 euro.

Înalții funcționari publici îi învață pe reprezentații firmelor private cum să facă nelegalități

Suma de 40.000 euro trebuia să fie fragmentată  în mai multe părţi  sub forma mai multor contracte cu mai multe firme, cel puţin trei, pentru ca fiecare plată să nu depăşească 15.000 euro ( să nu fie obligați să facă licitație).

Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas şi-au luat obligaţia de a identifica mai multe societăţi comerciale – susțin procurorii -, urmând a intermedia relaţia dintre reprezentanţii acestor societăţi şi reprezentanţii ROMEXPO pentru încheierea contractelor fictive.

Astfel, au fost găsite două firme : una să încheie un contract având ca obiect „producţia de spoturi publicitare, iar valoarea va fi de 11.000 euro plus TVA”,  iar cealaltă un contract  de achiziționare de „produse de protocol pentru 9.000 euro plus TVA”.  

Potrivit surselor noastre,  Nagy Peter Tamas intenţiona să obţină pentru el suma de 11.000 de europrin încheierea unui contract simulat de prestări servicii, şi să identifice în acest scop un reprezentant al unei asociaţii de crescători de bovine, cu care să se încheie acel contract fictiv. Pentru restul șpăgii ar fi implicate alte firme.

Practic, Nagy și Găman ar fi forțat Romexpo să găsească o formulă să le dea șpaga de 40.000 euro din valoarea contractului încheiat cu MADR (prin  încheierea de  contracte fictive cu firme agreate de cei doi şi reprezentate de persoane de încredere , care să fie dispuse să încheiere astfel de contracte fictive).

Rezultă că înalții funcţionarii, plătiţi din bani publici, căutau particulari şi îi învăţau cum să accepte nelegalităţi propuse de ei pentru ca să  obțină şpagă!

Facturile, contractele şi actele erau toate false, folosite doar pentru a masca mita deoarece în realitate firmele nu prestau activităţi şi nu reţineau banii , ci îi remiteau  funcţionarilor ministerului, iar Romexpo nu beneficia de servicii de la acele firme pentru forum, dar trebuia să  asigure  evenimentu, l conform contractului cu Ministerul. Nu pentru întreaga din sumă din contract, ci minus aproximativ 10% cât era şpaga.

 În cursul zilei de 08 ianuarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, procurorii anticorupție fac  percheziții domiciliare în nouă locații situate în  București și județele: Mureș, Brașov și Prahova, se arată într-un comunicat DNA. 

Potrivit unor surse ale României Libere, în București se face percheziție la Ministerul Agriculturii, iar celelalte opt percheziții sunt la domiciliile lui Nagy și Găman și la sediile a trei firme implicate. Ancheta ar fi fost declanșată în urma unui denunț al unei firme care s-a considerat prejudiciată de minister, organizatorul târgului "Indagra".

Știre in curs de actualizare

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă