-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum se muşamalizează o crimă: dai vina pe vreme

Cum se muşamalizează o crimă: dai vina pe vreme

Moartea a doi ofiţeri de marină în rezervă, în Delta Dunării, a fost pusă de poliţişti şi de un medic legist din Tulcea pe seama înecului, provocat de vremea nefavorabilă. O expertiză ulterioară a arătat însă că ofiţerii nu au murit înecaţi, ci înjunghiaţi. Autorii presupusului omor nu au fost nici până astăzi reţinuţi. Foştii ofiţeri de marină militară Mircea Larie şi Ionel Grigorov au murit în noaptea de 18 spre 19 iulie 2007, pe Canalul Dunavăţ din Delta Dunării, în condiţii neelucidate nici azi de către anchetatori. Rudele victimelor susţin că tinerii au fost omorâţi de un grup de braconieri cu care s-au întâlnit în miez de noapte, în vreme ce poliţiştii şi un medic legist din Tulcea spun că ofiţerii în rezervă au murit înecaţi. „De trei ani poliţiştii şi procurorii zădărnicesc ancheta penală pentru aflarea adevărului în cazul fiului meu şi al celeilalte victime, încercând să demonstreze că nu a fost vorba de crimă, ci de un accident naval produs din culpa victimelor.

Deşi deţinem probe că cei doi tineri au fost omorâţi de un grup de braco-nieri, printre care i-am identificat pe Mihai Andrei şi pe Valentin Lucian Grigore, nu putem administra aceste probe. Poliţia Murighiol, care era competentă să efectueze cercetarea la faţa locului a morţii victimelor şi să conserve probele, a refuzat să facă cercetări imediat după producerea evenimentelor, s-a implicat abia a doua zi după producerea crimei, permiţând infractorilor să şteargă urmele. Poliţiştii nu s-au implicat nici în căutarea celor decedaţi. Ei au fost scoşi din canal de un scafandru adus de noi la faţa locului”, susţine Gheorghe Larie, tatăl lui Mircea Larie.  O anchetă ulterioară a IGPR pe numele poliţiştilor din Tulcea  a arătat că, într-adevăr, oamenii legii nu au efectuat cercetarea la faţa locului în acest caz, conform procedurilor legale, dar  poliţiştii au scăpat fără sancţiuni. La rândul său, Parchetul Curţii de Apel Constanţa i-a găsit nevinovaţi pe poliţişti de instrumentarea defectuoasă a dosarului, iar procurorul Traian Poienaru, care a dat NUP în acest caz, s-a pensionat la scurt timp. De asemenea, după ancheta internă a IGPR, s-a pensionat pe motive medicale şi fostul şef al IPJ Tulcea, comisarul-şef Paul Machedon. Acesta a fost acuzat de familiile victimelor că a blocat ancheta poliţiştilor la faţa locului, pe motiv că a fost vorba de un accident naval.

 

„Nu consider că există incompatibilitate”

Surprizele în acest dosar controversat nu se opresc aici. Medicul legist din Tulcea Vasile Dasanu a susţinut varianta poliţiştilor, cum că ofiţerii în rezervă au murit prin înec.

O expertiză ulterioară efectuată la Institutul de Medicină Le-gală (IML) din Bucureşti, după dezhumarea cadavrelor, anulează însă această ipoteză. Potrivit IML, „moartea s-a produs datorită lovirii victimelor cu cuţitul şi cu alte corpuri dure, nu prin înec”. În plus, un document trimis de meteorologii tulceni anchetatorilor desfiinţează o dată în plus varianta accidentului naval.

Documentul arată că în momentul producerii evenimentelor în zona Murighiol era cer senin, iar vizibilitatea era foarte bună. „Am identificat şi martori oculari care se aflau în zona producerii crimei, în corturi, la pescuit, care pot depune mărturie că fiul meu şi prietenul lui au fost omorâţi. Deşi am propus anchetatorilor citarea acestor martori, cererile noastre au fost respinse, dar nu ni s-a comunicat respingerea”, mai acuză Gheorghe Larie, tatăl lui Mircea Larie. Dosarul se plimbă de trei ani între parchete. Parchetul Tribunalului Tulcea a dispus, în 2008, neînceperea urmăririi penale pe numele celor doi acuzaţi, pe baza expertizei medico-legale de la Tulcea, care arăta că bărbaţii au murit prin înec. Parchetul Judecătoriei Tulcea a acceptat dezhumarea cadavrelor şi efectuarea expertizei INML, care infirmă înecul, dar este acuzat de familiile victimelor că a refuzat probele cu martori.

„Ordonanţele şi rezoluţiile procurorilor de respingere a probelor şi de declinare de la un parchet la altul nu ne-au fost comunicate şi, astfel, nu le-am putut ataca în instanţă. Această atitudine constituie abuz de drept şi o discriminare privind accesul neîngrădit la justiţie şi la un proces echitabil şi chiar favorizarea presupuşilor criminali”, mai spune Gheorghe Larie. De câteva săptămâni, dosarul se află la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în instrumentarea procurorului Luminiţa Poienaru, nimeni alta decât soţia fostului procuror Poienaru, care i-a scos basma curată pe poliţiştii tulceni. „Nu consider că ar exista vreo incompatibilitate în ceea ce mă priveşte, având în vedere implicarea soţului în acest caz”, ne-a declarat magistratul Luminiţa Poienaru. Familiile victimelor au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv de încălcare a normelor procedurale penale de către procurorii din Tulcea şi Constanţa. Până acum însă ru-dele victimelor   nu au primit nici un răspuns de la CSM.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă