UPDATE 17.30: Prima participare arabă la operaţiunea din Libia, aşteptată în următoarele 48 de ore
O primă ţară arabă se va alătura ofensivei internaţionale împotriva Libiei în 48 de ore, a declarat duminică ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, după ce a avut o întrevedere cu „unii lideri” din regiune, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Sper că vom vedea, sper chiar în această seară (duminică) dar cu siguranţă până mâine seară (luni), prima dintre ţările arabe participând (la operaţiuni) şi trimiţând elemente în zonă”, a declarat ministrul pentru BBC.
„Am vorbit în această (duminică) dimineaţă cu unii lideri din ţări arabe care au declarat că ar putea să se implice şi am primit un răspuns pozitiv. Vor să facă ei înşişi acest anunţ şi nu vă voi spune ce ţară ar putea fi implicată, ci doar că este un răspuns pozitiv”, a asigurat el.
Doar Qatarul a confirmat până în prezent oficial că va participa la operaţiunile militare din Libia. Un diplomat al ONU a anunţat, de asemenea, implicarea Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat încă. Potrivit agenţiei italiene Ansa, avioane ale Emiratelor Arabe Unite sunt aşteptate duminică la baza aeriană Decimomannu, din Sardinia, pentru a participa la operaţiuni.
UPDATE 17.00: Italia a pus la dispoziţia coaliţiei, în cadrul operaţiunilor acesteia în Libia, opt avioane, patru de vânătoare, de tip neprecizat, şi patru bombardiere de vânătoare de tip Tornado, care vor putea fi utilizate „în orice moment”, a declarat duminică ministrul italian al Apărării, citat de AFP, potrivit Mediafax.
„Ieri (sâmbătă) seară, la ora (locală) 23.00 (duminică, 0.00, ora României), am primit o cerere formală de (furnizare de) mijloace din partea altor ţări, iar începând de la ora (locală) 23.59 (duminică, 0.59, ora României), am pus la dispoziţie opt avioane: patru de vânătoare şi patru (de tip) Tornado, în măsură să neutralizeze radare”, a declarat ministrul Ignazio La Russa, pentru postul de televiziune Rai3.
Aceste avioane „se adaugă celorlalte mijloace deja furnizate de către toate celelalte ţări participante, iar începând de astăzi ele îşi vor îndeplini misiunea sub un comandament unic, la Neapole”, a adăugat La Russa.
UPDATE 16.30: Următoarea etapă a raidurilor coaliţiei împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi va consta în atacarea liniilor de alimentare pentru limitarea capacităţilor de luptă ale acestora, a declarat duminică şeful Statului Major interarme al SUA, amiralul Michael Mullen, relatează AFP, citat de Mediafax.
După un prim val de atacuri împotriva apărării antiaeriene şi a blindatelor din apropierea liniilor insurgenţilor, „vom încerca să întrerupem liniile de aprovizionare”, a declarat amiralul în cadrul emisiunii „State of the Union” difuzată de postul de televiziune CNN.
„Forţele sale sunt răspândite între Tripoli (în vestul ţării) şi Benghazi (principalul bastion al insurgenţilor din est), iar noi vom încerca să întrerupem susţinerea logistică începând de mâine”, a precizat amiralul.
„Acum suntem într-o situaţie în care ceea ce vom face depinde în parte de ceea ce face el”, a adăugat Mullen.
Amiralul a declarat, de asemenea, că atacurile coaliţiei nu au ca scop „să îl înlăture de la putere pe Gaddafi”, ci să „protejeze civilii” libieni, potrivit postului de televiziune Fox News.
Seif Al-Islam, unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi a exclus posibilitatea de a doborî avioane civile în Marea Mediterană, ca răspuns faţă de operaţiunea ţărilor occidentale împotriva ţării sale, într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune americane ABC, relatează AFP.
Sâmbătă, Muammar Gaddafi ameninţase că va ataca obiective civile şi militare din Mediterana. „Mediterana a devenit un adevărat câmp de luptă”, a declarat el, într-o scurtă înregistrare audio difuzată de televiziunea oficială libiană, precizând că forţele libiene vor ataca „orice obiectiv civil sau militar” aflat în Mediterana.
