Cum a ajuns Cristiano Ronaldo să semneze petiții românești. Semnăturile false din spatele campaniilor de pe De-clic.ro

de Andrei Mărgăritescu , 10 iulie 2017 - stire actualizata la ora 21:37, 10 iulie 2017

Cristiano Ronaldo, vedeta fotbalului internațional, este cunoscut pentru campaniile umanitare în care se implică. Mai nou, fotbalistul Real Madrid ar fi semnat mai multe petiții depuse online de către De-clic, unul dintre cele mai active ONG-uri din România pe diverse teme – campania împotriva tăierii ilegale a pădurilor, pentru accesul la medicamente sau chiar pentru neimpunerea unui prag în cazul abuzului în serviciu. Ar fi o lovitură de imagine uriașă pentru un ONG românesc precum De-clic, dacă ar fi și adevărat.

În realitate, însă, este vorba doar despre cea mai recentă dovadă livrată de mecanismul obținerii de semnături pentru diverse petiții online, aruncate cu ușurință de anumite ONG-uri în spațiul virtual.

Pe baza informațiilor obținute sub rezerva anonimatului, chiar din interiorul De-clic, cu puține cunoștințe de programare pot fi generate oricâte semnături, folosind oricâte adrese de e-mail fictive, inexistente. Sau cu nume sonore, precum cel al lui Cristiano Ronaldo. "Poți 'umfla' numărul de semnături pentru o petiție cu zecile de mii în câteva ore”, ne povestea sursa, la începutul anului, când Realitatea.net devoala, în premieră, acest mecanism.

Petițiile active ale De-clic sunt legate de stabilirea unui prag de 1 leu pentru abuzul în serviciu, de retragerea certificărilor unei companii din industria lemnului, de accesul la medicamente sau de abuzurile din școli. Iar trei dintre ele l-au sensibilizat inclusiv pe Ronaldo, după cum se poate vedea în capturile foto. (Imagini, în galeria foto!)

După dezvăluirile făcute de Realitatea.net, reprezentanții De-clic au negat că ar fi falsifica semnăturile și au luat și niște măsuri concrete, pentru a crește opacitatea mecanismului de votare. Dacă, inițial, după semnarea petiției, semnatarului i se afișa lista cu toate numele celor care au semnat și au fost de acord să le fie făcut public numele, acum apar doar ultimele cinci semnături, restul se șterg automat. Practic, nu mai ai acces la istoricul petiției și nici la toată lista de comentarii.

"După cum știți, nu există un arbitru imparțial între semnatar și platformă, care să verifice informațiile și care să asigure confidențialitatea lor. Nimeni nu știe unde se duc aceste date personale ale semnatarilor și ce face De-clic cu ele", potrivit sursei Realitatea.net. Cea mai bună dovadă: petițiile De-clic ajung să fie semnate de vedete internaționale, precum Ronaldo.

 

Comentarii

 • Sophia Loren

  29 august 2017 2:24

  Autorule, sper că ți-ai luat ceva pîine din banii pt articolul ăsta de toată jena, că salam sigur ți-ai luat de la toți semnatarii campaniilor de-clic. Ai și de la mine niște muștar peste salamul ăla!

  raspunde comentariului
 • Ion

  28 iulie 2017 15:12

  Si eu sunt semnatar de-clic, si eu ma implic in campaniile lor! Voi, sunteti doar niste jigodii la comanda unor mafioti penali!

  raspunde comentariului
 • Nu Conteaza

  25 iulie 2017 4:44

  Nici macar nu acceptati semne precum parantezele,nu-mi dati voie sa-mi apara comentariul asa cum l-am scris!

  raspunde comentariului
 • Nu Conteaza

  25 iulie 2017 4:38

  Ce rau a facut de-clic,chiar admitand faptul ca ar fi si semnaturi false,pe cine deranjeaza?! Au promovat petitii imorale,ilegale,incorecteintreb la modul general,nu pt anumite persoane?! De-clic e problema voastra,a tarii?!

  raspunde comentariului
 • Victor Popescu

  24 iulie 2017 14:43

  Sunteti niste mizerabili ! Oricum, eu o sa semnez in continuare petitiile de-clic... mi-ati dat un avant si mai mare vazand ca deranjam. O sa va deranjam mai mult de acum inainte, fituica mizerabila.

  raspunde comentariului
 • Redactia RL

  11 iulie 2017 19:07

  Margaritescu, treci la sefu in birou. Acum!

  raspunde comentariului
 • Zinedine Zidane

  11 iulie 2017 19:04

  Mais pourquoi je connais pas de-clic? Je dois signer quelque chose sur leur site, n'es-ce pas?

  raspunde comentariului
 • Andrei Margaritescu

  11 iulie 2017 19:02

  Am scris acest articol pentru ca nu se mai putea asa. De-clic deranjeaza prea mult

  raspunde comentariului
 • Ionut Apostol

  11 iulie 2017 18:59

  Ma bucur ca cineva se uita la problema petitiilor online. Este de departe cea mai importanta problema a Romaniei, defrisarile ilegale sunt de abia pe locul doi. Multumesc companiei Schweighofer pentru resursele acordate redactiei RL care nu se dezice.

  raspunde comentariului
 • Gabi Firea

  11 iulie 2017 18:55

  Are dreptate Daddy, de-clic sunt absolut ingrozitori. Nu dorm noaptea din cauza lor

  raspunde comentariului
 • Liviu Dragnea

  11 iulie 2017 18:45

  Bine le faceti ca ii denigrati. Sunt platiti de Soros sa ma distruga, sarman de mine. Mi-e groaza cand ma gandesc ca i-au scris lui Ronaldo despre OUG13. Ce-o sa creada omul ala despre mine?

  raspunde comentariului
 • Gerald Schweighofer

  11 iulie 2017 18:32

  De-clic mi-a nenorocit afacerile mele cu lemn taiat ilegal. Opriti-i!

  raspunde comentariului
 • Tim Berners-Lee

  11 iulie 2017 12:17

  Super tare articolul, va pricepeti la cum functioneaza internetul.cu stima, Tim Berners Lee, creatorul WWW.

  raspunde comentariului
 • Cristiano Ronaldo

  11 iulie 2017 11:48

  Subsemnatul Cristiano RonaldoAm semnat petitiile declic in cauza.

  raspunde comentariului
 • george

  11 iulie 2017 6:43

  Scopul petitiilor ramane unul de coeziune, la fel cum scopul clasei politice este unul de imbogatire facila. Pe cand o analiza a acestui ultim subiect?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design