Românii din statul american Arizona au adresat o scrisoare deschisă ambasadorului României în SUA prin care cer demisia consulului general la Los Angeles, Cătălin Ghenea, pe care îl acuză de abuzuri în serviciu, iar MAE spune că aceste informaţii „sunt analizate cu rigurozitate”.
„Ministerul Afacerilor Externe a luat act de informaţiile apărute prin intermediul mass-media în legătură cu organizarea consulatului itinerant din circumscripţia consulară a Consulatului General de la Los Angeles. Aceste informaţii sunt analizate cu rigurozitate, cu atât mai mult cu cât MAE acordă o atenţie deosebită îmbunătăţirii calităţii serviciilor consulare oferite cetăţenilor români aflaţi în străinătate”, a declarat, la solicitarea NewsIn, Direcţia de Comunicare a MAE.
MAE promite că rezultatul analizei care se desfăşoară la nivelul ministerului va fi comunicat public.
Potrivit publicaţiei online Mondo News, revista Phoenix Mission Magazine a publicat luni o scrisoare deschisă a românilor din Arizona, adresată ambasadorului român în SUA, prin care cer demisia consulului general la Los Angeles, Cătălin Ghenea, acuzat de „practici dictatoriale, abuzuri în serviciu şi sfidarea cetăţenilor români în slujba cărora se află”. Acuzaţiile din scrisoarea deschisă au declanşat o amplă anchetă jurnalistică, în urmă căreia au fost scoase la iveală nereguli şi ilegalităţi ale echipei consulare de la Los Angeles, scrie Mondo News.
Echipa consulară se deplasează periodic în oraşul Phoenix din Arizona pentru a rezolva problemele consulare ale românilor din zonă. În cursul acestor deplasări, consulul şi echipa care-l însoţeşte îşi desfăşoară activitatea într-un birou pus la dispoziţie gratuit de către biserica baptistă „Happy Valley” din Phoenix. Potrivit declaraţiilor pastorului şi membrilor consiliului parohial, biserica Happy Valley nu a solicitat şi nu a primit niciodată bani de la reprezentanţii cosulatului din Los Angeles. Cu toate acestea, cetăţenii români care au apelat la serviciile consulare în această formă şi în această locaţie declară că au plătit reprezentanţilor consulatului „o taxa de intrare” în valoare de 20 de dolari, pentru care nu au primit chitanţe şi nu li s-a oferit niciun fel de serviciu, scrie Mondo News. Potrivit sursei citate, consulul Cătălin Ghenea a motivat acestă taxa în faţă cetăţenilor prin obligaţiile pecuniare pe care le are consulatul faţă de biserica gazdă. Echipa consulară susţine că din aceşti bani plăteşte o contribuţie bisericii, în contrapartidă pentru închirierea biroului pus la dispoziţie de biserica Happy Valley.
Mondo News mai scrie că există mai multe persoane care sunt dispuse să dea declaraţii în scris şi au martori că la ultima vizită consulară din Arizona au plătit câte 20 de dolari cash, o taxă care nu reprezenta un serviciu anume, ci era percepută „ca să acopere cheltuielile echipei consulare mobile”. Acelaşi sistem a fost folosit şi în statele Oregon şi Washington, susţine Mondo News, care a calculat că sumele încasate sunt de ordinul „zecilor de mii de dolari lunar”.
În răspunsul la solicitarea NewsIn cu privire la aceste acuzaţii, MAE aminteşte că „practica consulatului itinerant a fost extinsă începând cu anul 2009, acest lucru încadrându-se în reforma consulară demarată anul trecut”.
De asemenea, subliniază MAE, instituţia consulatului itinerant a permis îmbunătăţirea serviciilor consulare oferite unor comunităţi româneşti importante din localităţi în care nu funcţionează misiuni diplomatice ale României. Membrii acestor comunităţi nu mai sunt nevoiţi să cheltuiască sume importante şi economisesc timp în demersurile lor. „Vom continua să promovăm acest instrument modern, în paralel cu continuarea eforturilor de extindere a reţelei consulatelor de carieră, a îmbunătăţirii serviciilor consulare şi a îmbunătăţirii pregătirii personalului consular”, precizează MAE.