Preţul legumelor româneşti de primăvară ar putea creşte considerabil, dacă cea mai mare seră din România, aflată lângă Bucureşti, îşi va închide porţile. Conducerea firmei Leoser SA, proprietara serelor, a anunţat în week-end că, din cauza faptului că Primăria Capitalei a decis mărirea cu 40% a tarifului gigacaloriei, este nevoită să-i concedieze pe toţi cei 2000 de angajaţi. De altfel, aceştia au intrat de ieri în grevă, în semn de protest faţă de decizia municipalităţii.
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro, dar şi ai firmei Leoser susţin că oprirea activităţii serelor de lângă Bucureştiva afecta toată ţara. “Noi livrăm pe piaţa românească 30.000 de tone de legume, anual. În toamna lui 2013, de exemplu, pentru că noi nu am avut castraveţi cornichon, cei din import s-au vândut şi cu 7 lei pe kilogram. Ai noştri plecau din sere cu un preţ de numai 1 leu pe kilogram”, a explicat, pentru România liberă, Victor Niţu, membru în Consiliul de Administraţie al firmei.
De altfel, serele, întinse pe o suprafaţă de 90 de hectare, sunt cele mai mari de acest fel din România. “Noi tocmai ne pregăteam să plantăm răsadurile şi estiam să ieşim pe piaţă în martie. Preţul gigacaloriei reprezenta 50% din costul producerii unui kilogram de legume. După scumpirea intrată în vigoare la 1 ianuarie, va ajunge la 70%, ceea nu ne mai face competitivi în cursa cu legumele de import”, a menţionat Victor Niţu.
Acesta susţine că nu a obţinut nici un fel de înţelegere din partea Primăriei Capitalei şi aşteaptă acum ajutor din partea Guvernului. “Am epuizat toate demersurile. Problema este că hotărârea de a scumpi gigacaloria a venit în plină iarnă, când noi nu mai avem timp să căutăm alternative. Ne gândim acum să ne conectăm direct la CET, să ocolim intermediarul RADET, dar această conectare cere timp. Iar pentru încălzirea pe cont propiu, la 90 de hectare cât au serele noastre, vă daţi seama că e nevoie de o investiţie consistentă”, a menţionat reprezentatul firmei Leoser.
Federaţia Pro Agro a cerut încă din decembrie anul trecut Primăriei Capitalei să caute o soluţie în acest sens. “Considerăm că decizia de majorare a fost luată de către Consiliul General fără a avea puse la dispoziţie toate informaţiile şi de aceea suntem pregătiţi să deschidem un dialog imediat cu primarul general al capitalei, domnul Sorin Oprescu. Vrem să explicăm în mod clar care sunt implicaţiile unei astfel de hotărâri care nu ţine cont, în mod responsabil, de toţi jucătorii din piaţa specifică. Considerăm incorect ca producătorii de legume de sere încălzite să plătească prin preţuri crescute pierderile economice ale RADET”, afirma atunci Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro, potrivit Revista Fermierului.
Solicitările ca municipalitatea bucureşteană să acorde un preţ preferenţial pentru gigacaloria cumpărată de serele de legume nu au avut efect. “La finele anului trecut, Federaţia PRO AGRO a solicitat ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de acelaşi sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preţ diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri. Dialogul avut cu Primăria Capitalei şi cu domnul primar Sorin Oprescu a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie”, a precizat Alex Jurconi, potrivit Agrointel.
Cei afectaţi de decizia Primăriei Capitalei susţin că instituţia ar fi trebuit să se consulte cu oamenii de afaceri din domeniu înainte de a lua o decizie cu impact economic atât de important. Deocamdată, municipalitatea nu a reacţionat în nici un fel faţă de aceste poziţii publice.