UPDATE 14.15: Klaus Iohannis a anunţat că România se va implica şi mai activ în relaţia cu Republica Moldova subliniind faptul că planul adoptat astăzi va susţine parcursul european al statului vecin.
"Am spus, atunci, în septembrie, când am inclus prima dată această temă pe ordinea de zi a CSAT, că relația dintre România și Republica Moldova este foarte importantă și trebuie să devină mai bună, pragmatică și realistă.
Obiectivul nostru stragic, așa cum este reflectat în acest plan pe care l-am adoptat astăzi este susținerea parcursului european al Republica Moldova, integrarea europeană, proces în care România trebuie să joace rolul principal. Pentru asta trebuie să ne sistematizăm efortul, astfel încât rezultatele să fie vizibile, palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova. Bineînțeles, materializarea acestui parcurs nu revine doar cetățenilor români ci și a celor din Republica Moldova, care trebuie să accelereze parcursul european și strategiile de integrare în Uniunea Europeană.
Va fi creat un grup de lucru inteinstituțional, sub patronajul Administrației Prezidențiale care va începe să lucreze cât mai curând posibil Obiectivul nostru este să ajutăm Moldova să devină un stat mai puternic şi să continue pe linia proeuropeană", a declarat Klaus Iohannis.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării se va reuni marți, la Palatul Cotroceni, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.
Ea a precizat că pe ordinea de zi a ședinței vor figura măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional în perioada octombrie 2015 — septembrie 2016, strategia de acțiune pe termen mediu și lung privind relația României cu Republica Moldova, planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2017, planul național de priorități informative pentru anul 2017, stadiul implementării Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 — 2019, programul de activitate a CSAT pentru anul 2017.
"În cadrul ședinței, ca de obicei, vor fi abordate și subiecte de interes pentru securitatea națională și va exista o formulă de informare la finalul acestei ședințe", a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţea trecută, la Iaşi, că România vrea să sprijine Republica Moldova pentru a avea instituţii puternice, precizând că nu crede că o anumită persoană, fie şi preşedintele Moldovei, poate să afecteze „fundamental” relaţia dintre cele două state.
„Avem o relaţie istorică, relaţii economice şi culturale şi cred că în continuare există premisele pentru o colaborare foarte bună între instituţii din România şi din Republica Moldova. Sunt toate şansele ca pentru Republica Moldova economia să crească şi atunci moldovenii să simtă cu adevărat ce înseamnă apropierea de Europa”, a mai afirmat Klaus Iohannis.