UPDATE duminică 10.30 – Bombardamentele desfăşurate de coaliţia internaţională împotriva obiectivelor militare ale colonelului Muammar Kadhafi au încetat duminică la Tripoli şi Benghazi, bastionul rebelilor din estul ţării, au constatat jurnalişti ai AFP.
Duminică dimineaţa, bombardamentele au încetat la Tripoli şi în împrejurimi.
În Benghazi, bastionul rebelilor din estul Libiei, bombardamentele au încetat, de asemenea, iar oraşul, al doilea ca mărime din ţară, a revenit la calm.
Locuitorii, care au fugit din oraş sâmbătă din cauza atacurilor violente ale forţelor lui Kadhafi, au început să se întoarcă.
Update 10: Barack Obama a confirmat că SUA au început „o acţiune militară limitată” în Libia, relatează BBC.
El s-a declarat „profund conştient” de riscurile pentru forţele americane.
Update 9: Ministerul britanic al Apărării a anunţat că un submarin britanic a lansat rachete Tomahawk asupra unor ţinte ale apărării antiaeriene libiene.
Update 8: Un comandant american a anunţat că în total 110 rachete Tomahawk au fost la lansate asupra obiectivelor din Libia.
Operaţiunea coaliţiei este numită Odyssey Dawn, a precizat el.
Update 7: Televiziunea libiană a anunţat că obiective civile sunt bombardate în Tripoli de avioane ale „inamicilor cruciaţi”, potrivit NewsIn.
Update 6: Comitetul Uniunii Africane, reunit pe tema Libiei, respinge „orice intervenţie militară străină, indiferent de formă”, a spus liderul ei, Mohamed Ould Abdel Aziz, informează NewsIn.
Update 5: Trei submarine americane din Mediterana se pregătesc să participe la operaţiunile din Libia, a anunţat Al Arabiya, citată de NewsIn.
Update 4: Premierul britanic a declarat că forţele britanice vor acţiona în spaţiul aerian al Libiei sâmbătă noapte, relatează NewsIn.
David Cameron a subliniat că este ceva „necesar, legal şi corect”.
Update 3: O navă militară americană a lansat o rachetă de croazieră în Libia, relatează CNN.
Se crede că racheta a vizat sisteme de apărare antiaeriană din zona Tripoli.
Update 2: Ministrul francez de externe, Alain Juppe, a declarat că sunt puţine speranţe că Muammar Gaddafi se va conforma cerinţelor ONU, relatează NewsIn.
Armata franceză va continua operaţiunile din Libia până când Gaddafi se va conforma rezoluţiei ONU, a spus el.
„Sunt însă puţine speranţe”, a subliniat Juppe.
Update 1: Avioanele franceze au distrus patru tancuri libiene în raiduri aeriene la sud-vest de Benghazi, informeaza NewsIn.
Un avion francez a deschis focul în Libia, relatează NewsIn.
Un avion francez a deschis focul în Libia asupra unui vehicul militar libian, la ora 14.45 GMT (16.45, ora României), a anunţat Ministerul francez al Apărării.
Este primul atac ce are loc în cadrul acţiunii demarate conform rezoluţiei ONU.
Operaţiunea din Libia implică deocamdată circa 20 de avioane şi o zonă amplă de acţiune în jurul Benghazi, a anunţat Ministerul francez al Apărării, relatează BBC.
Portavionul Charles de Gaulle va pleca din Franţa spre Libia duminică.
Este în curs de formare un centru de comandă.
Sute de libieni s-au strâns sâmbătă la cartierul general al lui Gaddafi, „în previziunea loviturilor franceze”, informează NewsIn.
Autorităţile libiene au dus circa 50 de jurnalişti străini la cartierul general, pentru a face un tur.
„Mulţimea s-a strâns în jurul ţintelor desemnate de Franţa pentru bombardamente„, a spus televiziunea publică din Libia.