0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCioroianu, diplomatia laudei

Cioroianu, diplomatia laudei

» Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a prezentat realizarile ministerului din anul 2007. Printre acestea, stimularea dialogului european cu Republica Moldova, cursurile de limba romana din Italia si Spania, explozia culturala de la Sibiu, sprijinirea conductei de gaz Nabucco, dar si crearea unei adrese de e-mail personale, unde ii pot scrie cetatenii.

» Minusurile diplomatiei romanesti nu au fost socotite, iar esecurile au fost ocolite cu discretie: relatiile dezastruoase cu Moldova, Ucraina si Rusia, intarzierea numirii ambasadorilor in capitale importante sau criza italiana.

 

Ministrul Adrian Cioroianu si-a inceput prezentarea bilantului pe anul 2007 cu o lauda si o scuza: diplomatia romaneasca a folosit sansele nou-create de pozitia de stat membru UE, dar a avut de "gestionat undele de soc interne". Analistul de politica internationla Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, crede, insa, ca politica externa a Romaniei a avut "probleme substantiale"  in 2007, incepand cu abordarea incoerenta a relatiilor cu Moldova, Ucraina si Rusia si sfarsind cu nevalorificarea relatiilor de traditie pe care le avem cu state din Orientul Mijlociu sau Africa. "Astept cu nerabdare sa vad o adecvare a politicii externe din teren cu valoarea adaugata de care Romania beneficiaza in relatia cu aceste state", spune Iulian Chifu, care ii gaseste o singura scuza lui Cioroianu – "contextul politic dificil din Romania".

Ministrul de Externe sustine totusi  ca, anul trecut, Romania "a stimulat dialogul UE cu Republica Moldova", ca a contribuit la liberalizarea pietei interne de energie a UE, prin promovarea proiectului conductei de gaz Nabucco, si ca a sustinut eforturile europene de redefinire a UE, prin semnarea Tratatului de la Lisabona. De asemenea, Externele romanesti au reusit sa valorifice "numeroasele demersuri ale ultimilor ani in directia unei politici UE fata de regiunea Marii Negre", prin sustinerea intereselor romanesti in cadrul Sinergiei Marii Negre. Cioroianu s-a mai laudat si cu deschiderea de noi consulate, monitorizarea situatiei romanilor din strainatate, introducerea cursurilor de limba romana in scoli din Italia si Spania (sistemul nu functioneaza inca –
n. red.) sau cu media de varsta foarte coborata a diplomatilor romani: sub 40 de ani. Ministrul Cioroianu nu a uitat sa mentioneze nici crearea unei adrese de e-mail, unde romanii ii pot scrie direct. Capitala Culturala Europeana de la Sibiu si obtinerea organizarii Summit-ului NATO la Bucuresti anul acesta au fost alte doua plusuri pentru Afacerile Externe din 2007.
Desi a recunoscut voalat ca relatia cu Moldova ar fi putut functiona mai bine, Adrian Cioroianu a uitat sa isi faca o "mea culpa", iar derapajele MAE din 2007 au fost uitate la bilant. "A existat o problema in intarzierile cu care au fost numiti un numar de ambasadori in capitale foarte importante", ii aminteste ministrului analistul Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor.
Dintre plusurile diplomatiei romanesti pe 2007, Chifu aminteste intalnirea Basescu-Iuscenko, adjudecarea Summit-ului NATO sau gestionarea situatiei celor doi romani arestati in Irak, in vara anului trecut.
Analistul Cornel Codita socoteste ca, din cauza ca politicul intern nu produce linii clare si obiective de politica externa, "activitatea diplomatica fie isi inventeaza ea propriile obiective, fara nici o acreditare politica, fie isi reduce activitatea la o simpla birocratie statala". Aceasta situatie nu scuza insa in intregime rateurile diplomatiei romanesti din 2007, arata Cornel Codita. "Dupa un an in UE, nu ne-am definit niste prioritati, nici un  sistem de actiuni politice si diplomatice. Nu e clar ce vrem noi de la UE". Nici despre relatiile cu vecinii, Codita nu are vorbe bune: "Cu Ucraina, trendul este negativ. Politica externa nu a facut nimic, iar ei si-au continuat actiunile de a transforma Insula serpilor intr-o zona economica". Cu Republica Moldova "a fost anul inghetului", arata Codita, amintind de criza vizelor si de cea a consulatelor. "Apoi Voronin a strigat pe toate cararile europene ca Romania e ultima tara imperialista din Europa, care vrea sa-i cucereasca. Romania a tacut filosofic din gura." La fel de prost au fost gestionate si problemele Kosovo, Transnistria sau Rusia, unde am ramas mai degraba in pozitia de spectatori.
Cat despre domeniul energetic european, unde ministrul Cioroianu are impresia ca a evoluat excelent, Cornel Codita da verdictul: "Esec pe toata linia. Dupa intalnirea UE cu Putin, fiecare s-a descurcat cum a putut, pe cont propriu, vezi exemplul Bulgariei. Romania a ramas agatata de Nabucco, o dorinta care intarzie sa se transforme in realitate."

Top gafe
"Piramida": Adrian Cioroianu a dus-o pe prietena sa intr-o vizita oficiala in Egipt. Intrebat de ziaristi de ce era nevoie de acest lucru, ministrul a explicat ca nu trebuie sa ne facem griji: ministerul nu a cheltuit bani cu doamna respectiva, ea dormind in aceeasi camera cu Cioroianu.

"Adolf": Dupa vizita in Egipt, ministrul Cioroianu a gasit solutia pentru rezolvarea tensiunilor din Italia, provocate de romanii de etnie roma care comit infractiuni: Romania sa cumpere un petic de desert si sa-i trimita pe toti acolo.

"Yes, of course": In vizita oficiala la Condoleezza Rice, secretarul de stat american, Adrian Cioroianu a dat impresia ca nu intelege o boaba de engleza. In schimb, aproba mecanic tot ce spunea Rice, intrerupandu-i discursul, cu un familiar "Yes, of course".

"Vuk, my friend!": L-a intampinat pe Vuk Jeremici, ministrul de Interne al Serbiei, aflat in vizita oficiala la Bucuresti, cu diplomatica formula "Vuk, my friend !".

"Adieu, Sarko": S-a ridicat in mijlocul discursului presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, la Palatul Cotroceni, si a parasit sala. Scuza: a plecat la Palatul Victoria, unde trebuia sa isi ocupe locul in comitetul de primire organizat de premierul Tariceanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă