5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCristinel Bîgiu își reia activitatea de președinte al CJ Buzău

Cristinel Bîgiu își reia activitatea de președinte al CJ Buzău

Președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, Cristinel Bîgiu, cercetat sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată, a revenit, marți, la serviciu, informeză Mediafax.

Cristinel Bîgiu a revenit, marți, după mai mult de jumătate de an, în biroul său de la Consiliul Județean Buzău și i-a convocat în ședință pe toți directorii de servicii din cadrul instituției.

Citește și: DEZVĂLUIRI. Câți bani a folosit Cristinel Bîgiu în campania electorală din 2008

El a declarat pentru Mediafax că s-a întors la serviciu, însă nu a oferit detalii despre planurile pe care le are în continuare pentru Consiliul Județean Buzău.

Bîgiu este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată, el având însă interdicția de a comunica, direct sau indirect, cu ceilalţi inculpaţi sau cu martorii din dosar, unii dintre aceștia fiind angajați ai Consiliului Județean.

El s-a aflat în arest preventiv din decembrie 2014 până în aprilie, când această măsură a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. În această perioadă, Cristinel Bîgiu a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Buzău.

Ulterior, în luna iulie, instanța a dispus ca Bîgiu să fie pus sub control judiciar.

Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată în două dosare.

Astfel, Bîgiu, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor, alături de finul său, Florin Colgiu, acuzat de complicitate la aceste infracţiuni.

Potrivit DNA, Bîgiu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor, în timp ce finul său, Florin Mădălin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată şi pentru complicitate la tentativa de spălare a banilor.

De asemenea, în acelaşi dosar procurorii DNA au trimis-o în judecată și pe Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, pentru dare de mită.

În rechizitoriul procurorilor DNA se arăta că, în perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, Cristinel Bîgiu a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău – funcţie de demnitate publică, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (ADICA) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor.

Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale „Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020”.

Potrivit procurorilor DNA, suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de către Gabriela Bădică, sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) fiind cerute şi primite de către Colgiu, cunoscând că aceste sume proveneau din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Cristinel Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.

În 6 decembrie 2014, Bîgiu a încercat, sprijinit de Colgiu, să ascundă o parte din suma primită cu titlu de mită prin plata, în numele SC Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deţinea în fapt.

În perioada 20 noiembrie 2012 – 12 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Bîgiu a semnat 12 contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condiţiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1.034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care îl deţinea în fapt.

Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 lei, ridicată de la Marian Cristinel Bîgiu.

Dosarul, în care Bîgiu este cercetat sub control judiciar, a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi.

În 16 iulie, Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată de DNA pentru spălarea banilor, alături de fostul ministru al Internelor Cristian David acuzat de luare de mită.

Procurorii DNA Bucureşti l-au trimis în judecată pe Cristian Davin, fost ministru al Internelor și Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru luare de mită, iar pe Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău, la data comiterii faptei, pentru spălarea banilor.

Valeriu Roger Niţescu, şeful de cabinet al lui David, la data faptelor, a fost acuzat de trafic de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la luare de mită

În acelaşi dosar, anchetatorii l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Gheorghe Doloiu pentru spălarea banilor.

Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Cele mai citite

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României și avertizează asupra deficitului bugetar ridicat

Comisia Europeană a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru România în 2024, prognozând un avans de doar 1,4%, față de estimarea anterioară de...

Soacra lui Silviu Prigoană a făcut accident vascular cerebral

O nouă tragedie a lovit familia Prigoană, în urma morții afaceristului Silviu Prigoană, care a decedat din cauza unui infarct în timp ce se...

Google te scapă de spam în adresa de Gmail – nou update

Google se pregătește să lanseze o funcționalitate importantă pentru protecția confidențialității în Gmail, numită Shielded Email, care va permite utilizatorilor să-și mascheze adresa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă