0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce au minţit exit-poll-urile la alegerile de duminică

De ce au minţit exit-poll-urile la alegerile de duminică

La ora 19, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) anunţa că Emil Boc a pierdut lupta pentru Primăria Clujului. În dreptul fostului premier exit-poll-ul a trecut procentul 36,9 % şi în dreptul contracandidatului său, Marius Nicoară, a trecut 43,9 la sută. Rezultate oficiale ale Biroului Electoral Central (BEC) arată cu totul altfel: Boc, 40,61 % şi Marius Nicoară, 39,53 %.
Sociologii Vasile Dâncu şi Alin Teodorescu au explicat pentru RL care sunt cele mai întâlnite cauze pentru diferenţele mari între cifrele date de sondajele de la urne şi rezultatele oficiale.

Mobilizare atipică şi filtrare greşită

La ora 21, în seara alegerilor, imediat după închiderea urnelor, datele IRES se schimbaseră. Arătau o diferenţă mult mai mică între Marius Nicoară şi Emil Boc.
„Datele brute, de pe teren, arătau o diferenţă foarte mică: 42,2 (Nicoară) la 41,4 (BOC). Deci o diferenţă de 0,8 procente. Datele brute de pe teren le-am trecut prin nişte sisteme de ponderare, în care am încercat să filtrăm candidatul câştigator. Mai exact, pornind de la experienţa politică anterioară, votul în 2008 pentru partide, votul pentru fiecare din candidaţi, mai multe criterii. Criteriul votului din 2008 n-a funcţionat şi aici ne-a dat o diferenţă de patru puncte, în loc să rămânem la diferenţa noastră de pe teren, de 0,8 procente“, a explicat şeful IRES, Vasile Dâncu, fost strateg la PSD.
O altă cauză a derapajului exit-poll-ului a fost o mobilizare atipică unor alegeri locale, mai potrivite celor parlamentare.
„La Cluj toate institutele l-au dat pe Nicoară câştigător. A fost o mobilizare mult mai politizată, greu previzibilă. Mobilizarea a fost atipică pe parcursul întregii zile. Noi am făcut exit-poll în cinci locaţii. În afară de Cluj, am estimat corect“, a adăugat Dâncu.

„Nu ştim cât de mult mint oamenii“

Nu lipsit de importanţă a fost şi aşa-numitul efect de confirmare. Mai exact, oamenii mint pentru a nu ieşi din curentul favorabil unui anumit candidat, spune Dâncu. Acesta a fost cazul celor care au votat cu Emil Boc, dar la ieşire de la urne le-au spus operatorilor că au votat cu Marius Nicoară.
Acelaşi efect s-ar fi produs şi în cazul lui Sorin Oprescu, bifat, de toate sondajele – IRES, CCSB şi CURS – cu procente între 64,6 şi 65,8, dar cu un rezultat oficial (parţial, până la închiderea ediţiei – de aproximativ 55%).
„Nu putem să ştim cu exactitate cât de mult mint oamenii. Pur şi simpul contabilizăm şi procesăm declaraţiile lor“, spune Dâncu. În plus, atunci când există este un candidat puternic şi ceilalţi sunt foarte slabi şi foarte puţini, în general oamenii îl supraestimează în declaraţii pe primul, explică sociologul.
În privinţa plasării USL-ului de către toate exit-poll-urile undeva peste 60 % la capitolul vot politic la nivel naţional, directorul IRES a dat vina pe modurile diferite de calcul.
„Am avut o întrebare care în mod simbolic cuprindea atât PNL-ul, cât şi PSD-ul, împreună. Dar ei au candidat în unele locuri împreună, în altele, separat. De aici se modifică un pic rezultatele“, spune Dâncu

„Românii nu mint la sondaje“

Sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS, taie de pe lista de posibile cauze ale derapajelor sondajelor faptul că românii ar minţi la ieşire de la urne şi plasează vina exclusiv în curtea institutelor.
„Spun acelaşi lucru de 12 ani: erori de eşantionare, erori de intervievare şi bugete prea mici. Românii nu mint la sondaje. Spun exact adevărul. Între 2 şi 12 la sută nu declară, dar nu mint. Arta sociologului care face analiza datelor în ziua aceea, care e o zi foarte grea, cu infarcturi, să înţeleagă ce au votat cei care nu declară nimic la exit“, spune Alin Teodorescu. Potrivit sociologului, de vină sunt erorile de eşantionare – care înseamnă necunoaşterea regulilor de bază de eşantionare, erori de intervievare – lipsa pregătirii operatorilor, şi bugete prea mici, care nu le permit cercetătorilor să facă tot ce trebuie să facă.

CIFRE
Rezultate oficiale parţiale

Primăria Generală Bucureşti (centralizarea din 70% din secţiile de votare)
Sorin Oprescu – 54,85%
Silviu Prigoană – 17,15%
Horia Mocanu – 9,34%

Primăria Cluj –rezultate finale
Emil Boc – 40,61%
Marius Nicoară – 39,53%

Primării (centralizarea din 97,20 % din secţiile de votare)
USL – 41,44%
PDL -15,63%
PSD – 11,91%

Consilii judeţene (centralizarea din 94,39 % din secţiile de votare)
USL – 49,81%
PDL – 15,22%,
PPDD – 8,95%

Preşedinţi consilii judeţene (centralizarea a 94% din secţiile de votare)
USL – 49,85%
PDL- 14,77%
PPDD – 9,16%

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă