4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialDin toamna - nici o paine fara timbru

Din toamna – nici o paine fara timbru

Din aceasta toamna, toate produsele de panificatie vor fi personalizate prin aplicarea de timbre securizate, in caz contrar amenzile urmand sa varieze intre 70 si 100 de milioane de lei vechi. Normele metodologice privind personalizarea acestor produse au fost deja elaborate de Ministerul Agriculturii si urmeaza sa intre in vigoare in termen de patru luni de la data publicarii lor in Monitorul Oficial.

Covrigii scapa de timbrare

Timbrarea produselor de panificatie va fi obligatorie numai in cazul acelora care au o greutate mai mare de 100 de grame, drept pentru care covrigii si cornurile nu vor intra sub incidenta actului normativ.
In cazul produselor de panificatie proaspete, care se livreaza nepreambalate, timbrul va fi lipit direct pe produs, se precizeaza in proiectul de act normativ. Ele vor fi aplicate in zone vizibile, in asa fel incat sa nu poata fi deteriorate ulterior. In cazul produselor preambalate, timbrul va fi lipit pe ambalaj.
Timbrele vor contine, obligatoriu, informatii referitoare la producator si denumirea produsului si vor fi confectionate cu elemente de securizare, inseriate si numerotate. Pentru a evita tiparirea timbrelor pe banda rulanta in tipografii neautorizate, operatiunea va fi preluata de Compania Nationala Imprimeria Nationala (CNIN). Aceasta fie va tipari ea insasi timbrele, fie va colabora in acest sens cu alte unitati tipografice.
Fabricile de paine si produse de panificatie vor adresa catre CNIN comenzi ferme de timbre, in conformitate cu necesarul anual estimat de fiecare unitate. Timbrele vor fi livrate contra cost, pretul lor, termenele de livrare si modalitatile de plata urmand a fi stabilite prin contractul dintre furnizor si brutar.

Monitorizare stricta

Pentru a veni in intampinarea fabricilor de paine din toata tara, normele prevad faptul ca vor fi organizate centre zonale pentru preluarea comenzilor de timbre si livrarea acestora catre beneficiari.
Rebuturile de marfa inregistrate la fabricarea sau la livrarea produselor se vor evidentia separat, atat ca numar de produse, cat si ca numar de timbre utilizate. Proiectul de act normativ prevede si o monitorizare stricta pe parcursul anului a miscarii stocului de timbre.
Brutariile vor intocmi si transmite lunar declaratii de evidenta a miscarii stocului de timbre. Aceste declaratii se vor trimite in primele 10 zile ale lunii urmatoare celei la care se face referire la Directiile judetene pentru agricultura si dezvoltare rurala.
In privinta timbrarii painii ca modalitate de combatere a evaziunii fiscale au existat voci pro si contra. Cert este insa ca sectorul de panificatie este unul in care evaziunea atinge niveluri-record.

Potrivit estimarilor facute de organizatia patronala Rompan, anual, in domeniul panificatiei, nivelul evaziunii fiscale ajunge la circa 5.000 de miliarde de lei vechi, adica aproape 140 milioane de euro. Peste 40% din painea de pe piata se fabrica si se comercializeaza la negru.

Cele mai citite

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor Președinția ungară...

Autorul masacrului din mai 2023 din Serbia, condamnat la 20 de ani de închisoare

Un tribunal din Serbia l-a condamnat joi, 12 decembrie 2024, pe Uros Blazic la 20 de ani de închisoare pentru masacrul din mai 2023,...

Șeful spionajului turc a ajuns la Damasc

Şeful serviciilor de informaţii turce, Ibrahim Kalin, s-a deplasat joi în capitala siriană Damasc, la câteva zile după prăbuşirea regimului lui Bashar al-Assad, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă