Pentru prima dată în istoria NATO, un comandament militar al Alianţei se va instala în România.
Comandamentul aliat de la Napoli va fi mutat la Cincu (judeţul Braşov) pentru a coordona exerciţiul Trident Joust 15, care începe astăzi pe teritoriile României şi Bulgariei.
Trident Joust 15 face parte din seria de exerciţii Allied Shield, care va scoate la instrucţie 14.000 de militari, fiind astfel cea mai amplă operaţiune de antrenament organizată de NATO de la începutul anului 2015.
Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli este responsabil, în anul 2015, de Forţa de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF). Pe parcursul exerciţiului Trident Joust (17 – 28 iunie), comanda şi controlul asupra NRF vor fi şi ele transferate în mod temporar, în locaţia de la Cincu.
Trident Joust, “exerciţiu vital” pentru NATO
Mutarea la Cincu a Comandamentului de la Napoli şi a comenzii NRF, simulând o situaţie dintr-un teatru de război, reprezintă un “exerciţiu vital” pentru testarea capacităţilor NATO, a precizat comandantul adjunct al Comandamentului Aliat de la Napoli, generalul locotenent Michael Day (Canada).
El va conduce, de la Cincu, exerciţiul Trident Joust 15.
Pentru a decide ultimele detalii ale exerciţiului, generalul Day a avut, marţi, la Bucureşti, o întâlnire cu principalii responsabili din Ministerul român al Apărării.
Boeing C-17 Globemaster pe aeroportul din Sibiu
Principalii ofiţeri ai Comandamentului Aliat de la Napoli, care vor lucra timp de două săptămâni la Cincu, vor sosi sâmbătă în România, la bordul unui avion Boeing C-17 Globemaster. Avionul va ateriza pe Aeroportul internaţional din Sibiu.
Boeing C-17 Globemaster este cea mai mare aeronavă militară care a ajuns vreodată la Sibiu.
În aceeaşi perioadă, 17 – 28 iunie, Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG) al NATO, cu sediul la Napoli, îşi mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exerciţiului Trident Joust 15.
Grupul de Sprijin Logistic, aflat la prima dislocare într-o ţară din estul Alianţei, va funcţiona ca un “comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operaţii”, informează Ministerul român al Apărării.
Citeşte şi: Cea mai rapidă unitate a NATO se pregăteşte pentru război
Trident Joust 15 “este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operaţie de apărare colectivă a Alianţei”, a precizat amiralul american Mark Ferguson, comandantul Comandamentului de la Napoli.
“Această dislocare va testa capacitatea operaţională a oamenilor mei prin schimbarea comenzii şi controlului între comandamentul de la Napoli şi elementele înaintate care au fost dislocate la Cincu”, a explicat comandantul american.
În fiecare an, Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli alternează comanda operaţională a Forţei de Răspuns a NATO cu Comandamentul Aliat Întrunit de la Brunssum (Olanda).
Trident Joust 15 face parte din operaţia denumită Allied Shield, programată în Europa în luna iunie 2015. Exerciţiile NATO din această serie au caracter defensiv şi fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianţei Nord-Atlantice. Activităţile se vor concentra pe creşterea interoperabilităţii, a capacităţii operaţionale şi a celei de reacţie în rândul statelor aliate şi partenere.
Citeşte şi: Casa Albă: Planul de desfăşurare a trupelor SUA în estul Europei este abia la început
Seria Allied Shield include exerciţiul Noble Jump – prima dislocare pentru antrenament a unităţilor cu nivel de reacţie ridicat din cadrul Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). Seria Allied Shield mai include exerciţiul naval BALTOPS, din Marea Baltică, precum şi exerciţiul terestru Saber Strike, pe teritoriul statelor baltice.
“Aceste exerciţii demonstrează că NATO se transformă şi se adaptează pentru a răspunde noilor provocări de securitate cu care se confruntă Alianţa, aşa cum au fost ele identificate la Summit-ul din Ţara Galilor”, a spus amiralul Ferguson.
România şi Bulgaria oferă sprijin şi resurse suplimentare exerciţiului, în calitate de naţiuni gazdă. În paralel cu acţiunile din cadrul Trident Joust, Armata României va desfăşura şi un exerciţiu naţional cu trageri reale, denumit Viforul 15, pentru a contribui la îmbunătăţirea pregătirii tuturor participanţilor.
1000 de militari NATO se vor deplasa în România pentru Trident Joust, iar alţi 200 de militari români se vor antrena simultan cu aceştia, la exerciţiul Viforul 15.