5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum a reuşit un cutremur de doar 5,1 grade să aducă haosul...

Cum a reuşit un cutremur de doar 5,1 grade să aducă haosul în Spania

La prima vedere, poate părea inexplicabil cum un cutremur de doar 5,1 grade pe scara Richter a provocat atâtea ruine, opt morţi şi peste 160 de răniţi în oraşul spaniol Lorca, din regiunea sud-estică Murcia.

Mai mult, cutremurul este catalogat în Spania drept al doilea cel mai puternic din istorie. Asta în timp ce numai ieri, în Japonia, au existat 5 cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, fără urmări la suprafaţă.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a explicat, pentru romanialibera.ro, că seismul din regiunea Murcia „a fost la suprafaţă şi într-o zonă cu clădiri foarte vechi”. Astfel, intensitatea acestui cutremur a fost de VIII sau IX, pe o scară de la I la XII folosită de sistemul Mercalli, care măsoară intensitatea cu care se zguduie pământul şi efectul asupra structurilor de suprafaţă. Corespondentul acestei intensităţi pe scara Richter este a unui cutremur de 6-7 grade.

În ciuda speculaţiilor că aşa-zisa profeţie din Italia, despre un cutremur care va distruge Roma pe 11 mai, s-a adeverit tocmai în Spania, la Lorca, Mărmureanu spune că nu poate fi făcută nici o legătură: „Sunt două sisteme tectonice total diferite în Italia şi Spania”.

Mărmureanu a adaugat că intensitatea unui cutremur este cu atât mai mare cu cât epicentrul este mai la suprafaţă: „Imaginaţi-vă un con cu vârful în jos sub pământ, iar baza la suprafaţa pământului. În Spania, acest vârf a fost undeva la 5 km sub pământ. Cu cât vârful este mai jos, cu atât baza conului este mai mare, deci energia care se propagă este mai mică, pentru că se propagă pe o suprafaţă mai mare”.

Spre exemplu, cutremurul din România, de la 4 martie 1977, a avut o magnitudine de 7,2 grade Richter, însă intensitatea pe scara Mercalli s-a resimţit extrem de diferit pe teritoriul ţării. „La Focşani a fost pe la VI-VII, la Bucureşti de IX, iar la Cluj lumea a dormit liniştită la II”, a explicat Mărmureanu. În acelaşi timp, în 1960 un cutremur de 6,3 grade Richter la Agadir, în Maroc, a ras de pe faţa pământul oraşul şi a omorât 15.000 de oameni, pentru că intensitatea sa a fost mult mai mare decât cel din România sau din Spania.

Specialistul a mai spus că „zona Vrancea e simpatică, iar România este norocoasă din acest punct de vedere”, pentru că seismele din această zonă sunt de obicei la adâncime mare, deci intensitatea lor nu se resimte la suprafaţă atât de dur precum se întâmplă în Spania. „La noi e nevoie de un cutremur mai mare de 7,1 grade pe scara Richter” ca să se simtă ca în Spania, a spus Mărmureanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă